четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3555 прочитания

    Какво HR лидерите харесват най-много в работата си?

    Economy.bg попита HR професионалисти във водещи компании в България по повод Международния ден на човешките ресурси
    20 май 2022, 08:47 a+ a- a

    На 20 май HR общността чества своя професионален празник. Международният HR ден се отбелязва от 2019 по инициатива на Европейската Асоциация за управление на хората (EAPM), на която е член и Българска асоциация за управление на хора (БАУХ). Празникът е признание към HR професиятa и към цялостния положителен принос на HR професионалистите за индивидите и организациите на национално и международно ниво. 

    По повод Международния HR ден попитахме HR лидери във водещи компании в България какво най-много харесват в работата си. Вижте какво споделиха пред Economy.bg.

    Милена Илиева - директор „Човешки ресурси“ на групата компании Updata One. Снимка: Личен архив

    Милена Илиева - директор „Човешки ресурси“ на групата компании Updata One

    По мое мнение професионалистите в областта на човешките ресурси имаме уникална гледна точка към бизнеса, за който работим, поради естеството на работата ни. Ние не само трябва да имаме много добро разбиране за приоритетите и предизвикателствата на организацията, но също така имаме способността да влияем върху бъдещето на компанията въз основа на решенията за човешкия капитал, които вземаме. В личен план може би най-хубавата част на професията за мен е работата с хора – да виждаш тяхното развитие и израстване в компанията, да ги подкрепяш и да ги изслушваш и по този начин чрез хората да променяш и развиваш организацията. 

     

    Ивелина Панамска - ЧР мениджър, „Мото-Пфое“. Снимка: Личен архив

    Ивелина Панамска - ЧР мениджър, „Мото-Пфое“  

    Най-много харесвам динамиката – това, че нито един ден не е като предишния. Дори и когато правиш същото, което си правил и вчера, винаги има някаква неповторима „щипка магия“ от   казус, който може и само да ти „погъделичка мозъка“, или пък да те изкара за малко извън релси, та чак до въодушевлението, с което колегите ти посрещат някоя нова инициатива, която цели да направи фирмата още по-добър работодател. Работата е изключително широкообхватна. Освен това ми харесва и да общувам с хората от различните нива и отдели в компанията – така мога да обогатявам и себе си както със знания, така и с емоции. 

     

    Аглика Адамова – директор „Човешки ресурси“, Хепи. Снимка: Личен архив

    Аглика Адамова – директор „Човешки ресурси“, Хепи

    Работата на ЧР-а е да намери „златното сечение” между интересите на служителите и ефективността им в бизнеса. Това е процес , който изисква креативност и прагматична преценка. Всяко финансово или оперативно решение в компанията влияе върху хората в нея и тук, от страна на ЧР ръководителя, трябва да има прецизирано становище. Лично за себе си намирам за изключително интересна тази част от работата. Да обследвам влиянието на всяко решение и да се старая да вземам най-устойчивото такова за компанията и нейното бъдеще.  

     

    Наталия Тулуш - ръководител отдел „Човешки ресурси“ в ДЖИ ПИ ГРУП. Снимка: Личен архив

    Наталия Тулуш - ръководител  отдел „Човешки ресурси“ в ДЖИ ПИ ГРУП  

    Обичам и харесвам работата си, защото намирам удовлетворение в нея. Хубаво е усещането да отиваш на работа и да знаеш, че мястото, на което отиваш, е твоето място. Създаването и участието в страхотни проекти и растежа на компанията ни ме мотивира винаги. Няма нищо по-приятно от това, да имаш усещане за принадлежност към субкултурата, да допринасяш със своите знания и умения, и от друга страна да усъвършенстваш себе си. Когато виждам, че компанията постига целите си с помощта на човешкия ресурс е удовлетвоеяващо и това е основната професионална цел на всеки HR. 

     

     

    Наташа Кумчева – HR директор, BTV медия груп. Снимка: Личен архив
    Наташа Кумчева – HR директор, BTV медия груп

    Когато HR е твоя професия и призвание, има безкрайно знание и умения, които да развиваш и осмисляш. Кариерата ми позволи да видя както различни части на света, да се запозная с много нови хора и различни култури, но и да опозная различни области на човешките ресурси.
    Това, което харесвам в професията ни, е, че e динамична и непрекъснато се променя и развива, за да подобри HR процесите и стратегиите.  Независимо дали става дума за нови стратегии за подпомагане на служителите в тяхното развитие, ефективни планове за обучение, нови HR технологии и инструменти, или партньорство с мениджъри от най-високо ниво за подобряване на процесите или за да помогне на компанията да постигне целите си.
     
    Също така обичам "х" фактора, изненадата от това какво ще ми поднесе днешния ден. Когато ръководиш HR отдел, си отговорен за няколко много различни задачи през деня. Сутринта може да информирам главния изпълнителен директор за резултатите от последното проучване на служителите, последвано от интервюиране на някои потенциални нови служители и след това да си открадна малко време, за да преосмисля процеса на въвеждане на новите ни служителите и всичко това още преди да е станало време за обяд!  
     
    Посоката на мислене на професионалистите в областта на човешките ресурси винаги е как да направим нещата по-добри. Винаги гледаме да вдигнем летвата и да изведем хората или процесите на следващото еволюционно по-високо ниво. Друга важна част от работата ми са иновациите и понякога това не е нещо, което много хора свързват с HR, но според мен е редно. Иновацията за мен е като „мислене извън кутията“ (out of the box), но на малко по-високо ниво. 
     
    Боряна Нейчева - мениджър „Човешки ресурси“ в CASH CREDIT. Снимка: Личен архив
    Боряна Нейчева -  мениджър „Човешки ресурси“ в CASH CREDIT
     
    Ще използвам един мой любим цитат от книгата „Малкия принц“ на Екзюпери, с който да оприлича какво най-много харесвам в работата си като HR:  „Къде са хората? ... - Хората ли? Видях ги преди години. Но човек никога не знае къде да ги открие. Вятърът ги носи. Нямат корени и това им пречи много.“ 
     
    Реалистично, нали?! И толкова добре изобразяващо значимостта на нашата роля като HR. Да бъдем днес откриватели на хората с главно „Х“ е предизвикателство, но и огромно доверие от нашите работодатели, защото всеки наш избор е възможност да дадем тласък на екипа си и да го превърнем в сила. И не само, ние сме тези, които изграждат „корените“ – силната връзка между служител и компания. И това може би е най-удивителното в работата ни, защото пътя никога не е лек, винаги има борба на различни гледни точки, но в крайна сметка, ако успеем – се превръщаме в посланици на доброто, защото приносът на нашите усилия върху хората е огромен. Ние сме тези, които им помагат да направят правилния избор къде да работят, на какво да се обучават, как кариерно да се развиват и винаги грижовни към тяхното здраве, мотивация и благополучие.  
     
    Петър Иванов - старши мениджър „Привличане на таланти“ в HCL Technologies. Снимка: Личен архив

    Петър Иванов - старши мениджър „Привличане на таланти“ в HCL Technologies

    Винаги съм вярвал, че ЧР функцията трябва да бъде близък партньор на бизнес функциите. В същото време смятам, че един истински ЧР трябва да работи в посока служителите в компанията да бъдат както удовлетворени, така и ангажирани със своя работодател. 

    Именно балансът между тези два приоритета ме кара да виждам смисъл в професията си, а когато след поредица инициативи видя, че бизнесът постига все по-добри резултати, благодарение на можещи, знаещи и мотивирани служителите, тогава е и моментът, в който най-много харесвам работата си като ЧР.

     

     
    Диляна Домусчиева - ЧР мениджър и Coach. Снимка: Личен архив

    Диляна Домусчиева - ЧР мениджър и Coach

    Харесва ми да съм ЧР, защото обичам да създавам процеси, които служат да постигат цели:

    1. Хората да се чувстват оценени.

    2. Компанията да вижда промяна.

     

     

     

     

     

     
     
    Катерина Шопова - HR директор на Лидл България. Снимка: Личен архив
    Катерина Шопова - HR директор на Лидл България 
     
    HR професията се утвърди през последните години като стратегически партньор на бизнеса, който допринася за устойчивия му успех. Най-големият позитив на проектите в нашата сфера е, че създават условия и възможности за осезаема позитивна промяна – в компаниите и в обществото като цяло. Това, което най-много харесвам в нашата работа е, че ако HR-ът се прави съзнателно, с искрена загриженост за хората, може да допринася за по-доброто качество на живота в България. 
     
     
     
     
     
    Ирина Станчева-Василева - мениджър „Човешки ресурси“, Гопет Транс. Снимка: Личен архив
    Ирина Станчева-Василева - мениджър „Човешки ресурси“, Гопет Транс
     
    За мен тази професия е осъзнат избор, мисия, възможност да се развиваш заедно с компанията и хората в нея, един удовлетворяващ безкраен процес на промяна и взаимно обогатяване. Усещането за това да бъдеш полезен, усещането за принадлежност, необходимостта да търсиш и намираш нови решения, те държат в кондиция, винаги готов за нови предизвикателства.
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    По повод Международния HR ден попитахме HR лидерите и кои според тях ще са ключовите умения, за да си успешен в професията в бъдеще. Очаквайте статията следващата седмица.
     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 5 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 6 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 7 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 10 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк