сряда, 07 декември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4137 прочитания

  Как започнах моята първа работа: Ралица Цанева, Уолтопия

  Бях абсолютно готова за ново предизвикателство, впуснах се сама и без чужда помощ или насочване, казва Ралица
  03 юни 2022, 10:27 a+ a- a

  Ралица Цанева - асистент по управление на проекти в Уолтопия. Снимка: Личен архив

  Стартирането на първа работа е предизвикателство за всеки млад човек. Като всяко ново начало, и това идва с много неизвестни. В новата рубрика на Economy.bg „Как стартирах моята първа работа“ млади професионалисти от водещи компании в различни сектори в България разказват за началото на кариерата си, предизвикателствата, с които са се сблъскали, и какво според тях е било ключово в процеса, за да достигнат до интервю и да получат оферта за започване на работа.  

  Запознайте се с Ралица Цанева, която в момента е редовен студент по архитектура в УАСГ и от почти година вече – асистент по управление на проекти в Уолтопия.

  Коя беше първата ти работа и как започна в компанията? 
  Първата ми работа в по-общ план беше още на 16 години в заведение. След това преминах през колцентър, пицамейкър и продавач консултант, докато стигна до днес. По-близо до това, което уча, и ангажимент, на който гледам дългосрочно, а не като „студентска“ работа за лятото или за кратко.

  Намерих позицията с целенасочено търсене, желание и готовност да направя първа крачка в професионалното си развитие. Средното ми образование е със свидетелство за строителен техник и имах за цел да продължа направлението му. Това сведе избора до архитектура и строителство. 

  Познавах Уолтопия като име и малко наивно, без големи очаквания, кандидатствах за две позиции. При това напълно осъзнавайки липсата ми на практичен опит. Но пък бях решила, че за големите ми амбиции трябват смели и големи крачки, и то в дълбокото. Седмица-две след кандидатстването ми получих покана за интервю.

  Как се подготви за интервюто и какво помниш от него?
  Първото интервю за позицията се проведе онлайн. За него се опитах да се запозная възможно най-подробно с дейността на компанията, да разгледам проектите и и актуални новини за дейността ѝ.

  Разговорът с мениджър „Човешки ресурси“ беше много приятен, бих казала неформален и интригуващ. Пресъздаде много добре културата на компанията и създаде желанието у мен да бъда част от тази фирма. 

  Бях впечатлена от обстойния анализ на СВ-то ми и внимателния му прочит. Усещането беше, че не съм поканена по случайност, а както аз съм положила усилия да се подготвя за интервюто, така и компанията беше запозната с моя профил. Успяха да ме грабнат с отношение и с обещания скок в дълбокото, стига наистина да го искам. Обещаха много учене, работа и готини колеги:) След това имах и второ интервю вече в офиса на компанията и с тиймлийд, което затвърди желанието ми да бъда част от екипа. Много бързо след второто интервю получих и официално предложение да се присъединя към екипа на компанията.

  „За седмица Уолтопия се превърна от „просто фирма“ в невероятна възможност. И вече почти година не спирам да черпя от нея!“ Снимка: Личен архив

  Какво знаеше за компанията, преди да започнеш? И какво те изненада, когато реално започна да работиш в компанията?
  Бях чувала за компанията и името на Ивайло Пенчев в медиите. Знаех, че е българска компания – лидер в сферата си. Представях си я като една от много фирми на свръхамбициозен и успял бизнесмен.

  Започвайки работа, осъзнах, че тази свръхамбициозна и конкурентна среда е точната среда за мен. За седмица Уолтопия се превърна от „просто фирма“ в невероятна възможност. И вече почти година не спирам да черпя от нея!

  Колко време отне процесът по търсене до започване на работа и кое беше най-голямото предизвикателство? Как се справи и някой помогна ли ти?
  Имах нужда от промяна и старт на професионалния си път. Бях абсолютно готова за ново предизвикателство. Впуснах се сама и без чужда помощ или насочване.

  Намирането на подходящи позиции и кандидатстване отне малко, може би ден-два. Но предварителната подготовка и избистрянето на представата ми какво и как искам да работя, бе далеч по-дълъг процес.

  Какво смяташ, че беше ключово в целия процес, за да стигнеш до интервю и да ти предложат да започнеш в компанията?
  Ключовото в целия процес на впускане в приключението определено бе силното ми желание за тази крачка. Но не мога да скрия, че средното ми професионално образование в сферата на строителството и специалността, която изучавам в момента – „Архитектура“,  изиграха голяма роля в доверието, което Уолтопия ми гласува.

  Ако искаш, сподели с нас какво направи с първата си заплата?
  Е, по-стари традиции, които съм чувала – с първата заплата купих лимонови резенки на семейството си:) А друга голяма част бе инвестирана в копирните центрове в УАСГ. Определено проектите с размери 200/ 70см са значителен разход при принтиране:) 

  Вижте профила и актуалните позиции за работа и стаж на УОЛТОПИЯ АД в JOBS.bg

   
  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА КАК ЗАПОЧНАХ МОЯТА ПЪРВА РАБОТА

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 22 минути
  ЕК одобри 5.6 млрд. евро за българското земеделие до 2027
  Планът ще подкрепи създаването на близо 9500 работни места и 650 инфраструктурни инвестиции в селските райони
  преди 1 час
  Авиационният сектор ще излезе на печалба през 2023 г.
  Според прогнозите на IATA това ще се случи за първи път от настъпването на пандемията през 2019 г.
  преди 6 часа
  Какво предстои за банките през 2023?
  Банките ще трябва да търсят нови източници на стойност в дългосрочен план, сочи анализ на Делойт
  преди 7 часа
  208 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 288 196
  преди 23 часа
  България подписа Меморандум за разбирателство за производството на евромонети
  Той е важна стъпка от присъединяването на страната ни към еврозоната
  преди 23 часа
  България подписа споразумение с ЕИФ за 360 млн. лв.
  Средствата са за подкрепа за българските предприемачи