петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1255 прочитания

    dm стартира обучение за дрогеристи в София и Димитровград

    Още в 11-и и 12-и клас учениците ще могат да работят във вериги магазини на намалено работно време с подписани трудови договори
    16 май 2022, 13:31 a+ a- a

    От учебната 2022/2023 година в София и Димитровград за първи път ще има прием за специализирани паралелки за обучение по професия „дрогерист“ по австрийска програма. Учениците ще преминат 5-годишен гимназиален курс в Професионалната гимназия по екология и биотехнологии "Проф. д-р Асен Златаров", гр. София и в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров", гр. Димитровград.

    В списъка със специалностите паралелките присъстват под официалното наименование „Консултант ĸoзмeтични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия", специалност „Осигуряване на продуктова информация“.

    Според Евелина Великова, управител на dm България, стартът на обучението за дрогеристи в София и Димитровград ще повиши качеството на професионалното образование и ще предостави на учениците много възможности за професионална реализация. „Ние сме уверени, че след 5-годишното обучение те бързо ще намерят работа. От една страна обучението дава широкообхватни знания, а от друга тази професия е в списък на МОН със специалности с очакван недостиг на кадри в бъдеще“, казва тя.

    Стартът на паралелките за „дрогеристи“ в София и Димитровград е продължение на политиката на dm за популяризиране на тази професия в България. Към момента такова обучение се провежда в професионални гимназии във Варна и Плевен и компанията планира разрастване на програмата и в други градове.

    „Дрогерист“ е специфична професия, която в немскоезичния свят съществува от десетилетия. Нейното развитие е свързано с нарастването на популярността на специализирани вериги за търговия с дрогерийни стоки като dm и разширяването на асортимента в тях. Първоначално в тези магазини са се продавали основно изсушени билки, масла и подправки. В по-ново време асортиментът се разширява и започват да се предлагат козметични продукти, почистващи препарати, различни храни и така нататък. Това налага в магазините да има специално обучени специалисти и така започва развитието на професията „дрогерист“, която бързо се утвърждава като базова за сектора. Днес в областта на грижата за човека има десетки хиляди продукти, които непрекъснато се развиват. Една част от тях се предлагат в дрогерийния сектор като само асортиментът на dm България е от повече от 16 000 артикула, при които иновациите и развитието са непрекъснат процес. В същото време клиентите стават все по-взискателни и търсят компетентна консултация, а дрогеристът е този, който може да посочи новостите и да препоръча най-подходящия продукт според специфичните нужди на клиента, защото познава съставките и тяхното въздействие.

    Характерното за обучението за дрогеристи е, че наред с утвърдените общообразователни предмети, учениците изучават и специализирани дисциплини като химия, ботаника и фармакогнозия - наука за лечебните растения, стокознание, фармакология, токсикология, козметика, биология и търговия. Освен това се запознават в детайли не само със състава на козметични, биологични и химични продукти, но и какво е тяхното въздействие върху човешкото тяло.

    Според Наталия Вълчева, директор на ПГЕБТ „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. София е много ценно и това, че „при подготовката на учебния план и учебните програми по различните предмети е заложен компетентностния подход, който гарантира отлична подготовка и развиване на всички онези умения и компетентности, необходими за успешното упражняване на професията. Целта е добрият консултант да бъде максимално комуникативен, убедителен и полезен на клиентите при избор на артикули от сферата на парфюмерията, козметиката, биологичните продукти и битовата химия.“

    Децата придобиват и ценен практически опит благодарение на прилагането на австрийския модел след старта на обучението по професията. Още в 11-и и 12-и клас под формата на дуално обучение те ще могат да работят във вериги магазини като тези на dm на намалено работно време с подписани трудови договори и атрактивно възнаграждение, което е по-високо от законово обявения минимум за заплата за дуално обучение.

    В двете нови паралелки за „дрогеристи“ в София и Димитровград ще се обучават 52 ученици. Румяна Монева, директор на Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Димитровград очаква голям интерес, тъй като: „Винаги, когато откриваме нова паралелка, интересът към нея е голям. Хората знаят, че благодарение на отлично подготвените преподаватели и на модерната база ние можем да дадем възможно най-доброто професионално образование на техните деца“.

    Добрата подготовка е предпоставка учениците да са конкурентни на пазара на труда. След завършването на гимназия, те ще имат възможност за развитие в множество професионални области. Например, ще могат да работят в специализирани магазини за дрогерийни стоки като тези на dm. Децата ще получат и достатъчно знания и умения, за да се реализират успешно, в който и да е сектор на търговията на дребно. Опитът в страни като Австрия показва, че знанията, които получават им дават много добра основа за кандидатстване и в медицински висши заведения, по-конкретно в специалностите „Медицина“ и „Фармация“, и впоследствие да се развият като лекари или фармацевти. Учениците имат възможности за кариера и в сектора на производството и търговията на козметични продукти и дори на био храни и хранителни добавки и в професиите, свързани с природните науки.

    Освен това, завършилите „дрогеристи“ ще могат успешно да се конкурират и на трудовия пазар извън България. Поради факта, че обучението е по австрийска програма, те ще имат същите знания като връстниците си в Западна Европа и ще имат възможности за успешна кариера.

    Във връзка със старта на паралелките за обучение по професия “дрогерист“ в София и Димитровград Евелина Великова, управител на dm България заяви: „Ние сме изключително щастливи, че учениците в София и Димитровград ще имат възможност да изучават професия, която отдавна е утвърдена в страни като Германия, Австрия и Швейцария. Разширяването на обхвата на обучението за дрогеристи в България съвпада с мисията на dm – да е компания новатор, която поставя човека в центъра на своята дейност. Затова и във всяко действие ние се стремим да допринасяме за развитието на обществото.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 15 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство