сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6133 прочитания

    Какво е да извървиш целия си професионален път в една компания?

    Запознайте се с Йорданка Иванова и Божидар Иванов, които работят над 40 години в Кока-Кола
    09 декември 2022, 13:52 a+ a- a

    Йорданка Иванова и Божидар Иванов днес, 2022. Снимки: Кока-Кола

    Йорданка Иванова и Божидар Иванов са сред все по-малкото хора днес, чийто професионален път е извървян на едно единствено място. Тази година и двамата се пенсионират, след като работят съответно 43 и 44 години в Кока-Кола. Двамата колеги пазят ярки спомени от първите си работни дни в компанията и не крият, че въпреки че тя се е променила напълно през изминалия близо половин век от началото на тяхната кариера, никога не са мислили да се разделят с нея, защото винаги са чувствали екипа като второ семейство.

    Божидар, 1979 г. Снимка: Личен архив

    Бихте ли ни разказали как започнахте работа в Кока-Кола? Каква беше първата ви позиция?
    Б.И: Професионалният ми път започна през далечната 1978 г., точно бях излязъл от казармата и започнах първата си и всъщност последна работа в завода за безалкохолни напитки „Стоян Сюлемезов“ като водач на мотокар. Години по-късно заводът беше преименуван на БЕНАКС, а от 1991 г. стана част от семейството на Кока-Кола Хеленик. Така, някак неусетно, посветих 44 години на любимата напитка.

    Й.И: Започнах работа в сферата на безалкохолните напитки през 1979 г., по разпределение след завършването на техникума, когато заводът „Стоян Сюлемезов“ беше едва на четири години, съвсем нов. Работех на поточна линия, в производството. От 1991 година продължих в склада за нов и оборотен амбалаж, а впоследствие - в склада за продажби на дребно. Когато се присъединихме към семейството на Кока-Кола, преминах в склада за готова продукция и амбалаж. И така до 2005 година, когато станах част от логистичния екип към производствения ни център в Костинброд, който спокойно мога да нарека мегазавод на утрешния ден. И ето че вече 2022 година отминава, а с нея – и моето пенсиониране.     

    Какво си спомняте от началото на вашата кариера в компанията?
    Б.И: Всичко, при това сякаш беше вчера. Разбира се, бях и притеснен, и в същото време горд, че се присъединявам в редиците на такава голяма компания. За мен работата в Кока-Кола винаги е означавала много и продължава да значи не само защото ѝ посветих близо половин век, но и защото синът ми вече 17 години също е част от семейството на компанията.  

    Йорданка в началото на кариерния си път. Снимка: Личен архив

    Й.И: Никога няма да забравя първия ми работен ден. Колективът и прекият ми ръководител ме приеха много топло и с усмивка. С голяма любов, все едно че се връщах от отпуск, а не като нов и непознат член на екипа. В кратък срок трябваше да бъда обучена да работя на етикировъчна машина, а скоро станах и титуляр. След това и комсомолски секретар, времената бяха други. Организирали сме състезания на производствените линии и беше много ентусиазиращо и зареждащо.

    Имате над 40 години стаж в компанията и всъщност това е единственото ви работно място. Как се промени компанията през вашите очи?
    Б.И: Промяната е огромна. Компанията изгради собствен завод, изключителен по мащабите си. Инвестира в модерни и щадящи екологични машини. Автопаркът, в това число и електрокарите, с които ние работехме, също в годините бяха подновени със съвременна техника, която много улеснява работния процес, спестява ценно време и ресурси и дава повече мобилност на работещите. Кока-Кола винаги е била иноватор във всички свои планове и процеси, а това се цени от всички колеги в компанията не само защото ни дава възможност да проправяме пътя и прави усилията ни много по-ефективни, но и защото под една или друга форма заедно участваме в създаването и навлизането на иновациите и заедно се радваме на резултатите и успехите, които те носят. 

    Йорданка по време на смяна на поточната линия. Снимка: Личен архив

    Й.И: 43 години са доста време и компанията от началото няма много общо с това, което е днес. И ние се променихме с нея. Важното е, че промените винаги са за добро – от това да спестяваме вода или енергия при производството до това да работим с най-модерна техника. Винаги се мисли няколко стъпки напред и това ще продължи да отличава Кока-Кола от останалите.

    Имали ли сте възможност през тези години да смените работата си и ако да, какви бяха мотивите ви да останете в Кока-Кола?
    Б.И: Възможности винаги има, но аз обичам работата си и винаги съм я вършил с удоволствие и страст. Винаги ми е носила спокойствие, сигурност и удовлетвореност. И през всичките тези години винаги е било гордост да кажа, че съм служител на Кока-Кола.

    Й.И: Истината е, че никога не съм си мислила  да напусна колектива ни, защото за мен те бяха второто ми семейство. Разбира се, имало е и хубави, и трудни моменти, но съвсем млада попаднах в много добър колектив, който ми помогна да се изградя и благодарение на който придобих навици да работя с много и различни хора. А в компанията обичаме да казваме, че всъщност хората са тайната съставка в нашата рецепта за успех.

    По време на вашата кариера предполагам, че сте работили с много и различни колеги. Как се отнасяха към вас, когато разбираха, че целият ви професионален път е преминал в компанията?
    Б.И.: Винаги съм усещал уважение от колегите си. Държал съм на екипността, на взаимозаменяемост и отговорност в отношенията ни. Обучавал съм по-млади, новопостъпили колеги и съм им показвал тънкости, които да улеснят работата им и се надявам да съм им предал не само умения, но и любовта си към професията. Най-ценното за мен е, че успях през годините да спечеля доверието на всички мои колеги и да бъда избиран за техен пълномощник в рамките на 18 години, за да ги представлявам пред ръководството на компанията по редица въпроси. Също така в продължение на 10 години бях представител на Европейския работнически съвет на Кока-Кола Хеленик, което приемах като отговорност, но и чест.

    Божидар със Зоран Богданович - главен изпълнителен директор на Кока-Кола ХБК. Снимка: Личен архив

    Й.И.: За толкова много години съм работила с различни  хора, много от тях и съм обучавала. Старала съм се да бъда спокойна и търпелива към новодошлите. Никога не съм очаквала по-различно отношение, само защото целият ми трудов опит е в компанията. Вярвам, че жънем това, което сме посели. За мен всички винаги сме били равни и уважението ни е било взаимно.

    А как вие виждате младите хора, които са в началото на своята кариера и често сменят работните си позиции?
    Б.И.: Признавам, за мен е непонятно това често сменяне на местоработата. Когато си дългогодишен служител, ти си натрупал достатъчно опит и компетентност да реагираш във всяка ситуация, утвърдил си се и пред колеги, и пред ръководители и можеш само да надграждаш знанията и уменията си и да береш плодовете на своя труд, а не тепърва да започваш отначало.

    Й.И.: Все по-малко са хората, които се задържат дълги години на една и съща работа. Младите искат да опитат от всичко и търсят нови и нови предизвикателства, но за мен човек може да се развива успешно и в рамките на едно място, особено в компания като Кока-Кола. Сред колегите има много дългогодишни служители от различни отдели, които го доказват. Те са трупали опит, променяли са позициите си в рамките на компанията и са истински експерти в работата си, а това няма как да не бъде оценено.

    В последните години се присъединиха и много млади колеги, които проявяваха истинско желание да се развиват, за което винаги много съм се радвала. Старала съм се да им помагам, да им предавам моята опитност и знанията, наследени от предшествениците ми, и да ги насърчавам да продължават развитието си.

    Йорданка с колегите си от логистичния екип на Кока-Кола ХБК. Снимка: Личен архив

    Божидар, Вашият син в момента също е част от компанията. Вие ли имате принос за това негово решение?
    Б.И.: Синът ми е моята гордост. Беше тийнейджър, когато за първи път се срещна с работата на поточната линия в завода на Кока-Кола, за да събере средства за първото си самостоятелно море. В момента вече е на висока позиция с много отговорности и ръководи екип от опитни професионалисти. За всичко се бори сам и всичко, което е постигнал, е негова заслуга. Моят принос, надявам се, е да съм му предал важните качества - преданост, отговорност, хъс и най-вече да обича работата си и тя да му носи удовлетвореност и сигурност.

    Бихте ли споделили с нас кой е най-трудният период от вашата кариера?
    Б.И.: Най-трудният и предизвикателен период в професионалния ми път беше ситуацията с Covid-19. Изключително непредвидимо и различно преживяване за нас като служители, защото бяхме в положение, в което никога не сме изпадали. Пандемията засегна всички, но ако някои хора можеше да работят от разстояние, то за мен и колегите ми това беше невъзможно. При изключителни мерки за сигурност и спазване на всички правила за безопасност, отново успяхме да се справим с предизвикателствата. Благодарение на общите усилия на целия екип всичко вървеше перфектно, работата както винаги се вършеше с най-високо качество и нашите клиенти отново бяха удовлетворени. 

    Й.И.: Едва ли ще ми повярвате, но трудни моменти в компанията не съм имала, или поне не ги помня, а хубавите са много! До последния ми работен ден работих с желание и усмивка и благодаря на колегите за всичко, което сме преживели заедно.  

    А кои са най-приятните ви моменти от дългата ви история в компанията?
    Б.И.: За всичките тези години в компанията имам изключително много забавни и приятни моменти и ще опитам да споделя няколко от тях. Никога няма да забравя организираните футболни турнири на Кока-Кола, на които всяка функция имаше свой отбор и се бореше всяка година да спечели първото място. Всеки турнир си имаше и забавна част и това беше един от най-хубавите моменти, който всеки от нас чакаше с нетърпение. Дори си спомням, че на един от турнирите станахме победители и с финансовата част от наградата си организирахме екскурзия до Белград, за да гледаме мач от Шампионската лига. Аз винаги играех вратар, а впоследствие и треньор на отбора.

    Не мога да не спомена, че всяко лято всички служители и нашите семейства се събирахме на лятно парти край някой басейн и също имаме много прекрасни спомени. Незабравимо изживяване за всички деца, но и за техните родители (смее се). 

    Превърналите се в традиция сбирки с колегите, които си организирахме много често в различните краища на страната също ще помня винаги. Общо взето, както умеем да работим, така умеем и да се забавляваме заедно.

    Футболен турнир, 2014. Снимка: Кока-Кола

    Й.И.: Приятните моменти са  много, винаги сме били задружни и не сме се лишавали от забавления. Спомням си, че една вечер си бяхме организирали събиране на хижа на Витоша, а на следващия ден се получи така, че трябваше да поемем извънредно първа смяна на работа. Не се отказахме от веселата част и на сутринта бяхме на линия пред машините. Всички организирани и със своята отговорност. Бяхме единни и при изпълнението на задълженията, и при споделянето на забавленията.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 45 минути
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 16 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 17 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 18 часа
    преди 19 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 21 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.