вторник, 03 октомври 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5725 прочитания

  Как започнах първа работа: Синан Фейзула, Festo

  За компанията знаех, че е германска, и че развива производствена дейност в България, спазвайки световни стандарти на работа, казва Синан
  16 юни 2022, 16:16 a+ a- a

  Синан Фейзула - Инженер, Механик (Конструктор на Технологично Оборудване) във Festo. Снимка: Festo

  Стартирането на първа работа е предизвикателство за всеки млад човек. Като всяко ново начало, и това идва с много неизвестни. В новата рубрика на Economy.bg „Как стартирах моята първа работа“ млади професионалисти от водещи компании в различни сектори в България разказват за началото на кариерата си, предизвикателствата, с които са се сблъскали, и какво според тях е било ключово в процеса, за да достигнат до интервю и да получат оферта за започване на работа.

  Запознайте се със Синан Фейзула - Инженер, Механик (Конструктор на Технологично Оборудване) във Festo. Синан е завършил бакалавърска степен „Машиностроителна техника и технологии“ и магистратура „Компютърно проектиране и технологии в машиностроенето“ в ТУ – София.

  Коя беше първата ти работа и как започна в компанията?
  Първият ми досег с Festo бе още като ученик в СПГЕ „Джон Атанасов“. Благодарение на диалога между Професионалната гимназия и фирмата  се озовах на интервю. Имах представа за компанията от информацията, получена в училище, и така стартира и моят професионален път в семейството на Festo от най-ниското стъпало като стажант през летните месеци, преминавайки през монтажник на електронно оборудване, оператор на конфекционираща машина, настройчик на машини и стигайки до настоящата ми позиция „инженер, механик (конструктор на технологично оборудване)“.

  Как се подготви за интервюто и какво помниш от него?
  Спомням си вълнението. Факт е. Все пак отивах на първото си интервю за работа. За първи път ми предстоеше да вляза в завод, и помня онова усещане, че ще попадна на точното място. Интервюто се състоеше от няколко части: среща разговор, производствена обиколка и практическа задача. Няма как да забравя, че за първи път ми се наложи да запоя кабел към щекер и че комисията даде висока оценка на бързината и качеството на направените бройки. 

  Какво знаеше за компанията, преди да започнеш? И какво те изненада, когато реално започна да работиш в компанията?
  За компанията знаех, че е германска, и че развива производствена дейност в България, спазвайки световни стандарти на работа. Впоследствие си спомних, че синьото лого на Festo съм запомнил и от полета на балона, който видяхме да лети над училището. Тогава не знаех, че полетът на балона е бил свързан с важно събитие за фирмата.

  А какво ме изненада? Няколко са нещата, които ми направиха силно впечатление: производство от световна класа в България става само, ако се спазват изискванията и стандартите за качество на продукцията, а тук това се прави. Действащите процедури от различно естество, чудесните условия на труд и модерната материалната база затвърдиха усещането, че нещата са на ниво. Начинът на комуникация и организация пък беше ясен и прозрачен, и това подпомагаше постигането на индивидуалните и личните цели. През цялото време усещаш подкрепата на екипа и в един момент някои от тях ти стават повече от колеги.

  Колко време отне процесът по търсене до започване на работа и кое беше най-голямото предизвикателство? Как се справи и някой помогна ли ти?
  Много бързо се развиха нещата в моя случай. Давам си сметка, че добрите отношения между училището и фирмата също са оказали значение, защото аз и още няколко мои съученици бяхме едни от първите стажанти в дружеството. Впоследствие тази пътека се отъпка и се радвам, че вече доста ученици имат възможност за работа през летните месец чрез така наречената лятна академия.

  От ключово значение определям и личното ми желание и амбиция да приложа наученото на теория в реална среда, на практика. Бях добре приет тук – попаднах в екип, където имам подкрепата на колегите. Инвестицията в обучения и добрата комуникация позволиха  безпроблемно да общувам с колеги от различните отдели, за да имам не частична, а цялостна, всеобхватна представа за дейността на всички звена във фирмата. Неформалната комуникация по време на семейни и спортни празници, кариерните участия и други събития  подпомогнаха моята адаптация, а и са причина да остана тук.

  Какво смяташ, че беше ключово в целия процес, за да стигнеш до интервю и да ти предложат да започнеш в компанията?
  Релевантното образование и желанието да мина от другата страна на производството – любопитството да искам да видя как работят машините, какви са истинските процеси и готовността да бъда полезен със знанията си, но и едновременно отворен към нови знания, за да мога да добавя стойност.

  Ако искаш, сподели с нас какво направи с първата си заплата.
  Давам си сметка, че съм направил емоционален избор, закупувайки на родителите си ютия и микровълнова печка, и лакомства за по-малкия си брат с парите от първата си заплата. В  знак на благодарност за подкрепата, вярата, доверието – за инвестицията в образованието ми – ценности, които имам в семейството си  и които открих и тук, във  „Фесто производство“. Добрият човек е и добър професионалист – отдаден и полезен както за себе си, така и за обществото. Аз вярвам, че добротата е заразна и се предава!

  Вижте по какви проекти работи Festo в България

  Вижте профила и актуалните позиции за работа и стаж на ФЕСТО ПРОИЗВОДСТВО ЕООД в JOBS.bg

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА КАК ЗАПОЧНАХ МОЯТА ПЪРВА РАБОТА
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  Ди Си Ей Мениджмънт финализира придобиването на АСВ
  Сделката е една от най-значимите във финансовия сектор в България за последните години
  преди 10 часа
  ЕК е получила ревизирания ПВУ на България
  Комисията има 2 месеца, за да прецени дали измененият план все още отговаря на всички критерии
  преди 10 часа
  Трябва да имаме много постоянна и последователна политика за сектор енергетика
  Това заяви европейският депутат Цветелина Пенкова по време на форума BeRenewable 2023
  преди 11 часа
  Новата офис сграда на SAP в България официално отвори врати
  SAP Center Sofia е с капацитет от над 1000 работни места
  преди 11 часа
  УниКредит коригира нагоре прогнозата си за ръста на българската икономика
  Увеличение на лихвите по ипотечните кредити в лева в края на тази и през следващата година, очакват от банката
  преди 15 часа
  В тези 11 сектора расте рискът от забавени плащания у нас
  2/3 от секторите, които Allianz Trade следи в България, са в “оранжева” зона за чувствителен риск от забавени плащания