четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1456 прочитания

    Проучване: За компаниите в България недостигът на ИТ умения е най-голямата заплаха за бизнеса им

    Липсата на кандидати с търсените умения в сферата на AI, разработки на мобилни решения и AR/VR допълнително усложнява проблемите, свързани с назначаването на служители
    09 ноември 2022, 13:34 a+ a- a

    Българските ИТ лидери, както и тези по света, изпитват сериозни опасения, свързани със задържането и назначаването на служители. Това сочи най-актуалното проучване, проведено от Equinix, компания за дигитална инфраструктура.

    Според Глобалното проучване на технологичните тенденции на Equinix за 2022 60% от ИТ лидерите в България гледат на недостига на персонал с ИТ умения като една от основните заплахи за техния бизнес. Това е в съзвучие с глобалните резултати, според които 62% от респондентите са посочили същото опасение.

    Компаниите, включително и Equinix, търсят начини за разширяване на източниците на таланти, като включват все по-разнообразни кандидати чрез алтернативни инициативи за подбор на персонал.

    2 900-те глобални участници в проучването обръщат внимание на това, че скоростта, с която технологичната индустрия се трансформира, е довела до затруднения за компаниите да намерят хора с подходящия набор от умения, с който да отговорят на настоящите и бъдещите предизвикателства.

    Най-често посочените опасения на българските компании са свързани със запазването на настоящите експерти (60%) и кандидати за работа с неподходящ набор от умения (54%).

    Най-търсените технологични експерти са в сферите на AI/машинно обучение (28%), разработки на мобилни решения (27%) и AR/VR (19%).

    Усеща се недостиг още и за позиции като експерт по разработка на софтуер за сигурност (18%), архитект по сигурността (17%), хардуерен инженер (16%) и облачни изчисления (14%).

    Въпреки че в глобален план водещите опасения са същите – кандидати за работа с неподходящ набор от умения и запазване на настоящите служители – и двата аспекта са идентифицирани от 44% от респондентите, най-търсените позиции се отличават от идентифицираните на българския пазар. В това число влизат ИТ техници (27%), специалисти по облачни изчисления (26%), както и експерти в сферата на AI/машинни изчисления (26%). ИТ лидерите очакват, че пропуските в технологичните умения ще се запазят същите и занапред, като AI машинни изчисления ще станат все по-важен фактор.

    Кери Гилдър, главен изпълнителен директор на Colt Technology Services, обяснява: „Откриването на подходящите умения е истински проблем в технологичния бранш, особено що се отнася до софтуерната част. В действителност, зарaди „софтуеризацията“ на услугите, всички индустрии търсят един и същ набор от умения. Едно от предизвикателствата тук е липсата на осведоменост сред младите относно съществуващите възможности в технологичния сектор. Доставчиците на свързаност не фигурират в голямата част от примерите от практиката. Дори и тези на ниво университет. Същевременно има голямо количество свършена работа в сфери, свързани с подводните кабели, сателити и оптика. Нужно ни е колаборативно мислене във връзка с талантите и да работим като единен бранш, за да можем да привлечем повече хора с разнообразни умения, които чакат своя шанс.“

    В отговор на недостига на умения много компании полагат големи усилия, за да преквалифицират хора от други области. Тенденциите в България следват световните, като в страната най-висок процент (46%) са посочили, че преквалифицират служители от сходни сфери. 22% пък опитват да подсилят екипите с хора от други сектори. В световен план процентите са съответно 62% и 34%. Съкращенията подтикват служителите да започнат да търсят възможности за повишение на уменията или кариерата си, следователно компаниите, които предлагат възможности за обучение и развитие, могат да са в по-добра позиция за привличане на таланти.

    В България най-често преквалифицираните служители са завръщащите се от по-дългосрочно отсъствие, например след отпуск за отглеждане на дете – 46%. Следват ги кадри от сферата на администрацията (45%) и финансите и застраховането (38%). Тези преквалифицирани служители помагат на компаниите да преодолеят пропуските в техническите умения в роли като ИТ техник (46%), анализатор на данни (31%), разработчик на мобилни решения (25%). В глобален план най-често преквалифицираните служители идват от административни профили (36%), както и от сферата на финансите и застраховането (33%) и завръщащите се от продължително отсъствие (30%).

    Equinix разполага с различни програми за кариерен преход, част от портфолиото Career Pathways. Тези програми са създадени, за да разширят и диверсифицират каналите за подбор на служители, като се черпи и от кариери с „преносими“ умения. В това число влизат ветерани от армията, които преминават към цивилен живот, както и оттеглили се олимпийски или параолимпийски спортисти, чрез партньорство с Athlete Career Transition (ACT). Програмата за кариерен преход заема 40% от дейностите по назначаване на кадри в глобален план, набиране на служители от съседни индустрии, като авиокомпании, петрол и газ и хотелиерство, и преквалификацията им, за да заемат роли в центрове за данни. Сред допълнителните програми са предстоящата Invictus, чийто фокус ще бъде назначаването на ветерани, получили степен на инвалидност вследствие на военна служба, както и New To Career, която привлича новозавършили студенти и програми, насочени към служители с бежански произход. Цели се тези инициативи да осигурят над 750 нови служители в компанията през 2022 г.

    Междувременно бизнесът също търси кадри чрез университетски стажантски програми. ИТ лидерите в България посочват, че основните канали, които компаниите им използват за партньорство с висшите учебни заведения, включват възможности за студентски стаж (34%), партньорство по програми за практика по специалността (31%), участия в университетски кариерни изложения (25%) и съвместни обучителни програми с висшите учебни заведения (22%). Стажантските програми са най-популярният метод за сътрудничество с университетите и по света – 42%. Следват съвместни обучителни програми (41%), участие в университетски кариерни изложения (37%) и партньорство по програми за практика по специалността (34%). Пример за подобно сътрудничество е CLAP-TECH Pathway—финансиран от Hong Kong Jockey Club Charities Trust, в рамките на който множество технологични компании, включително Equinix, си сътрудничат с Хонконгския баптистки университет и средните училища в Хонконг, за да осигурят на студентите и учениците уменията, нужни за кариера в сферата на технологиите. Equinix е отделил 160 000 щатски долара за стипендии с фокус върху устойчивостта за програми на Националния университет на Сингапур (NUS) и Сингапурския университет по мениджмънт (SMU), за да разширят методите на обучение отвъд традиционните академични дисциплини. Допълнително Equinix разглежда варианти за партньорства с общински колежи и институции за професионално обучение. През миналата година беше положено началото на „Стипендията на Equinix за дигитална инфраструктура“ в партньорство с Общинския колеж на Северна Вирджиния и Фондация NOCA. Тя осигурява нужните рамки, с които кандидатите да се обучават в сферата на инженерните технологии могат да навлязат в сектора на центровете за данни.

    Според Бранди Галвин Моранди, главен юридически директор и главен директор „Човешки ресурси“ в Equinix: „Проучването разкрива, че несъответствията в набора от умения затрудняват назначаването на служители сред технологичните екипи по света. Има цялостна липса на осведоменост относно специфичните умения, нужни за определени роли. Потенциалните кандидати се нуждаят от по-добри насоки, свързани с обучението, подготовката и кариерните възможности.“

    „Това предизвикателство дава на сектора ни възможността да назначи и развие таланти по различни начини и това е нещо, върху което работим в последните години. Вярваме, че компаниите трябва да насърчават прогресивни планове за развитие на талантите в технологичните роли, които да покриват както неопитните, така и вече обучените кандидати. Друга възможност предоставят менторските програми – помагат на потенциалните кандидати да получат достъп до установена мрежа за кариерна ориентация, като същевременно свързват компаниите с подходящите кандидати за изграждане на солиден екип от таланти. Насърчаваме и висшите учебни заведения и институциите за професионално обучение да работят съвместно с технологичните екипи в компаниите, за да се гарантира, че учебните им програми предават необходимите умения на студентите, за да ги подготвят за желаните кариери“, допълни Галвин Моранди.

    За да се ускори прогресът в тази сфера, наскоро Equinix стартира Фондацията на Equinix, в която си партнира с организации с цел напредък в дигиталното включване – от осигуряване на достъп до технологии и свързаност до развиване на качествата, необходими за кариера в сферата на технологиите, и основите за успех в днешния дигитален свят.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 43 минути
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 1 час
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 3 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 4 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 6 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк