четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3649 прочитания

    ИТ екипите в България: DevOps, Scalefocus

    Запознайте се с DevOps екипа на Scalefocus и научете повече как и върху какво работи от Ивица Мицев - Технологичен Мениджър
    26 януари 2023, 14:35 a+ a- a

    Визуализация: Scalefocus 

    В новата рубрика на Economy.bg „ИТ екипите в България“ представяме ключови екипи във водещи технологични компании в България и ви срещаме с хората, които са част от тях. Лидери на екипи и ИТ професионалисти разказват повече за проектите, технологиите, начините на работа, както и за себе си, за своя професионален път и какво ги задържа в компанията.

    Запознайте се с хора от DevOps екипа на Scalefocus и научете повече как и върху какво работят от Ивица Мицев - Технологичен Мениджър, DevOps екип.

    Ивица Мицев - Технологичен Мениджър, DevOps екип. Снимка: Scalefocus 

    Представете ни Вашия екип – колко души (специалисти) сте и какво правите.
    В момента в Scalefocus работят близо 40 DevOps специалисти, а екипът е един от най-динамично развиващите се в компанията. Тъй като DevOps е гъвкава методология и практика, инструментите, с които си служим, варират в зависимост от спецификата на проектите. Всичко, което правим обаче, винаги е в посока подкрепа на процеса на автоматизация на софтуерната разработка. Спомагаме за бързото разработване, тестване и внедряване на софтуер и затова всички процеси в него – интеграция, тестване и пускане на пазара, да бъдат унифицирани. 

    Какви технологии използвате?
    Използваме иновативни технологии и инструменти в целия цикъл за разработка и поддържане на софтуер (SDLC), които са тясно съобразени с нуждите на клиента. Основният ни фокус са cloud базирани решения в Azure, AWS, GCP. За microservices архитектури използваме платформи за контейнеризация и оркестрация като Kubernetes и базираните на него OpenShift, Rancher и др. За осигуряване на целия Continuous Delivery процес се доверяваме на платформи от типа на Azure DevOps Services, GitLab CI и GitHub Actions. От гледна точка на Infrastructure as Code и Configuration Management разработваме автоматизации, базирани на Terraform, Ansible, Pulumi и др. За нас е важно да имплементираме работещи решения, които постигат оптимални резултати, решавайки реални проблеми. 

    По какви проекти работите?
    Проектите ни варират както в своята комплексност, така и в мащаба си. Работим с наистина големи компании, безспорни лидери в различни индустрии, но и с иновативни играчи, които тепърва си проправят път на своя пазар със смела визия. На ниво компания в Scalefocus имаме възможността да избираме с какви клиенти и по какви проекти да работим и затова винаги се възползваме от тази възможност. Причината е много проста – искаме работата ни да бъде значима за специалистите ни, но и да добавя стойност в обществата, в които бизнесите на клиентите ни оперират. Дори да звучи идеалистично, това е нашата реалност и сме горди, че не правим компромиси.  

    ВАСИЛ

    Principal DevOps Engineer

    Васил се присъединява към екипа на Scalefocus точно в началото на пандемията. Въпреки турбулентното време, в което започва новата си работа, бързо разпознава средата като своя. Харесва разнообразието от проекти, защото му дава усещането за динамика, а приятната колаборация с колегите го зарежда с положителни емоции всекидневно. Споделя убеждението, че „щом някой може нещо, значи и аз го мога“, независимо от разликата в усилията, които хората трябва да положат. Именно тази философия го мотивира да овладява нови технологии и да развива уменията си постоянно.

    Според него в DevOps най-важен е начинът на мислене и осъзнаването, че процесът на учене е постоянен – днес едни технологии са модерни, утре – други. Твърди, че няма как да научиш N на брой от тях и да се носиш по течението. В свободното си време Васко кара колело в природата, прекарва време в планината, играе футбол и участва в куизове, а умът си поддържа в добра форма с бридж и шах.

    Как работите в момента и колко често се събирате заедно в офиса?
    В Scalefocus имаме свободата да избираме откъде да работим, а това е едно от най-големите предимства за днешните професионалисти не само в България, но и в световен мащаб. Още в самото начало на пандемията възприехме модела Work from Everywhere, който запазихме дори след отпускането на мерките. Към днешна дата всеки колега решава сам откъде да работи, като това по никакъв начин не спъва работния процес, дори напротив. Дните, в които се събираме в офиса, са много приятни, защото наваксваме пропуснатото, обядваме заедно и се наслаждаваме на компанията си и възможността да работим рамо до рамо. 

    Среща на DevOps екипа в Истанбул. Снимка: Scalefocus

    Как типично преминава един работен ден в екипа?
    Това до голяма степен зависи от конкретния проект, в който е фокусиран всеки от нас. По традиция започваме с daily среща, на която обсъждаме прогреса си, трудностите, с които се сблъскваме и плановете за деня. След нея всеки поема индивидуалните си отговорности, които варират в зависимост от мащаба и технологичната специфика на проектите, както и от ролята, която DevOps специалистът изпълнява. 

    С кои други отдели/екипи работите най-често?
    Работим с всички останали екипи, които са част от SDLC, тъй като DevOps е култура, в основата на която е колаборацията с цел доставка на качествен продукт на клиента. 

    АНА

    DevOps Engineer

    Ана е от хората, които сякаш могат всичко. Всестранно надарена и с немирен дух, тя определя себе си като творческа натура, която цял живот е избягвала математиката. До момента, в който открива DevOps. Преди да навлезе в тази модерна и интересна дисциплина, Ана изследва разнородните си интереси. Като дете рисува и прави дизайни, пее, чете. В училище изучава право, а по-късно в университета – социология. Когато завършва висшето си образование, любовта към компютрите все пак надделява. Занимава се с хардуерна и софтуерна поддръжка, поправя мобилни устройства. Започва да се интересува от front-end и backend, а скоро след това идва и тримесечният DevOps стаж, който променя всичко.

    Ана твърди, че преди да се занимава с DevOps, никога не е успявала да реализира пълния си потенциал. В свободното си време обожава да гледа хорър филми и администрира голямо онлайн общество от почитатели на този жанр. Колекционира фигури на героите от любимата си литературна поредица „Властелинът на пръстените“.

    Разкажете нещо, с което екипът Ви се гордее.
    Гордеем се с качествените професионалисти, които са част от екипа ни и надграждат уменията и опита си с всеки един успешен проект. Културата ни провокира и насърчава споделянето на знания, като така дава възможности за неограничено израстване в компанията. Обичаме работата си и споделяме страстта към технологиите и иновациите. Това ни сплотява като професионалисти, а като хора – това, че сме толерантни и ценим различията си; приемаме ги като възможност за обогатяване. 

    Летен тиймбилдинг. Снимка: Scalefocus

    Какво обичате да правите заедно извън работно време?
    В нашия екип има големи ценители на хубавата храна и качествените питиета и най-често се наслаждаваме именно на тях след края на работния ден или на някое от събиранията ни. Когато харесваш колегите си, времето заедно винаги е приятно. Независимо дали обсъждаме екзистенциални теми, или си говорим за всекидневни житейски случки, наистина се забавляваме. 

    ДУШКО

    DevOps Engineer

    Душко е един от първите членове на екипа на Scalefocus в Северна Македония. Според него успехът на компанията и бързото ѝ разрастване са резултат от нейната people-first култура. Пътят му до DevOps не е лек, но е много интересен. Когато завършва висшето си образование, ИТ индустрията в страната все още не е добре развита. В момент на авантюризъм и за да последва любовта, Душко заминава да работи на круизен кораб заедно с приятелката си. Там се потапя в шест и понякога седемдневна работна седмица в продължение на месеци – темпото е безмилостно, но той знае, че това е временно решение. Успява да види места като Буенос Айрес, Дубай, Ню Йорк и да усъвършенства както английския си език, така и комуникационните си умения. След близо 5 години Душко се прибира в Северна Македония и започва да се занимава с информационни технологии.

    Казва, че откакто е баща, не разполага с много свободно време, което преди е прекарвал с любимите си видеоигри – World Warcraft, StarCraft и Dota, а в момента най-вече с дъщерите си и техните кукли.

    Какво сплотява екипа Ви?
    Това, че освен да бъдем успешни в работата си, за нас е важно и да се разбираме на човешко ниво. Ако някой има тежък ден например, винаги може да поговори с колега и да срещне разбиране. DevOps е people-oriented култура, ето защо и културата в DevOps екипа e насочена основно към хората и техните нужди, за да бъдат спокойни и отдадени на работата си. 

    Как се вписват нови хора във Вашия екип?
    Разработили сме onboarding програма, чиято основна идея е да помогне за лесната адаптация на новодошлите колеги. Благодарение на нея, а и на топлото отношение, което посреща новите хора, те бързо разпознават екипа като свой. Имаме много ясно разписана кариерна пътека, която не е само формалност, а реалният път на всеки DevOps специалист в компанията. Колегите с по-малко опит биват менторирани и насърчавани да задават своите въпроси по всяко време без притеснения или дискомфорт. 

    Тиймбилдинг на екипа в Северна Македония. Снимка: Scalefocus

    Как бихте отговорили на въпроса: „Ако ти си..., заповядай в нашия екип!“?
    Ако ти си проактивен, с отворено съзнание, ако да поемаш отговорност ти носи удоволствие и знаеш как да разпускаш в свободното си време, заповядай в нашия екип! 

    И накрая как бихте описали сами Вашия екип?
    Екип от страхотни хора, които са безспорни професионалисти, разрешаващи разнообразни проблеми всекидневно, и то без да губят чувството си за хумор нито за момент.

    Вижте по какви проекти работи Scalefocus в България

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Scalefocus в JOBS.bg

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЕКИПИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

    Екип Внедряване SoftOne ERP
    Екип Infrastructure, Cloud & Automation, Milestone Systems
    Екип Data Quality, Experian България
    Екип Front-end Development, Scalefocus
    Екип SPA/front-end, SiteGround
    Екип RSM, Tek Expert
    Екип Engineering, Nexo
    Екип GetHelp, Tek Experts
    Екип Java, Scalefocus
    Екип QA, МенторМейт
    Екип Compliance, Digital Wallets, Paysafe
    Екип CritSit, Tek Experts
    Екип Scagile, Блубито
    Екип Технологични трейнъри в Telerik Academy Alpha
    Екип Worldwide Consulting Center - Center of Engineering, VMware
    Екипи Helios и Phoenix, интегриране на платежни доставчици в Skrill и Neteller, Paysafe
    Eкип Online Banking Project, DataArt
    Екип SOC, Paysafe
    Екип UX/UI Team, Scalefocus
    Екип Engineering & Product Development, Nexo
    Екип Marketing Services, Experian България
    Екип Rapid Transfer, Paysafe
    Екип BIS platform QA, SEEBURGER
    Екип News UK Tech, Questers
    Екип Quality Engineering, Scalefocus
    Екип Клиентски Анализи, Hewlett Packard Enterprise
    Екип Custom Development, Milestone Systems
    Екип Sitefinity Cloud, Progress 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 27 минути
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 1 час
    преди 1 час
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС
    преди 1 час
    В България има все по-голям интерес към използване на AI в счетоводството
    Счетоводителите се сблъскват със значително увеличаване на документооборота, което изисква по-ефективни методи за обработка и анализ на данните
    преди 2 часа
    България ще бъде домакин на 61-вата сесия на IPCC
    Междуправителствения панел по изменение на климата ще се проведе през юли 2024 г.
    преди 1 час
    Електронната търговия ще достигне дял от 2% от БВП на България
    48% от потребителите пазаруват регулярно онлайн