четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4668 прочитания

    Кои бяха най-търсените технологии на пазара на труда през годината?

    Пред Economy.bg коментират лидери и HR мениджъри във водещи ИТ компании в България
    22 декември 2022, 12:57 a+ a- a

    Кои бяха най-търсените технологии на пазара на труда в България през 2022? Отговор потърсихме от лидери и HR мениджъри във водещи високотехнологични компании в страната.

    В допълнение обобщени данни за тенденциите на базата на обявените позиции за работа в Jobs.bg можетe да видите тук: https://www.jobs.bg/techstacktrends.php


    Илиана Илиева, Мениджър „Човешки ресурси“ в Аксенчър България. Снимка: Личен архив

    Илиана Илиева, Мениджър „Човешки ресурси“ в Аксенчър България

    През 2022 г. разширихме експертизата си значително след придобиването на Xoomworks Technology. Следвайки глобалните тенденции, нашите технологични екипи продължиха активно да работят по големи проекти в различни индустрии – електронна търговия, банкиране, телекомуникации, автомобилостроене, публичен сектор, туризъм и култура. Технологичният ни център е водещ системен интегратор за SAP, Microsoft, Salesforce, Adobe и други иновативни технологични партньори. Изключително важни за нас са специалисти, които работят с Java, JavaScript, React, Angular. 

    Работим активно и си партнираме с най-големите доставчици на облачни технологии, като AWS, Google, Azure и др. В началото на 2023-та предстои интеграцията на Sentia – водеща компания в сферата на облачните услуги. Уменията за работа в cloud се очертават като един от най-търсените в момента. Сред ключовите такива са постигане на повече гъвкавост и адаптивност, облекчаване на нарастващите нужди от ресурси, по-добро управление на повишаващите се очаквания сред клиентите и по-добро управление на разходите, преминаване към everything as-a-service и др. 

    Успоредно с това заради бързото развитие на дигиталния свят, повишаването на сигурността, изграждането на подходяща архитектура и инфраструктура, както и тяхната поддръжка остават много важна част от работата ни.
    Вижте актуалните позиции на Аксенчър България в Jobs.bg

     

    Мария Ангелова, Директор Професионални Услуги, GemSeek. Снимка: Личен архив

    Мария Ангелова, Директор Професионални Услуги, GemSeek

    Като компания, която се занимава с управление на потребителското преживяване (customer experience), в GemSeek наблюдавахме разцвет на технологичните решения, които помагат на организациите да управляват този процес в реално време за милиони потребители едновременно. Запази се тенденцията организациите по света да развиват и обогатяват своите програми за измерване на потребителското преживяване, както и да ги трансформират, внедрявайки софтуерни решения и адаптирайки бизнес процесите си спрямо тях. 

    Като ръководител на екипа, който се занимава с внедряване на платформи за управление на потребителското преживяване, преките ми наблюдения над големите софтуерни доставчици в сферата са, че те се фокусираха върху технологии и решения за интеграция с други съществуващи бизнес системи. Тези тенденции създадоха благоприятни условия за развиване и разширяване на спектъра от познания на специалистите в тази сфера. Засили се търсенето на познания за конфигурирания на APIs между софтуерни решения за измерване на потребителското преживяване и CRM като Salesforce, Microsoft Dynamics, SAP, както и CSM системи като ServiceNow. 

    Усети се и съсредоточаването над връзката между потребителското преживяване и преживяването на служителите (employee experience) и съответното им измерване по сходен начин.
    Вижте актуалните позиции на GemSeek в Jobs.bg

     

    Алина Габер, директор „Привличане на таланти“, Progress. Снимка: Личен архив

    Алина Габер, директор „Привличане на таланти“, Progress

    Докато меките умения, които се ценят от компаниите, са по-скоро устойчиви и се променят постепенно, най-търсените твърди умения се развиват стремглаво, тласнати до голяма степен от динамичната трансформация на модерните технологии. Търсените умения в съответните програмни езици варират спрямо дейността и съответните нужди на различните компании.

    С нарастващия брой на кибератаки бизнесите се стремят да разработят по-строги политики за сигурност и да назначат специалисти, които могат да поддържат мрежите им защитени. Cloud Computing и изкуственият интелект (AI) също продължават да са сфери, в които има огромно търсене на обучени и сертифицирани специалисти. Много индустрии също така разчитат на данни, за да вземат критични бизнес решения. В тази връзка умения като обработка и анализ на данни и Business Intelligence (BI) ще продължат да имат жизненоважна роля в почти всяка една индустрия.
    Вижте актуалните позиции на Progress в Jobs.bg

    Анна Бенова – Talent Acquisition Manager в Stanga1. Снимка: Личен архив

    Анна Бенова – Talent Acquisition Manager в Stanga1

    В основата на технологичния напредък в Stanga1 и с оглед на това, че си партнираме с водещи компании, лидери на пазара, и за нас е от особено значение са висококвалифицираните кадри с техническа подготовка, както и владеенето на английски език. Компанията работи с най- модерните технологии, затова и високо ценим кадри, които успяват да се държат добре информирни, успяват да са up to date с технологиите.

    Връщайки се на въпроса, през 2022 г. търсихме основно JavaScript/ TypeScript, Python, Java, програмисти, Back-end програмисти с Ruby.
    Вижте актуалните позиции на Stanga1 в Jobs.bg

     

    Лъчезар Христов (л) - CTO на Blankfactor България, и Алпер Хасан - VP of Engineering. Снимка: Личен архив

    Лъчезар Христов - CTO на Blankfactor България, и Алпер Хасан - VP of Engineering 

    Нашата компания работи във Fintech  индустрията, а офисът ни в България е сърцето на инженерния ум на Blankfactor. 

    В нашата индустрия поне две технологични тенденции ни направиха силно впечатление през изминалата година: Big data и Blockchain. 

    Конкретно за Blankfactor, голямата инвестиция е да заложи на Big Data. Като потвърждение на нашия ангажимент сертифицирахме голяма част от нашия Data отдел и станахме официален партньор на една от ключовите компании в тази област – Snowflake. Вярваме, че в момента във финансовия сектор се използва едва една незначителна част от капацитета на AI и машинното обучение (machine learning) и затова също виждаме широко поле за реализация на нашите възможности в приложението на тези технологии. 

    Втората технология, която наблюдаваме внимателно в нашия сектор, е Blockchain. Във Fintex специално Blockchain е все още новост като тенденция, но предлага обещаващи възможности през следващите години. Като технология, Blockchain осигурява по-безопасни и по-надеждни данни, но и възможността да заменим фиатните пари с цифрови активи. 

    Днес все още обаче финансовите системи работят като централизирана структура с централните (национални) банки и други ключови финансови институции в центъра на световните парични потоци. Алтернативен свят, в който всеки може да използва финансовите продукти свободно, без посредничеството на брокери и банки, е много интригуващо бъдеще, за което си заслужава да се замислим.
    Вижте актуалните позиции на Blankfactor в Jobs.bg

     

    Елица Георгиева, Country Recruitment Manager, Tek Experts България. Снимка: Личен архив

    Елица Георгиева, Country Recruitment Manager, Tek Experts България

    Най-търсените технологии и профили през 2022 г. остават тези в ИТ индустрията, където  конкуренцията става все по-голяма и все повече компании следват тенденцията за дигитализация. Смятам, че този тренд ще се запази и през 2023 г. в България, въпреки че някои от големите технологични компании потвърдиха плановете си за редуциране на персонала и оптимизация на бюджетите си.

    Работейки с едни от най-големите технологични компании в света, всекидневно сме изправени пред търсенето на таланти, които да паснат в динамиката  на различните бизнес линии, които обслужваме. Като най-търсени технологии остават виртуализации и Cloud solutions, а съответно профилите, които търсим в Тек Експъртс, са именно Software/Cloud Support Engineers, QA Engineers, .Net Developers, Database Architects, Customer Success Managers and Incident Managers. 

    Важно е да отбележа, че от интерес за нас са не само мотивирани кадри с доказана емоционална интелигентност и технически опит, но и таланти, които нямат техническа подготовка, но искат да придобият нови знания и умения, да станат част от компанията и да се възползват от вътрешните ни програми за развитие и обучение. Освен това ние предоставяме и възможност да се сдобият с международно признати технически сертификати и умения, които да им помогнат да израстнат вертикално в компанията и да им дадат една по-различна перспектива за ИТ сектора. 

    Компанията ни дава възможност за развитие в ИТ индустрията и достъп до методите и стратегиите на световни технологични компании, които безспорно изграждат нишови и конкурентни опит и умения на пазара на труда.

    В София сме изправени пред комбинация от силно наситен пазар, както и бързоразрастващата се ИТ индустрия по време на пандемията с почти нулева безработица в сектора. Затова се насочихме към разглеждането на алтернативни възможности за привличане на таланти. Това е и една от причините да започнем изграждането на сателитен екип във Варна, където съвсем скоро ще отвори врати и новият ни офис. Като работодател, оставаме приятно изненадани от  новите възможности, които се откриха пред нас, както и мотивацията на хората и бързата ни интеграция на пазара на труда. Можем да се похвалим с 60 служители във Варна, които работят с голям ентусиазъм и чувство за принадлежност. Диверсификацията в търсенето на таланти извън София ни даде  различна перспектива и достъп до таланти със силно изразени междуличностни умения и желание за развитие.
    Вижте актуалните позиции на Tek Experts България в Jobs.bg

     

    Яна Тенева - Technical Recruiter, Strypes. Снимка: Личен архив

    Яна Тенева - Technical Recruiter, Strypes

    Динамичното си развитие и през тази година дължим на гласуваното доверие от нашите клиенти, като основен приоритет продължават да са дългосрочните ни партньорски отношения.

    Към компанията се присъединиха 150 нови колеги и в момента екипът ни се състои от над 600 специалисти, като тази тенденция на растеж ще се запази и през новата 2023 г.

    През 2022 г. отпразнувахме преместването ни в нова офис локация в Пловдив и отварянето на нова такава в морската ни столица Варна, като общо локациите ни в България стават четири (София, Пловдив, Бургас и Варна).

    Продължаваме усилено да търсим специалисти в сферата на embedded programming с технологии като C, C++ и Python. В разработването на уеб решения при нас доминират езици и технологии като Java, JavaScript with React и Python with Django.

    Екипите ни са  подкрепени и от ключови роли като DevOps Engineers, Automation QA Engineers, Project Managers и Business Analysts, на които ще разчитаме все повече и през следващата година.
    Вижте актуалните позиции на Strypes в Jobs.bg

     

    Ростислав Дянков - Talent and Recruitment Specialist в Mansion. Снимка: Личен архив

    Ростислав Дянков - Talent and Recruitment Specialist в Mansion 

    2022 година беше наситена със събития с отражение не само на Балканите и в Европа, а и в световен мащаб. Много бизнеси претърпяха големи трансформации, което неминуемо се отрази и на пазара на труда. Някои сектори пострадаха сериозно, а други се възползваха от създалите се условия, за да продължат напред и да се наложат на икономическата сцена. 

    В тази усложнена обстановка в Mansion заложихме на инвестиция във вътрешното развитие на служителите си. Наред с това се фокусирахме върху даването на шанс на млади и амбицирани хора, които искат да се развиват в ИТ сферата и да продължават да учат нови за тях технологии като PHP, Golang, Node.js. и Python. Солидната основа, която търсехме сред младежите, бяха познания по HTML5, CSS3 и JS на теория и практика.

    В опит да скъсим дистанцията между  кандидатите за работа и нашия бизнес  участвахме активно не само в големите кариерни форуми, но и в тези, които организира Факултетът по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“. Развихме тези участия в истинско партньорство с университета, а в лицето на студентите видяхме бъдещите професионалисти, жадни за знания и решени да се реализират успешно на пазара на труда.

    Вложихме немалко усилия в обучението на нови служители без опит в индустрията, които успешно се справиха с овладяването на нови знания в ролята им на Junior Web Developer, Junior Mobile Developer и др. Можем да се похвалим с успешното назначение и на Junior BI Developer. Дадохме възможност на обучаващи се в Computer Science, SQL и различни Data Base системи и платформи (Oracle, MySQL, MariaDB, PostrgeSQL, MSSQL Server) да се влеят в ИТ индустрията и като част от Mansion да се сблъскат в реални условия с DWH/BI Development и Tools (Informatica, Pentaho, Tableau, PowerBI), трупайки знания в програмни езици като Python, R, Ruby и други.
    Вижте актуалните позиции на Mansion в Jobs.bg

     

    Мюжден Мехмедова-Жожгова - HR Manager, Майлстоун Системс

    Мюжден Мехмедова-Жожгова - HR Manager, Майлстоун Системс

    .NET е най-търсената технология от нас за 2022

    За Майлстоун Системс основната технология при разработката нашия продукт за видео мениджмънт и наблюдение представлява .NET и това за нас е най-търсената технология за 2022. Наред с това бих посочила и търсенето на специалисти с Cloud технологии като AWS и Azure, с които работят нашите Cloud екипи.

    Новият момент за нас беше сформирането на млад стажантски екип, който успешно експериментира с Go.
    Вижте актуалните позиции на Майлстоун Системс в Jobs.bg

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 4 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 9 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 10 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 10 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам