петък, 01 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2903 прочитания

  Как се промени процесът на подбор в Blankfactor?

  Бъдещите процеси по подбор неизбежно ще станат все по-комбинативни и адаптивни към нуждите на кандидатите, казва Мариям Стоянова - IT Recruiter във финтех компанията
  04 юли 2022, 17:07 a+ a- a

  Мариям Стоянова - IT Recruiter в Blankfactor. Снимка: Blankfactor

  Процесите на подбор в компаниите претърпяха сериозни промени през последните години с масовото навлизане на работата от разстояние. Какви са предизвикателствата и новите тенденции пред Economy.bg коментират HR професионалисти и мениджъри от водещи компании в България. Какво се промени в процеса по подбор в Blankfactor, разказва Мариям Стоянова - IT Recruiter във финтех компанията.

  Работя в Blankfactor като Технически Recruiter от март месец тази година. Опитът ми в подбора на персонал е от последните две години както в агенция, така и като вътрешен Recruiter, което ми позволява да имам наблюдения за цялостния пазар на труда в България. 

  Това е тема, за която много се говори, същевременно голяма част от хората не си дават сметка как тези промени влияят цялостно на всички нас като служители.  

  Аз бих искала да споделя плюсовете и минусите, които наблюдавам вследствие на промените, настъпили през последните две години, и масовото навлизане на дистанционните форми на общуване и работа.  

  Blankfactor стартира дейност през 2015, а офисът ни в София отвори врати през юли 2021. От самото му стартиране ние провеждаме процеса по подбор на кадри изцяло дистанционно. Като технологична компания не представляваше предизвикателство да преминем към онлайн процеси първоначално, но разбира се, с времето възникнаха различни казуси около дистаннционната комуникация най-вече, че информацията, която получаваме един за друг онлайн, трябва да се чете по-различен начин от прекия човешки контакт. 

  Blankfactor е глобален доставчик на управлявани услуги (Managed Services, MSP) в сферата на Fintech. Компанията има разработен собствен продукт, а на клиентите си предоставя цялостни Full Stack решения. Blankfactor стартира през 2015 от Маями, Флорида като бизнес начинание на двама дългогодишни партньори и приятели - Лъчезар Христов - настоящия СТО, и Майк Уеар – CEO на компанията. На българския пазар е от 2021.

  Типичните стъпки, през които един кандидат в процес с нас преминава, са следните: телефонно интервю, техническа задача, последвана от онлайн техническо интервю с нашите инженери, по преценка последващо интервю и покана за работа. Ценим времето и се стараем процесът да бъде максимално облекчен и компактен и за двете страни. Плюсовете на този процес откъм време са ясно изразени: гъвкавост и адаптивност. Необходимостта от това кандидатът да взема платен отпуск, или да си тръгва по-рано от работа, когато има интервю, отпада. Вместо това, интервюто протича от удобството на дома. 

  Друг феномен, който се наблюдава, е, че гласът на служителите е много по-ясно изразен особено ако е и чут от работодателите. Ако допреди две години работодателят беше този, който определя целия процес на подбор, включително и начина на работа, то сега, бих казала, че силите са почти поравно разпределени. Дистанционният процес на работа и подбор свързва така наречените „таланти” с работодатели на едно друго глобално ново, което отвори много врати и даде възможност за обмяна на знания и умения извън рамките на територията, на която се намира даден кандидат. Този процес работи в посока на подобряване условията на търсещите работа и изискванията към работодателя се увеличават.   

  Разбира се, както всяко нещо, което има плюсове, онлайн процесът по подбор има и своите минуси. Трудност, която не само колегите, които са част от подбора на персонал, но и мениджърите по наемането изпитват, е предизвикателството на заменянето на живия контакт с онлайн. Това предполага развиване на нови и различни умения, за да станем сензитивни и да може да преценяваме човека максимално най-добре през камерата. 

  Друго предизвикателство, което ние в Blankfactor срещаме, а вярвам и други компании, е как за тези средно около 60 минути онлайн интервю да представим себе си, без да може да предложим жива среща с даден екип, без да покажем работната обстановка, която сме изградили в компанията. Аз лично смятам, че живият контакт е по-всеобхватен и трудно се компенсира с онлайн платформите за комуникация. Именно през прекия контакт с колеги ние не само добиваме по-ясна представа за взаимоотношенията в екипа, културата на битуване и работа в компанията, а и така най-бързо се адаптираме към новата си позиция, като се учим и черпим знания един от друг.  

  Като наблюдавам световните тенденции и развитието на технологиите, бъдещите процеси по подбор неизбежно ще станат все по-комбинативни и адаптивни към нуждите на кандидатите. Бързият и лесен достъп до възможностите, които се предлагат на пазара, ще стават все по-отчетливи.  

   

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Blankfactor Bulgaria EOOD в JOBS.bg

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  От 1 януари: Максималният осигурителен доход се повишава на 3750 лв.
  Парламентът прие на първо четене бюджетите на НЗОК и ДОО за 2024
  преди 6 часа
  Висшистите в България се реализират все по-добре
  Под 1% безработица при медици и математици, показва тазгодишното издание на Рейтинговата система на висшите училища в България
  преди 6 часа
  AbbVie купува ImmunoGen
  Сделката е на стойност $10,1 милиарда
  преди 7 часа
  Ето колко години трябва да спестявате, за да си купите жилище в България
  Жилищата са достъпни за около една трета от домакинствата в страната, сочи анализ на УниКредит Булбанк
  преди 8 часа
  Безработицата в ЕС и еврозоната остава стабилна
  През октомври показателят остава непроменен спрямо предходния месец
  преди 8 часа
  Инфлацията в еврозоната намалява повече от очакваното
  Според експресните оценки на Евростат показателят през ноември е 2,4%