вторник, 28 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5449 прочитания

  ИТ екипите в България: Java, Scalefocus

  Запознайте се с професионалисти от Java екипа на Scalefocus и научете повече за работата, проектите и възможностите за развитие
  17 ноември 2022, 12:11 a+ a- a

  Визуализация: Scalefocus

  В новата рубрика на Economy.bg „ИТ екипите в България“ представяме ключови екипи във водещи технологични компании в България и ви срещаме с хората, които са част от тях. Лидери на екипи и ИТ професионалисти разказват повече за проектите, технологиите, начините на работа, както и за себе си, за своя професионален път и какво ги задържа в компанията.

  Запознайте се с Димитър, Екин, Боян и Димо от Java екипа на Scalefocus и научете повече за работата, проектите и възможностите за развитие.

  Представете ни Вашия екип – колко специалисти сте и какво правите?
  В Java & Integration екипа на Scalefocus има над 100 софтуерни специалисти на 7 локации, което го прави най-многобройния екип в компанията. Отговаряме за разработката на софтуерни приложения за много и разнородни бизнеси в България и чужбина.

  Какви технологии използвате?
  Java екосистемата е изключително разнообразна на технологии, сред които най-често използваните от нас са Spring, REST, Microservices, Hibernate, Docker, Kafka, RabbitMQ, Relational, Non-relational databases и др. 

  ДИМИТЪР

  Java Engineer

  Четене. Спорт. Медитация. Repat.

  Ако смятате, че личностното развитие е тема, която си заслужава да изследвате, бихте научили много от Димитър. Преди години започва да проучва начини за усъвършенстване на социалните си умения. Казва, че няма рецепта за това как да бъдем по-социално успешни, а трябва да гледаме на процеса холистично – да въвеждаме малки промени, които с времето ще подобрят цялостното ни качество на живот. Това ще ни направи по-общителни и отворени към света по естествен начин. Вече 10 години тренира калистеника, а медитацията и четенето са неразделна част от деня му. Създава съдържание в няколко канала. Има свой Instagram профил, в който публикува практични съвети за самоусъвършенстване, както и блог, фокусиран върху технологични теми и soft skills, където качва и кратки видеа.

  Вижте литературните препоръки на Митко:

  Топ 3 книги за личностно развитие:
  •„Атомни навици“ (Джеймс Клиър)
  •„Да прецакаш Дявола“ (Наполеон Хил)
  •„Най-богатият човек във Вавилон“ (Джордж Клейсън)

  Топ 3 книги за софтуерно инженерство:
  •Code Complete (Steve McConnell)
  •Clean Code (Robert C. Martin)
  •The Complete Software Developer's Career Guide (John Sonmez)

  По какви проекти работите?
  Проектите ни са изключително различни както като комплексност – работим както с международни лидери в областта си, така и със стартиращи играчи, а разнообразието от индустрии също е голямо – електронна търговия, финтех, здравеопазване, застраховане, телекомуникации и др. Java е навсякъде, включително в технологичния стек на най-големите компании в света. Спецификата на проектите, от своя страна, определя големината и структурата на екипите ни.  

  Среща не Java екипа в Истанбул. Снимка: Scalefocus

  Как работите в момента и колко често се събирате заедно в офиса?
  Моделът ни е Work from Everywhere, работим както от вкъщи, така и от офиса. Няма конкретни правила и колегите сами решават дали да останат у дома, да отидат в някое coworking пространство, или да работят в уюта на планинска хижа, а лятото – от плажа. Другата страхотна възможност, от която все повече хора се възползват, е да посещават някоя от седемте локации на компанията (София, Пловдив, Варна, Бургас, Битоля, Скопие, Истанбул). Това ни позволява да общуваме на живо с колеги както от България, така и от другите ни две международни дестинации – Северна Македония и Турция.

  ЕКИН

  Java Engineer

  Професията като най-приятното хоби

  Екин е от хората, които наистина обичат работата си. Това личи не само по неговата отдаденост в работно време, но и защото избира да програмира и в свободните си часове. Нарича страничните си занимания „хоби проекти“ и ги споделя на LinkedIn страницата си. Казва, че с тях предизвика себе си – има идея, която не е сигурен дали ще може да реализира, а начинът да разбере е само един. Любопитството си към възможностите на модерните технологии развива в различни стартъпи, но споделя, че невинаги е знаел с какво точно ще се занимава. Завършва мениджмънт на информационни системи на немски, като още първата година в университета решава да опита късмета си с Java, а след това и с full stack разработка. Въпреки страстта към професията обаче Екин не позволява тя да обсебва живота му. Обожава да пътува заедно със съпругата си, която също работи в сферата на технологиите. Щастлив е, че моделът Work from Everywhere им позволява да опознават нови места и култури след като затворят лаптопите си за деня.

  Как типично преминава един работен ден в екипа?
  Как ще протече денят на даден колега зависи най-вече от това в какъв проект работи, каква е позицията му, както и в какъв етап от разработката участва. Най-често преди обед екипите се събират на своето т.нар. дейли, където се обсъжда прогресът по задачите, кой от какво има нужда, как можем да си помогнем. Когато сме в офиса, задължително отиваме заедно на обяд.

  С кои други отдели/екипи работите най-често?
  Предимно си сътрудничим с колегите от Front-end, Quality Engineering, Mobile и DevOps, тъй като най-често разработката на даден проект е обвързана и с тяхната дейност. 

  БОЯН

  Senior Java Engineer

  Общото между родопската каба гайда и Java

  Боян е от хората, които вярват, че музиката е лек за душата. Родопската каба гайда е негова страст от ученическите му години, но това едва ли е изненада, защото е роден в гр. Смолян. Казва, че е отраснал с традициите на Родопите и в духа на фолклора. Учи само със слуха си, без ноти. Според него овладяването на инструмента изисква голяма дисциплина, „мерак“ и доза талант. Именно упоритостта е качеството, което му помага както в свиренето, така и за да стане добър програмист. Като част от „101 каба гайди“ през 2012 г. Боян участва в поставянето на рекорд на Гинес за най-много гайди на една сцена, а днес свири и в състав „Петко войвода". Той е сред старшите членове на Java екипа в Scalefocus. Присъединява се към компанията преди 6 години като стажант, а в момента е Senior Java Engineer.

  Разкажете нещо, с което екипът Ви се гордее.
  Гордеем се, че сме задружни и изключително много си помагаме, независимо дали работим по едно и също приложение или за различни клиенти. Винаги се намира човек от екипа, който има желание и възможност да съдейства при нужда, и то съвсем не по задължение, а защото обичаме да се учим едни от други. Инициатива, с която се гордеем, е нашият knowledge transfer – обменяме опит, знания, уроци. Това ни помага да израстваме заедно, обединява ни като колеги и професионалисти. 

  Летен тиймбилдинг. Снимка: Scalefocus

  Какво обичате да правите заедно извън работно време?
  В края на работния ден понякога се събираме в офиса, за да изпием по бира, да хапнем пица или да играем игри. Излизаме през уикендите, а през лятото работим заедно от морето. Често празнуваме рождените си дни в офиса. :) Хубавата храна, добрите питиета и спортът са страхотни помощници в това да се опознаем отвъд професионалния аспект. 

  ДИМО

  Java Engineer

  Пътят от МВР до технологичната кариера

  Димо е пример за това, че няма невъзможни неща, когато човек има цел. След успешна кариера в „Криминална полиция“ решава да излезе от системата и да се отдаде на това, което до този момент приема като хоби – информационните технологии. Преходът обаче съвсем не е лек. Докато води разследвания на тежки престъпления, Димо учи задочно в Техническия университет във Варна, а по-късно и в SoftUni. Категоричен е, че времето в МВР му е дало много, но най-вече разбирането, че никога не знаем кой стои отсреща и затова трябва да подхождаме с внимание и уважение. Въпреки че харесва работата си в полицията и усещането да бъде полезен, решава да поеме риск и да се опита да покори нови върхове – технологични. Той е сред новите членове на Java екипа в Scalefocus и е амбициран да се реализира в новото си поприще именно тук. Казва, че от години свободното време за него е лукс, но в момента, в който приключи работният му ден, изцяло се посвещава на семейството си.

  Как се вписват нови хора във Вашия екип?
  Хората в Java екипа са приветливи и приемат с радост новоприсъединилите се колеги. След като ги въведем в организацията и проектите, е ред на социалния аспект. Той е ключов за бързото интегриране във всяка среда и се стараем именно чрез неформалните си събирания да скъсим времето, за което новите хора се адаптират и започват да се чувстват като пълноценни членове на екипа.  

  Как бихте отговорили на въпроса: „Ако ти си..., заповядай в нашия екип!“?
  Ако ти си любопитен, мотивиран, проактивен и искаш да се развиваш в една динамична, високотехнологична, международна среда, заповядай в нашия екип!

  Тиймбилдинг на Java екипа в Битоля, Северна Македония. Снимка: Scalefocus

  И накрая как бихте описали сами Вашия екип?
  Нашият екип е едно цяло. Въпреки че е разпръснат в 7 локации, ние се чувстваме обединени и между нас няма никакви прегради. 

  Вижте по какви проекти работи Scalefocus в България

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Scalefocus в JOBS.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЕКИПИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

  Екип QA, МенторМейт
  Екип Compliance, Digital Wallets, Paysafe
  Екип CritSit, Tek Experts
  Екип Scagile, Блубито
  Екип Технологични трейнъри в Telerik Academy Alpha
  Екип Worldwide Consulting Center - Center of Engineering, VMware
  Екипи Helios и Phoenix, интегриране на платежни доставчици в Skrill и Neteller, Paysafe
  Eкип Online Banking Project, DataArt
  Екип SOC, Paysafe
  Екип UX/UI Team, Scalefocus
  Екип Engineering & Product Development, Nexo
  Екип Marketing Services, Experian България
  Екип Rapid Transfer, Paysafe
  Екип BIS platform QA, SEEBURGER
  Екип News UK Tech, Questers
  Екип Quality Engineering, Scalefocus
  Екип Клиентски Анализи, Hewlett Packard Enterprise
  Екип Custom Development, Milestone Systems
  Екип Sitefinity Cloud, Progress 

   

   

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  МФ: Очакваме да покрием инфлационния критерий за еврозоната до края на годината
  Парламентът може да приеме закона за еврото до края на лятото
  преди 3 часа
  Разкриват 5 нови паралелки за дрогеристи у нас
  За първи път в Бургас се обявява прием за ученици след 7-ми клас за дрогеристи по австрийска програма
  преди 4 часа
  Logiscool обяви сътрудничеството си с EtonX
  Веригата предлага и обучение по Python и AI в своите школи в София, Пловдив, Плевен и Варна
  преди 8 часа
  Държавата пое дълг за още 300 млн. лева
  Това е третият за тази година аукцион
  преди 1 ден
  Китай ще подпомага производството на чипове с $47,5 млрд.
  Една от основните области, върху които ще се фокусира третата фаза на фонда, е оборудването за производство на чипове
  преди 1 ден
  Paysera България дебютира на ВЕАМ пазара на БФБ
  Компанията за дигитални платежни услуги планира да увеличи капитала си с 2 млн. лв.