петък, 07 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1734 прочитания

  Как започнах първа работа: Мария Русева, Blankfactor

  Бих посъветвала всички студенти и млади хора, които тепърва започват кариерния си път, да не се страхуват от промяната и да опитват нови неща, докато не открият правилното място за тях, казва Мария
  12 август 2022, 15:20 a+ a- a

  Мария Русева - Information Technology Technical Recruiter в Blankfactor. Снимка: Личен архив

  Стартирането на първа работа е предизвикателство за всеки млад човек. Като всяко ново начало, и това идва с много неизвестни. В новата рубрика на Economy.bg „Как стартирах моята първа работа“ млади професионалисти от водещи компании в различни сектори в България разказват за началото на кариерата си, предизвикателствата, с които са се сблъскали, и какво според тях е било ключово в процеса, за да достигнат до интервю и да получат оферта за започване на работа.

  Запознайте се с Мария Русева -Information Technology Technical Recruiter (Технически Специалист по набиране на персонал в областта на информационните технологии) в Blankfactor. В момента е студентка четвърти курс в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Икономика и финанси” и скоро предсто държвният ѝ изпит.

  Коя беше първата ти работа и как започна в компанията? (Как/къде намери информация за свободната позиция, стаж, академия, за която кандидатства?
  Работата никога не ме е притеснявала, даже напротив. Още от малка исках да съм доколкото е възможно самостоятелна и търсех различни възможности. Първата ми работа беше още на 16-годишна възраст като промоутър. Оттогава насам не съм спирала да работя, като преминах през още няколко типични студентски работи като барманка и сервитьорка. Както се казва, срамна работа няма. След като навърших 20 години, реших, че вече е време да се замисля над това с какво точно искам да се занимавам и да потърся първата си сериозна работа, която да даде начало на професионалната ми кариера. Първата си работа в сферата на човешките ресурси намерих в jobs.bg, като сама кандидатствах и преминах през целия процес от няколко интервюта. Позицията ми там ми даде страхотни основи за насоката, в която искам да се развивам, но за съжаление, секторът беше доста далеч от този, в който вече знаех, че искам да работя, а именно fintech/финтех. Като студентка, изучаваща икономика и финанси, винаги съм имала интерес в тази насока и fintech/финтех секторът беше естественият и логичен избор за мен.

  Първата си работа във fintech/финтех компания започнах преди няколко месеца в компания Blankfactor. Ако трябва да съм напълно откровена, не бях чувала за компанията до момента, в който сегашният ми мениджър не се свърза с мен в LinkedIn. Като човек, работещ в сферата на човешките ресурси, бих казала, че е доста важно за всеки служител в корпоративния сектор, който търси нови възможности, да опише подробно и да обновява профила си там. В наши дни профил в LinkedIn отваря много врати не само на българския, но и на световния пазар.

  Как се подготви за интервюто и какво помниш от него?
  Още след като получих съобщението в LinkedIn, отворих сайта на Blankfactor и разгледах компанията, с какво се занимава и къде се намира. Имаше и доста неща, които не ми бяха напълно ясни, разбира се, но цялостно компанията ме грабна с визията и ценностната си система, за които успях да прочета малко повече. Първата стъпка в процеса беше кратък телефонен разговор. Той беше предимно с опознавателна цел. Представих се, обсъдихме досегашния ми опит, както и с какво бих искала да се занимавам в бъдеще. От страна на компанията получих доста детайлна информация за естеството на дейността, екипите, както и за позицията, за която кандидатствам. 

  Това, което ми хареса в интервю процеса беше, че всичко се случи много бързо. Нямаше излишни стъпки като отделни срещи с различни мениджъри, нереалистични задачи и дълго чакане за обратна връзка. След телефонния разговор имах само едно интервю с прекия ми мениджър, глобалната ни мениджърка, както и с лидера на отдела Learning & Development. То премина доста приятно, под формата на разговор, като естествено бяха включени работни, практически и персонални въпроси.   

  И какво те изненада, когато реално започна да работиш в компанията?
  Всичко беше точно както си го представях и както ми беше казано по време на процеса. Blankfactor напълно покриха всичките ми очаквания, даже повече от това. Бях много приятно изненадана от колегите в целия офис, приятелската атмостфера и отзивчивостта, която получих от самото начало.

  Колко време отне процесът по търсене до започване на работа и кое беше най-голямото предизвикателство? Как се справи и някой помогна ли ти?
  Целият процес отне по-малко от седмица. Най-голямото ми предизвикателство беше да се реша да направя тази крачка в кариерен план. Започването на нова работа, особено в различен сектор, си е голямо предизвикателство. Определено излязох от зоната си на комфорт, но смятам, че взех правилното решение и това е неизменна крачка от професионалното развитие на всеки човек. Бих посъветвала всички студенти и млади хора, които тепърва започват кариерния си път да не се страхуват от промяната и да опитват нови неща, докато не открият правилното място за тях. Компании като Бланкфактор залагат на образовани и умни хора с висока обща култура, които с малко подкрепа могат да се наместят и научат на работа бързо.  

  Какво смяташ, че беше ключово в целия процес, за да стигнеш до интервю и да ти предложат да започнеш в компанията?
  Според мен ключови са мотивацията и желанието за работа. Знанията и уменията, които са необходими за дадената позиция също са от голямо значение, но всеки работодател иска да сформира добър екип от хора, които да имат идеи и визия за бъдещето си в компанията. Увереността, спокойното присъствие и комуникационните умения също са важни, за да може човек да покаже най-доброто от себе си по време на интервю. Така че смятам, че факторите, които водят до положително решение от страна на мениджърите, са доста и са комплексни. Не на последно място, разбира се, е важно да си паснете чисто човешки, все пак работим с хора. :)

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Blankfactor Bulgaria EOOD в JOBS.bg


  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА КАК ЗАПОЧНАХ МОЯТА ПЪРВА РАБОТА:

  Александра Милева, eBag
  Ралица Цанева, Уолтопия
  Георги Банов, Информационно обслужване
  Десислава Джахова-Игнатова, Райфайзенбанк

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  Удължават противоепидемичните мерки
  Вижте какво предвижда новата заповед на министъра на здравеопазването
  преди 11 часа
  Японската централна банка с умерен оптимизъм за икономиката
  Има възможност за повишаване на заплатите, смята финансовата институция
  преди 11 часа
  ЕС одобри осми пакет от санкции срещу Русия
  Налага се таван на цените на руския петрол, забранява се вноса на редица руски продукти, износа на ИТ услуги и на всички портфейли с крипто активи
  преди 12 часа
  Президентът обяви кога свиква Народното събрание
  Радев обеща да остави достатъчно време на партиите, за да сформират управленско мнозинство
  преди 13 часа
  Швейцарската Howag разширява производството си в Търговище
  Компанията получи сертификат клас „В“ за инвестиция от 1,5 млн. лв., с нея ще се разкрият 15 нови работни места
  преди 13 часа