неделя, 19 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7543 прочитания

  Как започнах моята първа работа: Ралица Цанева, Уолтопия

  Бях абсолютно готова за ново предизвикателство, впуснах се сама и без чужда помощ или насочване, казва Ралица
  03 юни 2022, 10:27 a+ a- a

  Ралица Цанева - асистент по управление на проекти в Уолтопия. Снимка: Личен архив

  Стартирането на първа работа е предизвикателство за всеки млад човек. Като всяко ново начало, и това идва с много неизвестни. В новата рубрика на Economy.bg „Как стартирах моята първа работа“ млади професионалисти от водещи компании в различни сектори в България разказват за началото на кариерата си, предизвикателствата, с които са се сблъскали, и какво според тях е било ключово в процеса, за да достигнат до интервю и да получат оферта за започване на работа.  

  Запознайте се с Ралица Цанева, която в момента е редовен студент по архитектура в УАСГ и от почти година вече – асистент по управление на проекти в Уолтопия.

  Коя беше първата ти работа и как започна в компанията? 
  Първата ми работа в по-общ план беше още на 16 години в заведение. След това преминах през колцентър, пицамейкър и продавач консултант, докато стигна до днес. По-близо до това, което уча, и ангажимент, на който гледам дългосрочно, а не като „студентска“ работа за лятото или за кратко.

  Намерих позицията с целенасочено търсене, желание и готовност да направя първа крачка в професионалното си развитие. Средното ми образование е със свидетелство за строителен техник и имах за цел да продължа направлението му. Това сведе избора до архитектура и строителство. 

  Познавах Уолтопия като име и малко наивно, без големи очаквания, кандидатствах за две позиции. При това напълно осъзнавайки липсата ми на практичен опит. Но пък бях решила, че за големите ми амбиции трябват смели и големи крачки, и то в дълбокото. Седмица-две след кандидатстването ми получих покана за интервю.

  Как се подготви за интервюто и какво помниш от него?
  Първото интервю за позицията се проведе онлайн. За него се опитах да се запозная възможно най-подробно с дейността на компанията, да разгледам проектите и и актуални новини за дейността ѝ.

  Разговорът с мениджър „Човешки ресурси“ беше много приятен, бих казала неформален и интригуващ. Пресъздаде много добре културата на компанията и създаде желанието у мен да бъда част от тази фирма. 

  Бях впечатлена от обстойния анализ на СВ-то ми и внимателния му прочит. Усещането беше, че не съм поканена по случайност, а както аз съм положила усилия да се подготвя за интервюто, така и компанията беше запозната с моя профил. Успяха да ме грабнат с отношение и с обещания скок в дълбокото, стига наистина да го искам. Обещаха много учене, работа и готини колеги:) След това имах и второ интервю вече в офиса на компанията и с тиймлийд, което затвърди желанието ми да бъда част от екипа. Много бързо след второто интервю получих и официално предложение да се присъединя към екипа на компанията.

  „За седмица Уолтопия се превърна от „просто фирма“ в невероятна възможност. И вече почти година не спирам да черпя от нея!“ Снимка: Личен архив

  Какво знаеше за компанията, преди да започнеш? И какво те изненада, когато реално започна да работиш в компанията?
  Бях чувала за компанията и името на Ивайло Пенчев в медиите. Знаех, че е българска компания – лидер в сферата си. Представях си я като една от много фирми на свръхамбициозен и успял бизнесмен.

  Започвайки работа, осъзнах, че тази свръхамбициозна и конкурентна среда е точната среда за мен. За седмица Уолтопия се превърна от „просто фирма“ в невероятна възможност. И вече почти година не спирам да черпя от нея!

  Колко време отне процесът по търсене до започване на работа и кое беше най-голямото предизвикателство? Как се справи и някой помогна ли ти?
  Имах нужда от промяна и старт на професионалния си път. Бях абсолютно готова за ново предизвикателство. Впуснах се сама и без чужда помощ или насочване.

  Намирането на подходящи позиции и кандидатстване отне малко, може би ден-два. Но предварителната подготовка и избистрянето на представата ми какво и как искам да работя, бе далеч по-дълъг процес.

  Какво смяташ, че беше ключово в целия процес, за да стигнеш до интервю и да ти предложат да започнеш в компанията?
  Ключовото в целия процес на впускане в приключението определено бе силното ми желание за тази крачка. Но не мога да скрия, че средното ми професионално образование в сферата на строителството и специалността, която изучавам в момента – „Архитектура“,  изиграха голяма роля в доверието, което Уолтопия ми гласува.

  Ако искаш, сподели с нас какво направи с първата си заплата?
  Е, по-стари традиции, които съм чувала – с първата заплата купих лимонови резенки на семейството си:) А друга голяма част бе инвестирана в копирните центрове в УАСГ. Определено проектите с размери 200/ 70см са значителен разход при принтиране:) 

  Вижте профила и актуалните позиции за работа и стаж на УОЛТОПИЯ АД в JOBS.bg

   
  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА КАК ЗАПОЧНАХ МОЯТА ПЪРВА РАБОТА

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
  Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
  преди 2 дни
  „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
  Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
  17 май 2024, 10:37
  ЕК започна ново разследване срещу Meta
  Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
  17 май 2024, 09:19
  "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
  Искът е заради спрените руски газови доставки
  17 май 2024, 08:53
  Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
  Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари