вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4374 прочитания

    Как протича интервю за работа в Mobile Wave Solutions?

    Какво е важно да знаем за компанията и процеса по подбор, ако ни предстои интервю за работа, и как да се представим успешно, разказват Марина Веселинова – Senior Recruiter, и Мирела Станкушева – Head of Recruitment в Мобайл Уейв Солюшънс
    09 юни 2022, 11:57 a+ a- a

    Марина Веселинова (вляво) – Senior Recruiter, и Мирела Станкушева (вдясно) – Head of Recruitment в Mobile Wave Solutions

    Mobile Wave Solutions е бутикова софтуерна компания, чиито екипи работят по проекти, свързани с извличане и обработка на данни, разработване на мобилни и уеб приложения, както и интеграция на различни онлайн системи.

    Служителите на компанията са над 130, като 90% от тях са софтуерни инженери, инженери по контрол на качеството, девопс инженери, а останалите 10% са заети с административна и организационна дейност.

    Какво е важно да знаем за компанията и процеса по подбор, ако ни предстои интервю за работа, и как да се представим успешно, разказват Марина Веселинова – Senior Recruiter, и Мирела Станкушева – Head of Recruitment в Mobile Wave Solutions.

    Име: Мобайл Уейв Солюшънс ЕООД
    Сектор: Информационни технологии/Софтуерни разработки
    В България е от: 2014 г.
    Брой служители в България: 130
    Офиси: В София и Лондон
    Основна дейност: Професионални услуги и продукти, свързани с разработка на софтуер, основно уеб базирани приложения. Работи с глобални компании, като голяма част от корпоративните клиенти са в Европа и Северна Америка.

    Какво не знаят кандидатите за Mobile Wave Solutions, а е важно да знаят според Вас?
    Мирела: Ние сме компания, която предлага софтуерни услуги, поддържаме стабилни и много дългосрочни партньорства с нашите клиенти, съответно и проектите, по които работим са такива. Изграждаме дедикирани екипи към нашите клиенти, но даваме възможност на служителите си да сменят ангажираността си от някой проект към друг.
    Имаме иновативен метод на управление, който предоставя възможност на служителите да бъдат проактивни с предложенията си за подобрения. Те винаги биват обсъждани и ако са достатъчно добре аргументирани се приемат и реализират.

    С какво най-вече се отличавате от останалите компании и привличате кандидатите като работодател?
    Мирела: Mobile Wave Solutions е организация, която цени постулата „баланс личен живот- работа“ и сме носители на такова отличие за изминалата календарна година в категорията малък и среден бизнес.
    При нас може да се работи както хибридно, така и изцяло дистанционно (вече имаме доста колеги в Пловдив, Варна, Бургас и други градове), както и предлагаме гъвкаво работно време . В допълнение, служителите получават по пет допълнителни платени дни годишен отпуск след първата и след третата си година с нас.
    Друга ценност, която изповядваме и която кандидатите ни разпознават като предимство, е това, че залагаме много на вътрешни тренинги, обучения и upskilling на служителите си. Това също така е заложено и в една от нашите социални придобивки – индивидуален годишен бюджет, който служителят може да насочва към професионално усъвършенстване по негов избор и преценка.
    За колегите ни, които посещават нашия офис в София, организираме и разнообразни събития – някои от любимите ни дни са тези, в които можем да идваме с децата си на работа и да ги оставим на грижите на детска занималня, докато ние работим. Друго преимущество, което ни зарежда с много позитивни емоции, e, че домашните ни любимци също са добре дошли, стига да се спазват предварително заложените правила за това:)
    Не на последно място – ние сме организация, ориентирана към хората – интересуваме се, какво мотивира и вдъхновява служителите ни да вършат работата си, за да можем да създаваме индивидуални планове за кариерното им развитие и израстване.

    Колко и какъв тип специалисти работят при Вас?
    Марина: Компанията нараства прогресивно всяка година (включително и през 2020, за което сме отличени с годишна награда) на база растящите нужди на текущите клиенти, така и поради новите ни партньорства. Служителите на компанията са над 130, като 90% от тях са софтуерни инженери, инженери по контрол на качеството, девопс инженери, а останалите 10% са заети с административна и организационна дейност.

    Какви хора най-често търсите, за какви позиции?
    Марина: Винаги търсим мотивирани специалисти, желаещи да работят с разнообразни технологии в динамична среда и най-вече комуникативни - включително и на английски език:). Изключително важно за нас е да привличаме в компанията хора, които обичат да работят в екип, да споделят опит и също така да бъдат ментори на по-младите специалисти.
    При нас се работи с много технологии – React, Vue.js, Node.js, Java Spring Boot, React Native, iOS (Swift), Android (Kotlin), AWS Cloud. Голяма част от проектите ни се разработват от нула, което ни позволява да подберем най-новите и актуални разработки и методики, базирани на тези технологии, както и да имаме възможността да следваме най-добрите практики в индустрията.

    Как протича типично процесът по подбор? Какво да очакват кандидатите на едно интервю?
    Марина: Цялостният ни процес по подбор е максимално оптимизиран, като се стараем да го подобряваме непрекъснато. Голяма част от потенциалните кандидати, с които работим, са резултат от нашия проактивен подход към тях, тъй като за нас всеки контакт и всеки разговор е ценен. Стандартният процес се състои от три основни части, като той би могъл да се модифицира спрямо конкретна позиция – първо опознавателно интервю (с представител на нашия екип), в което се обменя цялостна информация двустранно и се взема съвместно решение, дали ще продължаваме напред в процеса и дали интересите и уменията на кандидата съвпадат с предложеното от нас.
    Втора стъпка е панелно интервю с фокус върху техническа дискусия (плюс представяне на бъдещи колеги), а третата е кратък разговор с нашия клиент.

    Имате ли тестове, давате ли задачи и ако да - какви?
    Марина: Опитът ни показва, че използването на предварително поставени задачи често е неефективно и преустановихме тази практика. Кандидатите могат да очакват позитивно, открито, професионално отношение, среща с част от най-опитните специалисти в компанията, както и конструктивна обратна връзка независимо от резултата.

    Колко интервюта провеждате и с кои мениджъри от компанията кандидатите най-вероятно ще се видят?
    Марина: Второто от общо трите ни интервюта е с най-голяма продължителност и включва оценка на техническите умения. На този етап кандидатите могат да се запознаят с нашите технически ръководители на проекти, както и с някои от най-опитните специалисти, занимаващи се с релевантни технологии.

    Колко време продължава едно интервю?
    Мирела: Съобразили сме изцяло процеса на подбор с динамичното ежедневие на кандидатите. Опознавателният разговор е със стандартна продължителност, не повече от 30 минути, а техническото интервю е в рамките на 90 минути. Намираме за много важно и полезно и за двете страни организирането на разговор с представител от екипа на наш клиент, така нареченото „клиентско интервю“. Продължителността на една такава среща може да варирата от 30 до 60 минути.

    Колко време продължава целият процес по подбор?
    Мирела: Целият процес на подбор с един кандидат е в рамките на 10 работни дни, като периодът може да варира спрямо натовареността на участниците в процеса.
    Това, на което много държим, е предоставянето на обратна връзка на всеки един кандидат, с когото сме били в контакт и е преминал през част или целия процес.

    Какво бихте искали да видите в кандидатите по време на интервю? Какво би Ви направило добро впечатление?
    Мирела: Възприемаме интервю процеса като взаимно опознавателен тоест както ние оценяваме кандидата по дадени критерии, така и той оценява нас и нашето отношение.
    Ценим инициативните и енергични хора и за нас е еднакво важна както добрата техническа подготовка, така и чисто човешката страна на кандидата – да споделя нашите работни ценности, като желание за екипна работа, споделяне на знания, уважение към чуждия труд и време.

    Какво би Ви направило лошо впечатление на интервю?
    Мирела: Понякога ни прави впечатление, че кандидатите, с които разговаряме, не са потърсили предварителна информация за компанията, в което разпознаваме липса на проактивност и на подготовка за срещата с нас.
    В повечето случаи се стремим да организираме срещите си с кандидати през Google Meet, за да можем да установим по-добър визуален контакт с тях, както и да наблюдаваме техните невербални комуникационни умения. Това е важно за нас, тъй като последващите технически и клиентски интервюта се провеждат по аналогичен начин и можем да дадем добри насоки и съвети на хората за следващите стъпки. Тази практика ни показва, че някои кандидати неглижират значимостта на компонента „невербална комуникация“.

    На кой етап се обсъжда въпросът за възнаграждението и имате ли практика да искате от кандидатите сами да дефинират очакванията си?
    Мирела: Възнаграждението е важна мотивация за всеки човек и разбираме, че неговите очаквания би следвало да бъдат функция на неговата самооценка. Затова поставяме въпроса за финансовото изражение на неговите очаквания още в първия ни разговор. Стараем се да се съобразим с него, а от друга страна – да поддържаме баланс и равнопоставеност на възнаграждението в екипите ни. Вярваме, че това е справедливо. Така че това е отправната ни точка, когато дискутираме финансовите параметри.

    Имате ли стажантски програми? Ако да – кога стартират и какви са условията?
    Марина: През юни 2021 стартира първата ни инициатива, свързана с подбор и наемане на млади таланти в сферата на информационните технологии, търсещи възможност за придобиване на практически опит. Към нашия инженерен екип се присъединиха 5 души, които от началото на 2022 са постоянни служители на компанията и работят по реални проекти на нашите клиенти.
    На десети април 2022 приключи първото издание и на нашата академия. Щастливи сме, че срещнахме толкова много мотивирани и целеустремени таланти, които искат да се реализират в IT индустрията.
    За участие в академията кандидатите трябваше да преминат през няколко етапа на селекция, които включват технически изпит, както и преминаване на тест по английски език.
    След успешното преминаване на тези изпити имат шанса да се впуснат в осемседмично обучение и да се срещнат с възможностите и предизвикателствата, които програмирането с Java или JavaScript може да им донесе.
    След преминаване на обучението и успешна защита на проект всеки студент е поканен да участва в HR интервю и техническо интервю, за да получи реална и адекватна обратна връзка за придобитите знания и умения.
    Важно е да се спомене, че обучението се провежда изцяло онлайн в съботно-неделните часове и е безплатно за студентите. След успешно завършване на Академията и преминаване през интервютата съдействаме на кандидатите и за намиране на реализация.

    За кои позиции конкуренцията е най-голяма и колко души типично се конкурират за едно място?
    Мирела: В зависимост от ролята и търсения профил на „идеалния“ кандидат за позицията, броят може да бъде различен. Кандидатите в процес може да варират от двама до пет или повече за една позиция.

    За кои позиции е най-трудно да откриете подходящите хора?
    Марина: Свободните позиции и нуждата от опитни програмисти е все по-силна, което създава много предизвикателства пред специалистите по привличане на таланти. Силен интерес за нас са специалистите с няколко години опит в областта на програмирането с Java, JavaScript с React или Vue.js, както и инженери с опит в автоматизираното тестване на софтуер. Бихме се радвали да се срещнем и поговорим с опитни кандидати, които нямат професионален опит с посочените технологии, но пък имат силна мотивация и желание за учене и преквалификация.

    По какви проекти работи Mobile Wave Solutions вижте тук

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Мобайл Уейв Солюшънс ЕООД в JOBS.bg

    ВИЖТЕ ОЩЕ:  

    Как протича интервю за работа в Amdaris?
    Как протича интервю за работа в „Сирма Солюшънс“
    Как протича интервю за работа в DXC?
    Как протича интервю за работа в SEEBURGER?
    Как протича интервю за работа в Технологичен център Комерцбанк София?
    Как протича интервю за работа в TransferMate Global Payments?
    Как протича интервю за работа в Immedis?
    Как протича интервю за работа в KBC Shared Service Center Varna? 

    Как протича интервю за работа в Anakatech?
    Как протича интервю за работа в Regiocom?
    Как протича интервю за работа във Фонд на фондовете?
    Как протича интервю за работа в Astea Solutions?
    Как протича интервю за работа в Astound Commerce?
    Как протича интервю за работа в Progress?
    Как протича интервю за работа в „Гопет Транс“?
    Как протича интервю за работа в DHL Competence Center?
    Как протича интервю за работа в Chaos Group?
    Как протича интервю за работа във Flat Rock Technology?
    Как протича интервю за работа в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
    Как протича интервю за работа в The Stars Group?
    Как протича интервю за работа във Fourth България?
    Как протича интервю за работа в „Язаки България“?
    Как протича интервю за работа в DataArt България?
    Как протича интервю за работа в „АктивТрейдс“ КЧТ клон София?
    Как протича интервю за работа в Sutherland?
    Как протича интервю за работа в dm България?
    Как протича интервю за работа в ScaleFocus?
    Как протича интервю за работа в NaXex?
    Как протича интервю за работа в ABB?
    Как протича интервю за работа във Vivacom?
    Как протича интервю за работа в Playtech?
    Как протича интервю за работа в EVN България?
    Как протича интервю за работа в CSC?
    Как протича интервю за работа в „Аурубис”?
    Как протича интервю за работа в IBM България?
    Как протича интервю за работа в „Таулиа”?
    Как протича интервю за работа в SBTech?
    Как протича интервю за работа в „ЛЕМ България”?
    Как протича интервю за работа в „Сенсата Технолоджис”?
    Как протича интервю за работа в „УниKредит Булбанк“?
    Как протича интервю за работа в „Белла България”?
    Как протича интервю за работа в Gameloft?
    Как протича интервю за работа в SEEBURGER Informatik?
    Как протича интервю за работа в „ГфК България”?
    Как протича интервю за работа в „Софика Груп”?
    Как протича интервю за работа в „Монтюпе“?
    Как протича интервю за работа във VMware?
    Как протича интервю за работа във „Вистеон”?
    Как протича интервю за работа в „Инграм Майкро“?
    Как протича интервю за работа в Walltopia?
    Как протича интервю за работа в „Мелексис”?
    Как протича интервю за работа в easyJet?
    Как протича интервю за работа в MentorMate?
    Как протича интервю за работа в Мтел?
    Как протича интервю за работа в TELUS International?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 минути
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка
    преди 42 минути
    Японската Nidec с втора инвестиция у нас
    Nidec Instruments откри научно-развоен изследователски център в София
    преди 1 час
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
    преди 2 часа
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
    преди 18 часа
    С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
    Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
    преди 19 часа
    Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
    Селекцията от продукти се различава от останалите обекти