вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6705 прочитания

    Women in IT: Искра Маринова, Full-stack Javascript инженер в Delta Source

    В САЩ бях единствената жена в екипите, в които работех. Тук се чувствам на място и отношенията с колегите са много приятелски, казва Искра
    18 май 2022, 14:08 a+ a- a

    Искра Маринова, Full-stack Javascript инженер в Delta Source. Снимка: Delta Source

    В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

    Запознайте се с Искра Маринова - Full-stack Javascript инженер в Delta Source.

    Разкажете ни за Вашето образование.
    През далечната 2006 година завърших бакалавърска степен по информационни технологии в ПУ „Паисий Хилендарски“. Няколко години по-късно получих и професионален сертификат по фотография от колеж в Щатите. В крайна сметка се завърнах към програмирането, открих, че това е професията, която ми се отдава най-добре и ми носи удовлетворение.

    Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор и с какви аргументи Ви спечели?
    Винаги съм имала интерес към математиката, което беше предпоставка да се ориентирам в областта на  информатиката. Тогава не беше толкова популярно, но за мен беше просто логичен избор. Още от 4. клас ходех по олимпиади, а 7. клас завърших в Математическа гимназия в Пловдив. След това обучението ми продължи в Английската гимназия, но математиката винаги е била един от любимите ми предмети. Вярвам, че заслуга за това имат предимно личностните качества, но също и ранната насока, която получих от началната си учителка по математика Лилия Дилкин.

    Каква беше първата Ви работа (без значение от сферата) и как се чувствахте тогава?
    Първата ми работа беше като сезонна сервитьорка, още докато бях в университета, и не беше особено успешна. Моделът, на който бях свидетел в Щатите е, че там стажът е част от обучението. Бих посъветвала всеки, изучаваш някаква специалност, да се поинтересува от стажантски програми в сферата като част от своето обучение. Мисля, че всеки трябва да мине през нещо подобно и да си даде сметка дали е неговото, а ако не е, да продължи нататък, дори това да означава по-малка финансова стабилност. 

    Как започнахте в ИТ сферата?  На каква позиция и какво си спомняте от този период?
    Първата ми работа, свързана с ИТ сферата, беше в една пловдивска фирма, чиято основна дейност беше продажба и сервиз на хардуер, но също така имаше няколко разработени софтуерни програми. Там се сблъсках с езика Delphi, за който не знаех почти нищо, но след като го усъвършенствах, придобих и умения за работа с бази данни и работа с крайните потребители. Навлязох в света на лицензирането на големите софтуерни компании – Windows, NOD32 и получих доста разнообразни знания, които определено разшириха кръгозора ми.

    В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
    В момента съм Full-stack Javascript инженер в Делта Соурс. Това, с което се занимавам, е разработка на софтуер в застрахователната сфера – от това как изглеждат екраните на програмата до изчисленията на застрахователни премии и обработка на данните въведени от потребителите. Ролята ми още включва подпомагане работата на останалите членове на екипа от планиране и водене на ежедневни срещи до подсигуряване ефективността на процеса на работа и на всеки един от колегите в екипа ми.

    Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
    Най-голямо удовлетворение ми носи намирането на решения на проблемите, с които се сблъскваме всеки ден. Предизвикателствата в работата и постигането на крайната цел е това, което я прави интересна и различна всеки ден. 

    Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
    Като всяка професия, и тази в ИТ сферата си има предизвикателства, но не бих казала, че някое от тях е специфично за жените. Дори напротив, ние можем да бъдем по-организирани, да планираме по-добре, да комуникираме по-добре и т.н. Всички тези качества имат своето приложение в сферата и ни носят повече позитиви. Това, което може би липсва на всеки прохождащ в професията, е опитът. За това е важно да се подходи с идеята, че всички се учим, всеки е добър в дадена област и в един екип е важно да можем да даваме и приемаме съвети и коментари. Да не се страхуваме да питаме, когато нещо не ни е ясно и да даваме предложения, когато имаме добра идея. От огромно значение е атмосферата и комуникацията в екипа и смятам, че жените могат да допринесат за една благоприятна среда, въпреки общоприетите клишета.

    Едно от клишетата е, че ИТ индустирята е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
    Мисля, че в България това клише определено се опровергава. Имаме добър процент момичета, изучаващи информационни технологии и съответно реализирали се в тази сфера. Опитът ми от Щатите е, че там жените в ИТ сферата са много по-малко. Там бях единствената жена в екипите, в които работех. Тук се чувствам много повече на място и отношенията с колегите са много приятелски. От позицията на семеен човек и майка също мога да кажа, че условията в България са много добри за жените в ИТ сферата.

    Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
    Да бъда навън сред природата е нещото, което ме зарежда най-много. Всеки удобен момент обичам да излизам извън града, дори и само за през деня. Също така обичам да чета книги, което за съжаление ми се случва все по-рядко. С отпадането на ограниченията за пътуване се надявам да започна отново да излизам и извън страната. Срещата с други култури ни обогатява и ни дава друг поглед върху собствения ни живот. Започваме да ценим повече това, което имаме, но също така ни дава идеи как да подобрим заобикалящата ни среда. Мисля, че има както не толкова добри практики в чужбина, така и доста, от които можем да почерпим вдъхновение и да променим ежедневието си към по-добро.

    Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
    ИТ професията в България е достъпна за всеки – ако ти се отдава и ти носи удовлетворение, няма граници докъде може да стигнеш. За да бъдеш програмист, не е нужно да си гений! Тези, които изпълняват ежедневните задачи с желание и усърдие, които се учат всеки ден, са също толкова значими за професията. Пазарът е достатъчно голям, за да откриеш твоето място, което да пасва на твоите нужди. Така че смело напред!

    Вижте профила на Delta Source и актуалните позиции за работа в Jobs.bg

    ВИЖТЕ ОЩЕ:

    Women in IT: Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria
    Women in IT: Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT
    Women in IT: Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
    Woman in IT: Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
    Women in IT: Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
    Women in IT: Ваня Михова, Android Developer в Модис България
    Women in IT: Александрина Яворова, ръководител екип, HPE Networking Aruba
    Women in IT: Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
    Women in IT: Елена Диамандиева, ръководител, Център за киберсигурност, Atos
    Women in IT: Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
    Women in IT: Добринка Йорданова, старши инженер „Техническа поддръжка“, Progress
    Women in IT: Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
    Women in IT: Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
    Women in IT: Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 минути
    3 компании инвестират близо 18 млн. лв. в София и Омуртаг
    От юни 2023 г. Са издадени сертификати за инвестиции в размер на 510 млн. лв., които ще разкрият над 2000 нови работни места
    преди 17 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 18 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 18 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 19 часа
    преди 20 часа
    В тази част на София цените на жилищата стигат 7 000 евро на кв. м
    Покупките на имоти на абсолютна стойност над 600 000 евро в столицата растат с 50%, отчитат от Unique Estates