петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5861 прочитания

    ИТ екипите в България: Quality Engineering, Scalefocus

    Запознайте се с хора от екипа и научете повече как и върху какво работят от Христина Йонова - Quality Engineering Technology Manager в Scalefocus
    15 септември 2022, 15:23 a+ a- a

    В новата рубрика на Economy.bg „ИТ екипите в България“ представяме ключови екипи във водещи технологични компании в България и ви срещаме с хората, които са част от тях. Лидери на екипи и ИТ професионалисти разказват повече за проектите, технологиите, начините на работа, както и за себе си, за своя професионален път и какво ги задържа в компанията. 

    Научете повече за Quality Engineering екипа на Scalefocus от Христина Йонова - Quality Engineering Technology Manager в Scalefocus. Запознайте се и с професионалисти от екипа, научете повече за техния професионалния път в компанията, какво най-много харесват в работата си и извън нея:).

    Христина Йонова - Quality Engineering Technology Manager в Scalefocus. Снимка: Scalefocus 

    Представете ни Вашия екип – колко души (специалисти) сте и какво правите?
    Quality Engineering (QE) екипът на Scalefocus се състои от над 80 висококвалифицирани професионалисти. Колегите са ангажирани по време на целия процес на разработка на софтуер. Следваме холистичен подход, при който установяваме практики, фокусирани върху качеството на разработките във всяка една фаза на проекта. Стараем се да налагаме култура, в която всички роли са ангажирани да спазват наложените процеси и стандарти. Така целият екип е отговорен за крайния продукт и за неговото качество.

    Какви технологии използвате?
    Избираме най-подходящите технологии за нуждите на конкретния проект. Често това са утвърдени такива като Selenium WebDriver, Rest Assured/RestSharp, Cucumber/Specflow, Cypress.io, Appium и др. Като цяло обаче не си поставяме ограничения и разнообразието от проекти ни позволява да разучаваме и прилагаме технологии, които не са сред най-популярните, но пък биха паснали оптимално в конкретната ситуация. Например в един от проектите използваме Groovy based framework, с който тестваме интеграционно решение, базирано на Oracle Service Bus.

    Александрина - Principal Quality Engineer

    Силата да пребориш себе си

    Алекс има 13 години опит като Quality Assurance специалист, а в Scalefocus е от 6. Споделя, че в началото програмирането я плаши, въпреки че е завършила информатика в Софийския университет. Започва с manual testing, но прави крачката към автоматизираното тестване и писането на код именно когато започва работа в компанията. Благодарение на упоритостта си и с помощ от колегите Алекс успява да пребори страха. Категорична e, че това е най-големият ѝ професионален успех досега. Силата на характера си калява с тичане – започва като студентка и десетилетие по-късно продължава да бяга почти всекидневно. Обожава да прекарва време на открито и казва, че има хора в компанията, които може да не знаят с какво се занимава, но голяма част от тях са чували за страстта ѝ към спорта във всичките му форми.

    По какви проекти работите?
    Проектите ни са изключително разнообразни както като технологии, които използваме, така и по отношение на индустрии – енергетика, здравеопазване, финанси и банкиране, е-търговия и търговия на дребно и др. Комплексността на проектите позволява на колегите в екипа да използват иновативни решения в работата си всекидневно, а това от своя страна обогатява уменията им и им помага да се развиват.

    Как работите в момента и колко често се събирате заедно в офиса?
    Моделът ни е гъвкав, а работата от вкъщи е тук, за да остане. Това означава, че колегите имат пълната свобода да избират дали да работят от дома си, в някой от нашите 7 офиса или в коуъркинг пространство на морето с прекрасна гледка например. Също така провеждаме регулярни и доста интензивни вътрешноекипни, както и междуекипни Knowledge-transfer сесии, за които повечето колеги сами избират да се съберат в офиса. Обичаме възможността да си говорим както за работа, така и за всичко, което ни интересува извън нея.

    Цветан - Quality Engineer

    Завръщане към корените

    След началото на пандемията Цветан (24 г.) се връща в родното си село Могилица, където според него местните са съхранили добрината и родопските си традиции. Заради модела Work from Everywhere, Цецо избира да остане там и след отпускането на Covid мерките. Учи се да прави от всичко по малко. Среща Салих Пашов, известен като Пашата или последният пазител на старото мандраджийство в Родопите, който му предава петвековна рецепта за домашно сирене, а впоследствие Цецо разбира, че тя е на негов прадядо. Пече кайсиева ракия, която колегите му са имали удоволствието да опитат. С хората от селото правят подобрения в средата, за да стане Могилица по-добро място за живот. Цецо стои и зад сайта mogilitsa.com с подробна информация за всичко, което красивото родопско село предлага на посетителите си.

    Как типично преминава един работен ден в екипа?
    За всеки той е различен спрямо ролята и ангажиментите в проекта. Всички обаче имат небезизвестната Scrum среща, която е проектна среща за информиране относно свършеното вчера и плановете за днес. Основната част от деня преминава в работа по разпределените задачи, в нашия случай това е тестването на софтуер – с всички възможни подходи на тестване (ръчно или автоматизирано), още в ранен етап на имплементацията, допринасяме за постоянното подобряване на качеството на решенията, както и предотвратяването на сериозни пропуски или неточности . В проектите покриваме всички фази на SDLC и съобразяваме необходимите типове тестване спрямо фазата на проекта и модела на работа. Динамично е, но в QE екипа в Scalefocus се стараем постоянно да учим и да споделяме знанията си, затова почти всяка седмица провеждаме и някое обучение или среща за обмяна на опит по различни теми.

    С кои други отдели/екипи работите най-често?
    Проектните екипи обикновено се състоят от разработчици, QЕ, DevOps, бизнес анализатори  и проектни мениджъри или координатори, затова работим най-вече с тези отдели. В технологичен аспект има колаборация между всички технологични екипи и отдели, но също така и тясна работа с вертикалата по управление на проекти или т. нар. Delivery мениджъри. Управлението на целия QЕ отдел от своя страна е свързано с ежедневни контакти с колегите от HR и по-специално отделите за обучение и развитие, както и с колегите от отдел „Управление и подбор на кадри“.

    Антон - Quality Engineer

    Моторът като мироглед

    Антон не стои на едно място. Качва се на мотора, който е голямата му страст от 8 години, и потегля. Дори да не знае къде отива, пътят го води. Харесва му, че среща различни хора и е убеден, че мотористите са по-особена порода. Смята, че приятелствата в подобни общности остават до живот. 10 години е барман, но решава, че иска повече свобода. Със завършен курс по Quality Assurance и малко късмет започва професионалния си път наново и вече 2 години е част от Scalefocus. Прави тази стъпка след началото на пандемията, когато участва в инициатива в помощ на засегнатите от Covid. Тогава осъзнава, че няма какво да губи и рискува. Казва, че решението да стане QA специалист е най-доброто, което е взимал, а каузите, сред които и „Различните деца на България“, вече са неизменна част от живота му.

    Разкажете нещо, с което екипът Ви се гордее.
    Гордеем се с упоритостта и постоянството на членовете на екипа. Тези качества са ключови за съвременния QE специалист. Когато се опитваш да подобряваш качеството – не само на софтуера, но и на процесите в един проект, често се сблъскваш със съпротивата на колегите, които са свикнали да работят по даден начин и не са склонни към промяна. Затова е необходимо човек да е упорит и постоянен в усилията си, за да се поддържа необходимото ниво или да бъдат прокарани нови идеи, които подобряват работата в екипа или в целия проект. Щастливи сме, че с тази упоритост отделът неведнъж е бил пример за добри практики и иновации, с което си спечелихме репутация на trendsetters в компанията.

