вторник, 03 октомври 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4193 прочитания

  Как започнах първа работа: Мария Русева, Blankfactor

  Бих посъветвала всички студенти и млади хора, които тепърва започват кариерния си път, да не се страхуват от промяната и да опитват нови неща, докато не открият правилното място за тях, казва Мария
  12 август 2022, 15:20 a+ a- a

  Мария Русева - Information Technology Technical Recruiter в Blankfactor. Снимка: Личен архив

  Стартирането на първа работа е предизвикателство за всеки млад човек. Като всяко ново начало, и това идва с много неизвестни. В новата рубрика на Economy.bg „Как стартирах моята първа работа“ млади професионалисти от водещи компании в различни сектори в България разказват за началото на кариерата си, предизвикателствата, с които са се сблъскали, и какво според тях е било ключово в процеса, за да достигнат до интервю и да получат оферта за започване на работа.

  Запознайте се с Мария Русева -Information Technology Technical Recruiter (Технически Специалист по набиране на персонал в областта на информационните технологии) в Blankfactor. В момента е студентка четвърти курс в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Икономика и финанси” и скоро предсто държвният ѝ изпит.

  Коя беше първата ти работа и как започна в компанията? (Как/къде намери информация за свободната позиция, стаж, академия, за която кандидатства?
  Работата никога не ме е притеснявала, даже напротив. Още от малка исках да съм доколкото е възможно самостоятелна и търсех различни възможности. Първата ми работа беше още на 16-годишна възраст като промоутър. Оттогава насам не съм спирала да работя, като преминах през още няколко типични студентски работи като барманка и сервитьорка. Както се казва, срамна работа няма. След като навърших 20 години, реших, че вече е време да се замисля над това с какво точно искам да се занимавам и да потърся първата си сериозна работа, която да даде начало на професионалната ми кариера. Първата си работа в сферата на човешките ресурси намерих в jobs.bg, като сама кандидатствах и преминах през целия процес от няколко интервюта. Позицията ми там ми даде страхотни основи за насоката, в която искам да се развивам, но за съжаление, секторът беше доста далеч от този, в който вече знаех, че искам да работя, а именно fintech/финтех. Като студентка, изучаваща икономика и финанси, винаги съм имала интерес в тази насока и fintech/финтех секторът беше естественият и логичен избор за мен.

  Първата си работа във fintech/финтех компания започнах преди няколко месеца в компания Blankfactor. Ако трябва да съм напълно откровена, не бях чувала за компанията до момента, в който сегашният ми мениджър не се свърза с мен в LinkedIn. Като човек, работещ в сферата на човешките ресурси, бих казала, че е доста важно за всеки служител в корпоративния сектор, който търси нови възможности, да опише подробно и да обновява профила си там. В наши дни профил в LinkedIn отваря много врати не само на българския, но и на световния пазар.

  Как се подготви за интервюто и какво помниш от него?
  Още след като получих съобщението в LinkedIn, отворих сайта на Blankfactor и разгледах компанията, с какво се занимава и къде се намира. Имаше и доста неща, които не ми бяха напълно ясни, разбира се, но цялостно компанията ме грабна с визията и ценностната си система, за които успях да прочета малко повече. Първата стъпка в процеса беше кратък телефонен разговор. Той беше предимно с опознавателна цел. Представих се, обсъдихме досегашния ми опит, както и с какво бих искала да се занимавам в бъдеще. От страна на компанията получих доста детайлна информация за естеството на дейността, екипите, както и за позицията, за която кандидатствам. 

  Това, което ми хареса в интервю процеса беше, че всичко се случи много бързо. Нямаше излишни стъпки като отделни срещи с различни мениджъри, нереалистични задачи и дълго чакане за обратна връзка. След телефонния разговор имах само едно интервю с прекия ми мениджър, глобалната ни мениджърка, както и с лидера на отдела Learning & Development. То премина доста приятно, под формата на разговор, като естествено бяха включени работни, практически и персонални въпроси.   

  И какво те изненада, когато реално започна да работиш в компанията?
  Всичко беше точно както си го представях и както ми беше казано по време на процеса. Blankfactor напълно покриха всичките ми очаквания, даже повече от това. Бях много приятно изненадана от колегите в целия офис, приятелската атмостфера и отзивчивостта, която получих от самото начало.

  Колко време отне процесът по търсене до започване на работа и кое беше най-голямото предизвикателство? Как се справи и някой помогна ли ти?
  Целият процес отне по-малко от седмица. Най-голямото ми предизвикателство беше да се реша да направя тази крачка в кариерен план. Започването на нова работа, особено в различен сектор, си е голямо предизвикателство. Определено излязох от зоната си на комфорт, но смятам, че взех правилното решение и това е неизменна крачка от професионалното развитие на всеки човек. Бих посъветвала всички студенти и млади хора, които тепърва започват кариерния си път да не се страхуват от промяната и да опитват нови неща, докато не открият правилното място за тях. Компании като Бланкфактор залагат на образовани и умни хора с висока обща култура, които с малко подкрепа могат да се наместят и научат на работа бързо.  

  Какво смяташ, че беше ключово в целия процес, за да стигнеш до интервю и да ти предложат да започнеш в компанията?
  Според мен ключови са мотивацията и желанието за работа. Знанията и уменията, които са необходими за дадената позиция също са от голямо значение, но всеки работодател иска да сформира добър екип от хора, които да имат идеи и визия за бъдещето си в компанията. Увереността, спокойното присъствие и комуникационните умения също са важни, за да може човек да покаже най-доброто от себе си по време на интервю. Така че смятам, че факторите, които водят до положително решение от страна на мениджърите, са доста и са комплексни. Не на последно място, разбира се, е важно да си паснете чисто човешки, все пак работим с хора. :)

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Blankfactor Bulgaria EOOD в JOBS.bg


  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА КАК ЗАПОЧНАХ МОЯТА ПЪРВА РАБОТА:

  Александра Милева, eBag
  Ралица Цанева, Уолтопия
  Георги Банов, Информационно обслужване
  Десислава Джахова-Игнатова, Райфайзенбанк

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  Ди Си Ей Мениджмънт финализира придобиването на АСВ
  Сделката е една от най-значимите във финансовия сектор в България за последните години
  преди 10 часа
  ЕК е получила ревизирания ПВУ на България
  Комисията има 2 месеца, за да прецени дали измененият план все още отговаря на всички критерии
  преди 10 часа
  Трябва да имаме много постоянна и последователна политика за сектор енергетика
  Това заяви европейският депутат Цветелина Пенкова по време на форума BeRenewable 2023
  преди 11 часа
  Новата офис сграда на SAP в България официално отвори врати
  SAP Center Sofia е с капацитет от над 1000 работни места
  преди 11 часа
  УниКредит коригира нагоре прогнозата си за ръста на българската икономика
  Увеличение на лихвите по ипотечните кредити в лева в края на тази и през следващата година, очакват от банката
  преди 14 часа
  В тези 11 сектора расте рискът от забавени плащания у нас
  2/3 от секторите, които Allianz Trade следи в България, са в “оранжева” зона за чувствителен риск от забавени плащания