събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5060 прочитания

    Най-вдъхновяващите думи, които чухме в работата си през 2022

    Професионалисти от водещи компании в България споделят посланията с най-голямо влияние върху кариерата и живота им
    22 декември 2022, 11:21 a+ a- a

    Колко голяма и трансформираща може да бъде силата на думите? В края на годината попитахме професионалисти от различни компании в България за най-стимулиращите, окуражаващи или вдъхновяващи думи, които са чули през 2022 от своите лидери или колеги. В отговорите се открояват думи на благодарност и признателност, думи, които усмихват и мотивират, които вдъхват увереност в предизвикателни моменти... Вижте и историите, свързани с тях.

    Теменужка Златева, Senior Engineering Manager, Paysafe

    Теменужка Златева, Senior Engineering Manager, Paysafe

    Кариерата и развитието ни са лична отговорност!

    Това е едно от нещата, за които съм благодарна на ментора си. Той ми показа важността да поема лична отговорност за кариерата си и да бъда двигател в развитието ѝ. 

    В забързаното ежедневие фокусът ни често пада върху текущите задачи и забравяме за кариерното си развитие. Очакваме някой да ни забележи и да ни покани на сцената. Наша отговорност е да бъдем активната и търсещата страна.

    Да разберем какви са стъпките да стигнем там, да заявим желанието си на хората, от които зависи да ни подкрепят. И не на последно място, да бъдем последователни в действията си.

     

    Димитър Великов, Software Development Lead, MentorMate

    Димитър Великов, Software Development Lead, MentorMate

    Ако искаш да се развиваш, помогни и на хората около теб да го направят.

    Тези думи, често споменавани от моя колега Красимир Николов, VP of Technology, останаха в съзнанието ми като мото за изграждане на култура на приемственост в екипа. Te ме насърчават всеки ден да стимулирам колеги с по-малко опит да се развиват.

    Помагайки на тях, развиваме следващото поколение лидери в компанията и поддържамe сплотеността на екипа.

     

     

    Емилия Иванова, Project Management Office, Scalefocus

    Емилия Иванова, Project Management Office, Scalefocus

    Ако трябваше да си удобна на всички, щеше да бъдеш диван.

    Това са думи, които Ованес Касабян ми каза.:)

    Иновациите, мисленето извън рамките и предприемчивостта са само част от основните качества, които ценим тук, в Scalefocus.

    Промяната е неизменна част от ежедневието ни, особено в IT сектора. А когато имаш подкрепата на мениджъра си, имаш и свободата да експериментираш, да поемаш рискове, и да предизвикваш себе си.

    Това чувство те гъделичка, че всеки ден е ново предизвикателство, където можеш да разгърнеш идеите си и да си неотменна част от успехите и постиженията на компанията.

     

    Християн Василев - Team Leader, CluneTech

    Християн Василев, Team Leader, CluneTech

    Гениите не се раждат, а се създават.

    Най-вдъхновяващите думи през 2022 година получих от моя мениджър Енчо Йорданов. Думите са от книгата на Малкълм Гладуел „Изключителните“. Там се казва, че за да станем експерти в дадена сфера, на нас ни трябват 10 000 часа практика. Още се споменава, че гениите не се раждат, а се създават.

    Следователно същината на успеха се таи в това колко сме подготвени да се възползваме от дадена възможност, която животът ни предоставя. 

     

     

     

    Йоана Йорданова, Senior Technical Project Manager в Abalta Technologies

    Йоана Йорданова, Senior Technical Project Manager в Abalta Technologies

    Благодаря ти за усилената работа! Нямаше да се справим без теб!

    В среща с прекия си ръководител говорихме за конференцията (Product Led Summit), която посети предходната седмица. Разказа ми как една от водещите компании в продължение на 5 години са се опитвали да намерят решение на проблемите си, които звучат сходно с нашите и са успели да ги решат, по същия начин, по който и „ти за отрицателно време, когато влезе в екипа. Благодаря ти за усилената работа! Нямаше да се справим без теб!“ 

     

     

    Александър Попов - ИТ бизнес анализатор в DataArt

    Александър Попов, ИТ бизнес анализатор в DataArt

    Благодаря за всичко, Алекс! Твоят принос към проекта бе огромен и се надявам да работим отново заедно!

    Това са най-вдъхновяващите думи, които чух през 2022-ра. Те са на Delivery мениджъра след края на проекта, по който работих в DataArt през последната година. Да знаеш, че работата ти е оценена и че добавяш стойност към проектите, по които работиш, е едно от най-важните неща за всеки експерт. Другото много ценно нещо, което ме мотивира, е това, че съм оценен както като професионалист, така и като човек.

    Желанието на другите да работят с теб е най-добрият показател за това, че се справяш добре.

     

    Ирма Стефанова, Activities Coordinator, Software Engineering, Paysafe

    Ирма Стефанова, Activities Coordinator, Software Engineering, Paysafe

    Аз съм ти повече от мениджър. Аз съм твой приятел и ние сме в една лодка.

    Още от първия ден, в който започнах работа в Paysafe, моят мениджър Ивайло Янев ме посрещна с най-лъчезарната усмивка и топло искрено отношение. 

    Взехме си по едно кафе и си говорихме, че именно доверието сплотява екипа и прави работата на хората ефикасна. Гафовете в работния процес се получават от липса на доверие между хората в екипа. Много е важно да сме искрени, открити и градивно критични един към друг, да споделяме притесненията си, за да разрешим проблема заедно, без излишни емоции и пречки.

    Щастлива съм, че се озовах на място, където имам възможността да кажа „не мога“, „имам нужда от помощ“, „имам нужда от повече време за този таск“ без притеснение и да срещна от другата страна моментален rescue action plan, разбиране и опора.

     

    Андрей Андреев – Engineering Lead Commercial Development, DHL ESS

    Андрей Андреев, Engineering Lead Commercial Development, DHL ESS 

    Недей нищо да отлагаш!

    Това са може би най-стимулиращите думи, които съм чул от колега.

    Казаха ми го, когато споделих, че обичам да ходя на планина, но сега имам малко дете и ще почакам да порасне.

    Колкото повече време минава, толкова повече се убеждавам в правотата на този съвет. И мисля, че е много подходящ за решения, свързани с кариерното развитие.

     

     

    Драгомир Гюров - Съветник „Комуникации и работодателска марка“ в Еntain

    Драгомир Гюров, Съветник „Комуникации и работодателска марка“ в Еntain

    Имаш доверието ми.

    Вече 10 години се занимавам с публични комуникации и нямам съмнение, че доверието стои в основата на всички успешни взаимодействия в една организация. Радвам се, че за този период работих под менторството на големи професионалисти в индустрията и настоящият ми ръководител не е изключение. Винаги когато се колебая за трудните решения, получавам насреща: „Имаш доверието ми. Оставям на теб да прецениш кое е най-добре за компанията, бизнеса и хората ни“. Това са окриляващи думи, защото дават смисъл и свобода, но и те обвързват с личната ти отговорност и репутация на професионалист. През 2022 г. няколко пъти чух тази реплика (в най-важните моменти) и пожелавам на себе си и всички млади професионалисти през следващата година да продължи да ни се дава доверие, за да останем вдъхновени и целенасочени в работата.   Никак не съм фен на микромениджмънта и за себе си знам, че държа да имам ръководител, който знае как да делегира, подкрепя ме и ме развива. 

     

    Милена Златева – Automation QA Engineer, DHL ESS

    Милена Златева, Automation QA Engineer, DHL ESS 

    Благодаря ти за страстта, с която работиш. Продължавай все така.

    Всъщност в DHL ESS намираме стимул предимно в действията. В основата на културата на компанията е да се подкрепяме един друг без значение на каква позиция и в коя държава работим. Всеки ден си окуражаван да бъдеш все по-добър и да преследваш целите си, както професионални, така и лични. Проактивност, взаимност и умението да се „чуваме“ един друг са ключовете, чрез които сме изградили доверие и сплотеност. Думите идват, като завършек на усещането за сигурност и уют.

    На последната ни среща с прекия ми мениджър го попитах: „Трябва ли да подобря нещо в работата си, или отношенията с колегите? Дай ми съвет!“, а той отговори: „Tи си достатъчно self driven и аз нямам никакви забележки към теб. По-скоро ми кажи, какво мога да направя аз за теб? С какво мога да съм ти полезен?“. Няколко месеца по-късно имахме двудневен тренинг. „Благодаря ти за страстта, с която работиш!“ и „Продължавай все така!“ са посланията на мениджърите, които водеха обучението, наричайки себе си facilitators. В обратната връзка, която трябваше да дадем, много ясно се отличи единодушното „Чувствам ви като семейство“. Удовлетворението от свършената работа и чувството, че си полезен за едно „по-добро утре“ са нещата, които ни вдъхновяват.

     

    Катя Комитова, QA Specialist at Stanga1

    Катя Комитова, QA Specialist в Stanga1

    Давай смело напред. Успехът е резултат от подготовка и упорита работа. 

    Много е трудно да посоча само един човек от екипа на Stanga1 след вдъхновяващите разговори с колегите ми, запечатани в съзнанието ми, през 2022 г. съм благодарна не само на един човек, а на целия ни мениджмънт екип за шансовете, подкрепата, обратната връзка от клиентите ни. На отдел „Човешки ресурси“, отдел „Маркетинг“ – з а всички събития/ тиймбилдинги през годината. На нашия офис мениджър – за всички вкусни кафета, закуски и организираността в офиса и не на последно място, на Пламен Стойков, Team Lead of QA – винаги насреща за въпроси от QA естество и не само.

     

    Николай Бизев, Technology Team Lead Salesforce, Scalefocus

    Николай Бизев, Technology Team Lead Salesforce, Scalefocus

    Подходи към всяка ситуация и задача, която е нетипична за теб, като към предизвикателство.

    Това са думите на Иван Иванов, CEO в Scalefocus, от среща, която направихме с него специално за Salesforce екипа на компанията. Думите ми направиха особено впечатление, защото и аз разбирам по този начин нестандартните ситуации. Стремя се да разглеждам новите и нетипични задачи като предизвикателства. Превъзмогването на трудности е безценна възможност за придобиване на нови умения, а и носи професионално и лично удовлетворение.

     

     

    Анелия Георгиева, бранд мениджър на Experian България

    Анелия Георгиева, Бранд Мениджър на Experian България 

    Твоите усилия и резултатите, които постигаш, са ненадминати.

    Благодарение на теб всичко, което Experian прави, получава повече гласност.

    Благодаря ти, че те има в екипа ни.

    Това са само малка част от поздравите и благодарностите, които получих от ръководителите и колегите си в моята първа година като част от екипа на Experian България. Всъщност те са извадка от една от вътрешните платформи за обратна връзка, която компанията е изградила, за да насърчи хората в екипа да дават признание на своите колеги за добре свършената работа и успешната колаборация помежду си. 

    12 месеца след първия си работен ден в Experian съм по-уверена от всякога, че това, което задържа хората в една компания, са добрата среда и преди всичко вътрешната култура. А в Experian тя е неповторима. 

     

    Цветан Смърдански Technology Manager, Scalefocus

    Цветан Смърдански, Technology Manager, Scalefocus

    В нито един момент не съм съжалявала за избора си ти да бъдеш мениджър на .NET екипа!

    Това е най-вдъхновяващото и мотивиращо изказване на моя пряк ръководител – Катерина Георгиева, което съм чувал.

    Тези думи дойдоха година и половина, след като заех текущата ми роля. Те успяха да разсеят всякакви съмнения, относно качеството на работата ми.

    Заредиха ме се енергия и ме мотивираха да давам още повече за екипа ми и да развивам собствените си лидерски качества.

     

    Емилиян Янков Delivery Manager, Scalefocus

    Емилиян Янков, Delivery Manager, Scalefocus

    Винаги мога да разчитам на теб, защото знам, че ще се справиш.

    Това са думите, които чух от моя пряк ръководител Събка Митева, когато бях на кръстопът относно следващия етап от кариерното ми развитие в компанията. През всичките 10 години, работейки в Scalefocus, съм ценил високо помощта на своите ръководители. Да ме напътстват и окуражават в моменти, когато съм бил изправен пред нови и непознати предизвикателства. Събка го направи, чрез споделяне на неин личен опит, примери за моите силни и слаби страни и с точно тези думи ми показа, че за мен моментът е настъпил и както досега занапред винаги ще мога да разчитам на нейната помощ.  

     

    Вилиан Моллов, Ръководител отдел Инциденти и Проблеми, Paysafe

    Вилиан Моллов, Ръководител отдел Инциденти и Проблеми, Paysafe

    Уважавам всичко, което правиш за екипа и за Paysafe.

    Преди няколко месеца, докато работех по важна инициатива, моят пряк ръководител тогава ме насърчи да действаме заедно по решението на голям казус, за който бях идентифицирал редица рискови фактори и му го споделих в рамките на обратна връзка. Замислих се, че това е страхотна възможност да създадем план за справяне с подобни проблеми и да го прилагаме в бъдеще. Добре е да виждаме по възможност чашата наполовина пълна, както и да сме част от решението, а не да очакваме друг да го свърши вместо нас. 

    Друга силна мотивираща реч бешe споделена по време на годишното ми оценяване, когато ръководителят ми сподели: „Уважавам всичко, което правиш за екипа и за Paysafe“, след което изреди част от значимите дейности, които бях свършил. Това ме насърчи и ме накара да се почувствам още по-близо до екипа, културата и компанията, което ми помогна да го предам и на своите колеги. 

     

    Радина Димитрова, Head of Business Security, Paysafe

    Радина Димитрова, Head of Business Security, Paysafe

    Вече доста рядко ми се случва да чувам окуражаващи думи от хората около мен, защото се очaква аз да съм тази, която да ги казва :) 

    Отскоро съм ръководител на екип и като цяло за мен това е доста предизвикателно, защото ми се налага да го съвместявам и с отглеждането на бебе и тийнейджър. В този ред на мисли, четейки задачата, се замислих, че откакто съм на новата позиция, вече доста рядко ми се случва да чувам окуражаващи думи от хората около мен, защото се очaква аз да съм тази, която да ги казва :) Поради тази причина искам да споделя най-вълнуващото и мотивиращо признание за мен тази година, което, макар че не бе облечено в конкретни думи, ме накара да се чувствам наистина оценена. През изминалата година компанията ми смени ръководството си и трябваше да ни одитира независим външен консултант, човек с над 30 години опит в информационна сигурност, работил за редица американски президенти, за да оцени нивото на информационна сигурност. Аз, като ръководител на отдел от информационна сигурност, трябваше да го запозная с работата ни и визията ми за отдела. В края на своя престой при нас той ме извика, благодари ми за отдадеността и професионализма и ми подари монета от НСА, която после се оказа, че е изключително рядка и ценна.

     

    Борислава Георгиева - HR Manager, DHL ESS

    Борислава Георгиева - HR Manager, DHL ESS

    Сещам се за три вдъхновяващи истории и думи:

    1.Тази година бях на корпоративно обучение за мениджъри в DHL, което е сертификационно и като част от подготовката за него трябваше да събера анонимна обратна връзка за лидерския ми стил от две гледни точки, фокус към резултатите и уважението, което показвам, от 10 колеги и мениджъри. Това обучение ме трансформира и ми помогна още повече в дълбочина да разбера силните и страните за развитие като мениджър. Изречението, което остана в съзнанието ми от написаната обратна връзка беше:

    „Борислава винаги показва уважение, емпатия и изслушва другите с позитивно отношение и фокус върху резултата, стреми се да подкрепя и обучава другите. Изцяло отдадена на изграждането на екипа и най-вече успя да изгради взаимно доверие между нас. Тя е най-добрият HR мениджър, с когото съм работил“.

    2. Тази година за първи път организирахме детско парти в офиса и разказвахме на децата за профисията на родителите им, показахме им как се пише код, какво е сървър и какво прави QA и HR, и те слушаха с голям интерес.

    И ме докоснаха думите на няколко деца – „Вие много се забавлявате тук“ и също „Имате най-готините колеги в целия свят“.

    3. „Боби, честита годишнина в компанията, ние много се радваме, че си част от екипа и оценяваме високо всичко, което правиш“ – това са думите на Head of Human Resources DHL Freight към мен за годишнината ми в компанията. 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 15 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 15 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 16 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 18 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години