    Какво обичате да правите заедно извън работно време?
    Като повечето ИТ екипи, които от две години насам не прекарват време заедно всекидневно, и ние обичаме да се виждаме в офиса или извън него, когато графикът ни го позволява. Голяма част от хората в екипа обожават да са на открито и правят разходки в планината. Неотдавна колегите в Северна Македония организираха каране на картинг, a в София успяхме да реализираме мащабния Scalefocus Summer Fest в Маймунарника, където колеги от всички наши офиси се видяха и забавляваха почти както преди пандемията. Намираме чар и в събиранията за рождени дни в офиса след работа – тогава се случват едни от най-запомнящите се партита, които често включват караоке изпълнения от по-малко свенливите сред нас.

    Летен тиймбилдниг. Снимка: Scalefocus

    Какво сплотява екипа Ви?
    Изградили сме култура на приемане и колективност – винаги търсим решението на проблема на екипно ниво, не губим време и енергия в обсъждане на това чия е грешката и как се е стигнало до нея. Това е голям плюс в работата ни, но и ни сближава в чисто човешки аспект, защото всеки греши, но е важно какво се случва после, как хората продължават и какви изводи си правят.

    Летен тиймбилдниг. Снимка: Scalefocus

    Как се вписват нови хора във Вашия екип?
    Правим всичко възможно новите хора максимално бързо да се почувстват като пълноценна част от QE екипа. Нашите TTLs (Technology Team Leads) изготвят менторска програма на всеки новопостъпил колега, а по-старшите инженери винаги са на разположение да предадат знанията и опита си. Ако въпросът е дали новите хора бързо се вписват на ниво личностни качества – абсолютно! Нещото, което обединява хората в QE екипа ни, е, че нямат нищо общо. Всеки идва със собствените си интереси и предишен опит, което не само не вреди на работата и усещането за общност, а напротив – прави ни по-ентусиазирани да сме част от едно цяло и да се обогатяваме взаимно.

    Александър - Quality Engineer

    В преследване на неповторимия кадър

    Александър обича драма, но само във фотографията. За него перфектната пейзажна снимка е тази, в която вилнее буря например. Купува първия си Nikon преди 6 години, за да улавя красотата на планините, които покорява. Негова снимка е публикувана от 38 официални страници на Nikon в Европа, както и от официалния инстаграм профил на Nikon САЩ. Спираща дъха снимка на морски фар, която прави в Ирландия, попада сред първите 6 в категория Landscape на престижния 500px and Neil Dankoff. През годините Алекс се занимава още с актьорско майсторство, sketch comedy и озвучаване. Ако сте в Северна Македония и чуете гласа му в някой сериал, не се изненадвайте. Щастлив е, че е част от екипа на Scalefocus в Скопие, защото не спира да развива уменията си благодарение на интересни проекти и отдадените си колеги.

    Как бихте допълнити изречението: „Ако ти си..., заповядай в нашия екип!“?
    Ако ти си екипен играч, ако не само умееш да идентифицираш бързо проблемите, но и ти доставя удоволствие да намираш решения за тях, ако искаш да си част от международна компания и да работиш по значими международни проекти, заповядай в нашия екип!

    И накрая как бихте описали сами Вашия екип?
    Екипът ни е голям и сравнително разпръснат – имаме колеги във всички 7 развойни локации на Scalefocus (София, Пловдив, Варна, Бургас, Скопие, Битоля и Истанбул), но това не ни прави по-малко сплотени. За нас Quality Engineering не е единствено технологии и инструменти за осигуряване на качествена софтуерна разработка, а начин на мислене.

    Вижте по какви проекти работи Scalefocus в България

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Scalefocus в JOBS.bg

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЕКИПИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

    Екип Клиентски Анализи, Hewlett Packard Enterprise
    Екип Custom Development, Milestone Systems
    Екип Sitefinity Cloud, Progress

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 11 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство