събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4353 прочитания

    Bosch ECS Career Camp - успешен кариерен старт в света на софтуерните технологии за автомобилната индустрия

    Как протича обучението и с какво е най-полезна академията на Bosch Engineering Center Sofia – пред Economy.bg разказват част от успешно завършилите първото издание и вече работещи в компанията
    04 октомври 2022, 14:41 a+ a- a

    Те са много различни като профил, учили са в страната или в чужбина и са млади, амбициозни и обединени от интереса към технологиите, желанието да бъдат част от бъдещето на мобилността и да се учат от най-добрите – професионалистите от екипа на ECS. Точно преди старта на второто издание на софтуерната академия на Bosch се срещаме с някои от отличниците от първия випуск. Ето какво споделят участниците в дебютното издание на Bosch ECS Career Camp, които, след като успешно преминаха обучението, вече са колеги на своите преподаватели.

    Защо избраха да се обучават в Bosch ECS Career Camp, с какво им е полезна академията, как тя е развила професионалните им умения и какво ги мотивира да бъдат част от екипа – вижте какво разказаха пред Economy.bg Йолина Вълчева, Милен Калинов, Даниел Манолов и Силвио Стоянов.

    Защо решихте да участвате в инженерната академия на Bosch?
    Йолина Вълчева: Преди да разбера за академията в Bosch ECS, търсих място, на което да придобия практически опит и стаж в разработването на софтуер. Академията отговаряше на това, което търся и беше най-подходящото място за мен да започна развитието си като софтуерен разработчик.
    Силвио Стоянов: От малък се увличам по електроника, автомобили и инженерство като цяло. Завърших бакалавърска степен по инженерство на компютърни системи в Англия, което ми даде обширни знания в инженерството, но така и не успях да намеря пътя към embedded технологиите в дълбочина. Един ден случайно попаднах на рекламата за академията и кандидатствах веднага. Не беше важно дали ще успея, или не, просто нямаше как да пропусна тази възможност.
    Даниел Манолов: Реших да участвам в академията, защото точно в този момент си търсих стаж/постоянна работа като софтуерен инженер. Мой приятел ми спомена за нея, разгледах я и ми хареса толкова, че си казах, че следващите 4 месеца това ще бъде един от моите главни приоритети.
    Милен Калинов: През лятото на 2021 научих от роднини за първото провеждане на Bosch ECS Career Camp. Кандидатствах и започнах в потока за Автомобилен Тестов Инженер, където имах възможност да придобия познания в тестовата теория, както и как да ги прилагам на практика.

    Как протече обучението?
    Йолина Вълчева: Обучението беше динамично и покри голяма част от нещата, които са нужни за разработката на аутомотив софтуер и не само. Информацията беше представена по интересен начин от професионалисти, които имат опит и знаеш, че в момента работят това, което преподават.
    Силвио Стоянов: Отделях по два часа след всеки нормален работен ден, за да участвам в лекциите. Определено осъзнавам какъв късметлия съм, понеже и двата ангажимента бяха дистанционно, от разстояние, в противен случай щях да прегоря в един момент.
    Даниел Манолов: Изключително гладко, както и комуникацията с менторите ни и с другите участници от академията. Благодарности на Валери Поляков и на Владимир Стоилов още веднъж, които лично според мен се справиха перфектно в преподаването на материала.
    Милен Калинов: Част от обучението включваше откриването на дефекти и тяхното формулиране, както и ползването на софтуер и програмни езици при тестовата автоматизация.

    Кое Ви беше най-интересно?
    Йолина Вълчева: Определено най-интересната част от Bosch ECS Career Camp беше разработването на финалния проект, защото ми даде възможност да приложа на практика знанията си, придобити по време на академията.
    Силвио Стоянов: Програмирането на ниско ниво, четенето и манипулацията на регистри в микроконтролерите, практическата имплементация на операционни системи, работещи в реално време ми бяха изключително интересни. Неочаквано много ме заинтригува и практическата организация между хората в един проект. Най-предизвикателното е търсенето на проблеми/бъгове в една хардуерна система, което не е особен казус при уеб базираните приложения например, заради неопределеността в аналоговите схеми, използвани в хардуерните системи.
    Даниел Манолов: Всичко – най-вече работата с хардуер, компютърните мрежи и предизвикателните различни задачи, които ни даваха нашите лектори.

    С какво Ви беше полезна академията?
    Йолина Вълчева: Академията ми даде много нови знания, затвърди старите, запозна ме с хора, които имат мотивация и желание за развитие.
    Силвио Стоянов: Най-важният ефект на академията беше да навърже знанията по електроника и програмиране, които имах отпреди, с това да бъдат приложени към практическото развитие на хардуерна система, както и да разбули мистерията около технологиите, които се използват в съвременните автомобили и превозни средства.
    Даниел Манолов: С надграждането на техническите ми умения, както и в създаването на приятелства.
    Милен Калинов: Изключително приятно бе да бъда обучаван от хора с изпитани познания и дългогодишен опит в сферата на QA.

    Какво научихте в рамките на обучението?
    Йолина Вълчева: В обучението разбрах за още по-големите възможности, които модерният С++ може да предостави, основи на компютърните мрежи, различни аутомотив протоколи за комуникация, инструменти за разработка на софтуер и проследяване на етапите при един проект.

    Как академията успя да развие професионалните Ви умения?
    Йолина Вълчева: Преди Bosch ECS Career Camp нямах опит в създаването на цялостен проект от архитектура до имплементация. След представянето на проекта, който разработихме в екип, придобих по-голяма увереност в себе си и възможностите ми.

    Работите ли в компанията в момента и на каква позиция?
    Йолина Вълчева: Да, в момента съм Junior Software Developer в Bosch Engineering Center Sofia.
    Силвио Стоянов: Работя, започнах на позиция Junior Software Developer.
    Даниел Манолов: Да, от 5 месеца работя в компанията и съм Junior Software Developer.
    Милен Калинов: След успешното завършване на академията ми бе предложена позиция в екипа и от май насам съм част от семейството на Bosch като Junior Automotive Test Engineer.

    Бихте ли препоръчали и на други кандидати да преминат през академията?
    Йолина Вълчева: Да, определено бих препоръчала академията и на други кандидати, особено на студенти, тъй като екипът на Bosch Engineering Center Sofia се стреми да организира обучението в удобни за участниците часове. Спокойно може да се посещават лекциите в университета и в академията.
    Силвио Стоянов: Всеки, който има интерес към автомобилни технологии, инженерство и програмиране, ще научи много неща, ако се запише за академията.
    Даниел Манолов: Абсолютно да! Всеки, който припознае страстта си, дали C++, дали в материала, който ще бъде изучаван тази година в академията, няма причина да изпусне тази възможност.

    Какво е чувството да си част от международна компания като Bosch и да работиш по технологиите на бъдещето?
    Йолина Вълчева: Да си част от международна компания като Bosch, ти дава възможност не само да общуваш с хора от различни държави, но и поглед към развитието на световния пазар и нуждите му от нови технологии. А чувството да знаеш, че допринасяш за нещо, което хората ще използват в бъдещето, е наистина уникално.
    Силвио Стоянов: За пръв път работя в толкова голяма компания и още ми е странно на моменти. Определено отнема време да свикнеш да виждаш логото на фирмата, в която работиш, навсякъде – от винтоверти и силови инструменти през камери за сигурност и устройства за контрол на достъпа до повечето електрически и механични елементи в един автомобил. През цялото време виждаш, че работата ти не е напразна и един продукт, по който си работил, ще излезе на голямата световна сцена, за да бъде ползван от хора, които ще изпитват удовлетворение (така се надявам) от употребата му. Също така ежедневно имаме контакт с колеги от други държави, с които работим по даден проект или имаме организирани посещения за обмяна на опит. Така се усеща колко глобален е наистина Bosch. Придобивките, които получаваме като част от екипа, също не са за пренебрегване.
    Даниел Манолов: Щастлив съм. Няма по-хубаво от това да обичаш професията си, а за да продължиш да обичаш професията си, според мен трябва ценностите на компанията да съвпаднат с твоите собствени.
    Милен Калинов: С оглед на непрестанните нововъведения в сферата на автомобилистиката е истинско удоволствие да си част от международна престижна фирма като Bosch, знаейки, че с работата си допринасяш за развитието на технологиите на бъдещето.

    За Академията:
    Преди дни Бош Инженеринг Център София обяви начало на второто издание на инженерната си академия. Bosch ECS Career Camp включва поредица от лекции на доказани професионалисти от екипа на Центърa, които ще подготвят младите таланти за техния кариерен старт в разработването на най-съвременните софтуерни аутомотив технологии. Тази година от Инженеринг Центъра надграждат програмата с 2 нови курса, структурирайки обучението в общо 5 направления: Application programming with Embedded Modern C++; System programming with Embedded C; Testing for Automotive; DevOps in Automotive и Systems and Requirements Engineering.
    Необходимо е кандидатстване за съответното направление в платформата на програмата, като обучението за одобрените кандидати ще е напълно безплатно. Академията започва в началото на ноември 2022 г., продължителността ѝ е 4 месеца и включва онлайн лекции в рамките на 2 часа на ден. Планира се част от практическите занятия и неформалните срещи да се проведат на живо в новия модерен офис на Инженеринг Центъра в София Тех Парк. Младите софтуерни специалисти ще имат възможността да се запознаят отблизо с вълнуващия свят на автономното шофиране, свързаността, електрическата мобилност и изкуствения интелект. Курсистите ще придобият фундаментални знания, съчетани с приложни технически умения за работа по проекти и цялостни решения, свързани с бъдещето на автомобилната индустрия.
    След първото издание на Bosch ECS Career Camp 80% от участниците в академията вече са част от инженерния екип на Центъра.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Роберт Бош в JOBS.bg тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство