неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1408 прочитания

    Дискордиа и УНСС ще си сътрудничат дългосрочно

    Фокусът е върху специалностите „Икономика на транспорта и енергетиката“ и „Логистика и вериги на доставките“
    18 октомври 2022, 13:38 a+ a- a

    (л)Христо Христов, изпълнителен директор на Дискордиа, и проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС (Снимка: Дискордиа)

    Дискордиа, една от най-бързо развиващите се транспортно-логистични компании в Европа, сключи договор за дългосрочно сътрудничество с Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Партньорството цели да осигури по-добра практическа подготовка на студентите и да им даде възможности за растеж и международна кариера. В рамките на партньорството Дискордиа ще предостави стипендии в размер на 2000 лв. на изявени студенти от специалност „Икономика на транспорта и енергетиката“ и „Логистика и вериги на доставките“, които ще бъдат избрани на конкурсен принцип. 

    Логистичната компания ще включи възпитаници на УНСС в своите стажантски програми, по време на които студентите ще получат познания и практическа подготовка в транспортния и логистичния сектори от ментори с доказан професионален опит и постижения. За обогатяването на знанията на младите таланти Дискордиа ще се погрижи с лекции, водени от мениджмънта на компанията, организиране на конференции , консултации и други събития с подкрепата на преподаватели и представители на УНСС. 

    Договорът за сътрудничество бе подписан на специално събитие в университета от г-н Христо Христов, президент и изпълнителен директор на Дискордиа, и ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров. При подписването г-н Христов сподели: „В Европа транспортно-логистичната индустрия е една от най-динамично растящите и перспективни сфери за развитие. В същото време в България тя не се развива с нужните темпове. Затова предприемачите, собствениците на логистични компании трябва да инвестират и подкрепят университетите. Нужно е да „произвеждаме“ таланти, за да увеличим конкурентоспособността си. Вярваме, че заедно с УНСС ще подготвим много добри кадри и в бъдеще ще си поставяме още по-високи цели.“ 

    Ректорът на УНСС благодари за готовността за сътрудничество и подчерта, че катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“ е много активна в създаване на целенасочени магистърски програми, които обучават студентите съобразно специфичните нужди на отделни компании и даде пример с БДЖ и EVN. Проф. Димитров завърши с думите: „може да се направи много, стига да има добро взаимодействие“ и сподели, че „за университета сътрудничеството с Дискордиа е много ценно“.  

    На събитието от страна на Дискордиа присъстваха още Жан Вайтилингам, директор „Човешки ресурси“ и Кристина Щерева, директор „Маркетинг“, а от представителството на университета се включиха проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност, проф. д-р Христина Николова, ръководител катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“, доц. д-р Борислав Арнаудов, научен секретар на същата катедра. 

    В Заключение на провелата се между тях дискусията, стана ясно, че и двете страни са предразположени към бъдещо разрастване на обсега на партньорството. 

    Сключването на партньорство с УНСС е само една от ключовите инициативи на Дискордиа през тази година, в която компанията празнува своя 30 юбилей. Основана през 1992 г. във Варна със само 2 автомобила, компанията днес е пример за устойчив бизнес модел, лидерство и визионерство в сектора. Ръстът в приходите ѝ за 2021 г. надвишава 50%. Успехите, които компанията жъне по думи на г-н Христов, се дължат на инвестициите в иновации, оптимизация и развитието на талантливи служители. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 дни
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 дни
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 дни
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години