четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5873 прочитания

    Как започнах моята първа работа: Иван Димитров, Лидл България

    Като всеки млад човек желаех да работя, за да видя какво е да си ангажиран с нещо по-различно от обичайните уроци, разказва Иван
    08 юни 2022, 10:29 a+ a- a

    Иван Димитров стартира като практикант в Лидл България. В момента се подготвя за позиция „Регионален Мениджър Продажби“

    Стартирането на първа работа е предизвикателство за всеки млад човек. Като всяко ново начало, и това идва с много неизвестни. В новата рубрика на Economy.bg „Как стартирах моята първа работа“ млади професионалисти от водещи компании в различни сектори в България разказват за началото на кариерата си, предизвикателствата, с които са се сблъскали, и какво според тях е било ключово в процеса, за да достигнат до интервю и да получат оферта за започване на работа.  

    Запознайте се с Иван Димитров, който стартира като практикант в Лидл България, а в момента се подготвя за позиция „Регионален Мениджър Продажби“. Иван е завършил Икономически университет - Варна с направление „Администрация и управление”.  

    Каква беше първата ти работа и как започна в компанията? (Как/къде намери информация за свободната позиция, стаж, академия, за която кандидатства?
    Първата ми работа беше като практикант в Лидл България. Разбрах случайно от мой познат, че търговската верига има програма за лятна практика, насочена към ученици, навършили 18 г. Като всеки млад човек желаех да работя, за да видя какво е да си ангажиран с нещо по-различно от обичайните уроци. Така реших да разнообразя поредното лято, гмуркайки се в света на Lidl. 

    Как се подготви за интервюто и какво помниш от него?
    Лятото вече беше започнало, когато получих обаждане за насрочване на интервю в удобен ден и час. Помня, че човекът,  който ме интервюира, беше изключително усмихнат и дружелюбен. Въпреки че бях ученик, получих нужното уважение, отношение и внимание. Представи ми накратко позицията, за която кандидатствам, какви са различните сектори и дейности в ежедневната работа. Тук е моментът да вмъкна, че днес за мен е привилегия със същия този човек да сме колеги. След няколко дни разбрах датата, на която ще бъде моят първи работен ден в Lidl, който очаквах с нетърпение! 

    Какво знаеше за компанията преди да започнеш?
    Преди да започна в компанията знаех сравнително малко. Тъй като тренирах волейбол, а магазинът беше близо до залата, редовно си купувах закуски и нещо за пиене преди тренировка. Правеше ми впечатление колко бързо работят хората вътре, а процесите изглеждаха много опростени.

    Какво те изненада, когато реално започна да работиш в компанията?
    Впечатлен бях от модерната работна среда и високото ниво на комуникация както с клиенти, така и сред колегите. Отговорностите ми включваха зареждането и презентирането на стока, но и това внимателно да слушам и гледам какво правят хората около мен, как общуват с клиентите, как дават обратна връзка на колеги, които се справят чудесно, и как подкрепят тези, които се нуждаят от повече време, за да свикнат в динамичната среда. 

    Колко време отне процесът по търсене до започване на работа и кое беше най-голямото предизвикателство?
    Малко преди да защитя дипломната си работа за придобиване на висше образование, кандидатствах за позицията Trainee Продажби, която на този етап ме подготвя за регионален мениджър. Trainee програмата е насочена към млади специалисти и е с продължителност от 12 до 18 месеца в зависимост от сферата на дейност. Впечатленията ми са, че процесът по кандидатстване се разви изключително бързо.

    Как се справи и някой помогна ли ти?
    Процесът беше стандартен - изготвих си автобиография и мотивационно писмо, които изпратих в кариерната платформа, където беше и самата обява. 

    Какво смяташ, че беше ключово в целия процес, за да стигнеш до интервю и да ти предложат да започнеш в компанията?
    Факторите, поради които стигнах до интервю и до отправеното предложение за продължаване на професионалното ми развитие в Lidl, са много. Процесът по подбор е изключително интересен и предизвикателен, както и хората, които го водят. Всичко зависи от личната мотивация на човек, ценностна система, придобит опит и желание да се направят първите стъпки по пътя към промяната. Ключово е, че когато твоите индивидуални принципи съвпаднат с тези на международна компания, каквато е Лидл България, всичко на практика е възможно. По пътя си дотук срещам уникални екипи, от които научавам много и полезна информация за изпълнението на оперативните задачи. Равносметката, която мога да направя, е – заслужава си!           

    Вижте профила и актуалните позиции за работа и стаж на Лидл България ЕООД & КО. КД в JOBS.bg                                  

     ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА КАК ЗАПОЧНАХ МОЯТА ПЪРВА РАБОТА

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 5 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 7 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 8 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 10 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк