четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4053 прочитания

    ИТ екипите в България: Екипът на Funding Circle в Questers

    Запознайте се с част от хората във Funding Circle екипа на Questers и научете повече как и върху какво работят
    13 февруари 2023, 12:15 a+ a- a

    Част от екипа на Funding Circle в Questers. Снимка: Economy.bg

    В новата рубрика на Economy.bg „ИТ екипите в България“ представяме ключови екипи във водещи технологични компании в България и ви срещаме с хората, които са част от тях. Лидери на екипи и ИТ професионалисти разказват повече за проектите, технологиите, начините на работа, както и за себе си, за своя професионален път и какво ги задържа в компанията. 

    Запознайте се с екипа на Funding Circle в Questers. Funding Circle е глобална финансово-технологична компания, която разработва една от най-големите онлайн платформи за кредитиране на малки и средни бизнеси в света. Компанията е основана през 2010 година в Обединеното кралство, а през 2015 с необходимостта да разшири R&D отдела си, взема стратегическото решение да отвори офис в България в партньорство с Questers – технологичен хъб, който подпомага своите клиенти да изградят и управляват високоефективни IT екипи в страната.

    Днес екипът на Funding Circle в София се състои от 35 висококвалифицирани специалисти, които работят по едни от най-важните за бизнеса продукти. Ричард, Александър, Николай, Димитър, Георги, Мартин и Петя разказват повече за работата на Funding Circle екипа, проектите и възможностите за развитие.  

    Ричард Ашуорт

    Head of Engineering във Funding Circle

    Ричард е Head of Engineering във Funding Circle и е част от компанията от 2021 година. На своята позиция той има възможността да работи по разнообразни проекти с различни хора, процеси и технологии. Освен това той е отговорен и за екипите в компанията, които изграждат FlexiPay – безлихвен кредитен продукт и бизнес кредитна карта, които подпомагат малките бизнеси да управляват паричните си потоци.

    Александър Иванов

    Главен Инженер  

    Александър е един от първите хора, присъединили се към екипа на Funding Circle в България преди 8 години и през това време е сменил няколко различни подекипа. В момента заема позицията Главен Инженер в Servicing домейна на компанията (отговарящ за процесите и услугите след вземането на заем от клиентите). Като част от основните му задължения е ежедневно да помага с техническа експертиза и планиране, промотиране на добри практики, координиране с други екипи и митигиране на проблеми.

    Николай Пенчев

    Софтуерен Инженер 

    Николай e Старши Софтуерен Инженер във Funding Circle. Той е част от екипа от почти две години, а основните му отговорности са свързани с т.нар. servicing домейн на US поделението на компанията. Това включва микросървисите (около 20) за отразяването на счетоводните потоци, различни репорти, като архитектурно повечето сървиси комуникират с Kafka съобщения. Неговият екип работи също и по миграция на сървиси от Mesos/Marathon и CircleCI към Drone/Kubernetes.

    В свободното си време обича да прекарва време със семейството и най-вече с 5-годишния си син, както и да чете и спортува.

    Димитър Николов

    Софтуерен Инженер

    Димитър е Софтуерен Инженер във Funding Circle от 1 година. Основните му отговорности са свързани с автоматизираните системи, уведомяващи инвеститорите за състоянието на заемите, в които са инвестирали. Същевременно участва в ротацията на дежурствата, осигурявайки оперативна поддръжка на платформата на Funding Circle.

    През свободното си време обича да спортува, да четe книги и да излиза с приятели.

    Георги Костов

    Софтуерен Инженер

    Георги е Софтуерен Инженер в екипа на Funding Circle от 5 години, като отскоро ръководи и един от подекипите в компанията. Заедно с продуктовия мениджър се грижат за имплементацията на бизнес целите на компанията, като в същото време отговаря и за това всеки друг разработчик да получава необходимата насока и технически детайли.

    В свободното си време пътува със семейството си, свири на китара или просто спортува. Напоследък залага предимно на статичните тренировки във фитнеса.

    Мартин Попов

    Ръководител Екип 

    Мартин е сред първите хора, присъединили се към екипа на Funding Circle в София преди около 8 години. В момента е ръководител на един от екипите, който е отговорен за така наречената Servicing платформа, обслужваща вече одобрените заеми. Това включва разплащателни планове, предварителни погасявания, директни дебити и т.н.

    В свободното си време Мартин обича да излиза с приятели, да плува и да посещава нови места навсякъде по света. Споделя, че последната дестинация, която е посетил съвсем скоро, е Мароко, а следващата ще е Аржентина.

    Петя Казакова

    Софтуерен Инженер

    Петя е Софтуерен Инженер в екипа на Funding Circle от около 1 година. В момента работи в отдел Core Services, където се занимава с областите на бизнеса след издаване на заем: разработване на вътрешни и външни продукти, UX, автоматизация на финансови операции, мониторинг.

    В свободното си време обича да пътува из българските планини или Черноморието в зависимост от сезона. Отскоро е запален планинар, а през седмицата обича да тренира.

    Представете ни Вашия екип – колко души (специалисти) сте и какво правите?
    Ричард: Funding Circle си партнира с Questers от 2015 година насам и заедно сме изградили един страхотен екип от инженери в България. Конкретно за екипа на Flexipay – хората са разделени между България и Обединеното кралство и това е много ефективен подход за нас. В момента в София имаме 7 инженери, но винаги сме отворени да се срещнем с нови хора, които искат да направят следващата стъпка в кариерното си развитие.

    Ричард е Head of Engineering във Funding Circle и е част от компанията от 2021 година. На своята позиция той има възможността да работи по разнообразни проекти с различни хора, процеси и технологии. Освен това той е отговорен и за екипите в компанията, които изграждат FlexiPay – безлихвен кредитен продукт и бизнес кредитна карта, които подпомагат малките бизнеси да управляват паричните си потоци.

    Какви технологии използвате?
    Ричард: Във Funding Circle се фокусираме по-скоро в даването на насоки по отношение избора на технологии, отколкото в налагането на конкретни такива. Насърчаваме нашите инженери да предизвикват и доразвиват тези препоръки. На практика използваме набор от технологии като Python, React, Ruby и Clojure. Използваме също AWS, като част от екипа напоследък проучва различни serverless възможности. Ние обичаме да говорим за работата, която правим и често един от основните акценти при посещенията ми в България е участието в различни технoлогични семинари и комуникацията с местната IT общност. 

    По какви проекти работите?
    Ричард: Във FlexiPay разработваме нови продукти,  което означава много вълнуваща работа около дизайна и развитието на нашите системи, както и проучването на нови възможности. Екипът работи по пълния цикъл от потребителското пътешествие – от изграждането на апликации за привличане на нови клиенти през имплементацията на различни кредитни логики до изграждането на services за управление на плащания и карти.

    Работна атмосфера в офиса. Снимка: Economy.bg

    Как работите в момента и колко често се събирате заедно в офиса?
    Александър: Онлайн, както винаги, хората от екипите са в различни офиси/държави. С колегите от София се събираме веднъж на седмица – две.

    Мартин: В момента както повечето компании работим „хибридно“. Всеки може да работи както от вкъщи, така и от нашия офис. Аз лично посещавам офиса 1 – 2 пъти седмично.

    Георги: Реформирахме нашите екипи, когато започна COVID-19 пандемията. В някои от тях около половината членове са в София, а другата – в Лондон. Много колеги работят дистанционно. Редовно има някой, който да работи на място и със сигурност не е скучно в офиса. Много популярен ден е четвъртък – имаме традиция в София да се събираме за по питие в края на работния ден.

    Николай: Работим с доста гъвкав график (нефиксирано работно време). В офиса се събираме рядко през последните месеци. Имаме и колеги, които работят главно оттам, но по-голямата част от екипа в България работим дистанционно.

    Петя: Работим предимно дистанционно, като периодично организираме събития в офиса. Считам, че в екипа има доста добре изградена система, с която работим оптимално и си помагаме като екип.

    Димитър: Работя както в офиса, така и дистанционно, като се стремя да прекарвам повече време в офиса. Повечето от колегите в екипа работят дистанционно, но се стараем да се събираме в офиса от време на време.

    Как типично преминава един работен ден в екипа?
    Александър: С колегите от България започваме по-рано, затова и сутрините са спокойни и фокусирани. Когато започнат работа и колегите от Англия, правим кратка среща за планиране. Следва обедната почивка, а следобеда, когато всички са на линия, правим предимно pairing сесии.

    Мартин: В момента работим по методологията Scrum на двуседмични итерации. Всеки ден имаме кратка среща, на която всеки разказва за предишния си работен ден и какви са плановете им за деня. Често практикуваме pair programming особено за по-заплетени проблеми.

    Георги: Работим по Scrum методологията с двуседмични интервали за предоставяне на нови софтуерни промени. Обичайно имаме кратка среща всяка сутрин, на която обсъждаме рутинно как вървят различните задания и дали някой има нужда от помощ, или пък е в задънена улица. След това всеки работи по приоритетите си или се уговаряме за pair programming – практика, при която двама души работят върху една задача в реално време. Във Funding Circle държим на този подход, а и емпирично сме стигнали до извода, че насърчава по-бързата обмяна на знания. Често извършваме колаборация с други екипи и от изключителна важност е умението за ефективно общуване.

    Зоната за почивка в офиса. Снимка: Economy.bg

    Николай: Сутрин аз приоритизирам текущите задачи, като обичам да си записвам, за да не ми се налага след това да мисля коя задача след коя следва. С екипа редовно правим "сутрешно кафе" в Gather (нашето приложение за срещи).

    През деня често правим pair programming/debugging, имаме също регулярни срещи с колегите от Лондон. Ако се налага, вечер правим и допълнителна среща с нашия Project Owner в САЩ.

    Средата е доста голяма и имаме разнообразие от задачи, от които може да си избираме. 

    Петя: Денят започва с кафе. Сутрините са по-свободни откъм срещи, което позволява по-съсредоточена работа. По-късно провеждаме ежедневната среща (stand-up), в която всеки споделя върху какво работи. Някои дни са свързани с повече проучване и писане на код, през други разнищваме заедно даден проблем. Харесвам комбинацията от двете.

    Димитър: Работният ми ден започва с подреждане на задачите за деня по приоритет и преглед на предстоящите срещи, след което се залавям за работа. В 11:45 имаме стандартна среща с колегите от Лондон, на която обсъждаме статуса на всеки от екипа, както и помагаме, ако някой е срещнал проблем. След нея работата по планираните задачи продължава, като по някои се групираме да работим при необходимост.

    С кои други отдели/екипи работите най-често?
    Александър: С моя екип поддържаме голяма част от системата и реално работим с почти всички. Най-често от бизнес екипите работим с тези, занимаващи се с финансови операции – FinOps, Payments, Capital Markets, Collections & Recoveries.

    От инженерните екипи предимно работим с Reliability & Infrastructure, ProdOps, Data, екипите от FlexiPay домейна, като от време на време и с тези от Оriginations домейна.

    Мартин: Най-често работим с другите екипи, отговарящи за Servicing платформата. Често работим и с много колеги, които не са част от IT отдела. Особено харесвам тази практика във Funding Circle, защото така лично може да видиш как продуктът ти се използва в реална бизнес среда и как спомага за работата на останалите ти колеги.

    Георги: Често разработваме нови функционалности за екипа по плащанията или този, който се занимава с просрочени заеми. От най-голямо значение е конкретната бизнес нужда. Работили сме и с много други екипи.

    Николай: С доста, някои от тях са Financial Operations (счетоводство), CMO (отговарящ за репортите на инвеститорите), Payments, Platform team (DevOps), Originations (отговарящ за приложенията за подаване и отпускане на заеми), InfoSec (security), IT Service Desk и други.

    Петя: Работим съвместно с продуктовия мениджър, с когото се синхронизираме по задачите. Често се налага да обсъдим дадена функционалност с другите Core Services екипи.

    Димитър: Работим най-често с два други екипа. Единият е FinOps, чиято работа е свързана с операциите по движенията на финансите между клиенти и инвеститори. Другият екип е Capital Markets Operations, които отговарят за ежедневното управление на отчетите и сметките на институционалните инвеститори. Към момента участвам в разработката на нова функционалност, която ще помогне на организацията да отпуска заеми, които да са с по-малък риск към инвеститора. Поради същността на последната ми задача се налага да комуникирам и с екипа, който отговаря за работата с данните, преди да бъде отпуснат заемът.

    Парти по случай 15-тата годишнина на компанията. Снимка: Questers

    Разкажете нещо, с което екипът Ви се гордее.
    Александър: Ние сме отговорни за поддържането на компанията и бизнеса. Например в началото на пандемията, екипите успяха изключително бързо да имплементират различните програми на Британската бизнес банка за облекчаване на бизнесите.

    Мартин: През изминалите две години много малки и средни бизнеси имаха финансови затруднения, свързани с епидемичната обстановка. Една от мисиите на Funding Circle беше да подпомогне тези бизнеси в труден момент, като предложим гъвкави разплащателни планове, за които нашият екип има основни заслуги! 

    Георги: Всяка една функционалност, върху която работим, има пряк ефект върху крайните потребители или ефикасността на нашите процеси. Може да се каже, че развиваме софтуер, който е полезен за обществото – отговаряме на нуждата от финансиране на малките и средни бизнеси.

    Много са нещата, с които се гордеем. Например в момента разработваме функционалности, целящи да помогнат на кредитополучателите да имат отлично потребителско изживяване, използвайки нашите услуги. Друг пример са и тези, които разработихме, отнасящи се до кредитни облекчения и гъвкави методи за разплащане. Също и работата ни около COVID-19 програмите на Британската бизнес банка в помощ на бизнесите.

    Николай: Гордеем се, че имаме доста добро време за реакция и поправка при проблеми. Освен това сме доста сплотени като екип. Технологиите, с които работим са страхотни – Ruby/Clojure, Kafka, PostgreSQL, Drone, Kubernetes). Имаме и изключително добро тест покритие на повечето системи (unit tests, integration tests, e2e tests за приложенията, e2e tests за целия процес).

    Петя: Бих казала, че се гордеем с общите усилия към развитието на добри архитектурни решения и тестово покритие. Често работим и по автоматизации, които помагат на други екипи. Например наскоро интегрирахме функционалност, която позволява на клиентите да правят незабавни еднократни плащания, което им спестява такси и време.

    Димитър: Екипът ни се гордее, че има възможност да поддържа изключително комплексен и отговорен аспект от платформата на компанията и успява да балансира между очакванията на бизнес екипите и разработените функционалности. Стараем се да използваме водещи технологии за ефективността на приложенията ни.

    Снимка: Questers

    Какво обичате да правите заедно извън работно време?
    Александър: Или играем бордови игри, или се събираме на по бира, или на разходка в планината.

    Мартин: Събираме се да играем заедно бордови игри. Джагите са друга страст на екипа!

    Георги: Questers често организира различни събития, на които се събираме заедно. Понякога просто се уговаряме за разходка в парка. Редовно се разхождаме из града с гостите от Лондон и се самоорганизираме за неформална вечеря в някой популярен ресторант.

    Николай: С по-близките колеги ходим на заведения. Когато сме в офиса, успяваме да направим доста приятни обеди и с по-широк кръг от колегите.

    Петя: Събираме се рядко предвид дистанционната работа. Всеки петък имаме среща, в която играем онлайн игри с другите екипи, а наскоро част от UK екипа посети офиса в София.

    Димитър: Да излизаме и да общуваме помежду си на различни теми.

    Какво сплотява екипа Ви?
    Александър: Бъговете.

    Мартин: Една от основните ценности в нашата компания е Stand Together. Всеки може да поиска помощ от друг колега независимо от позицията му.

    Георги: Според мен трите неща, които значително допринасят, са позитивната фирмена култура, предизвикателните цели и това, че Funding Circle е компания с ясна мисия.

    Николай: Нищо не го сплотява по-добре от оправянето на критични проблеми!

    Петя: При всеки от нас има желание да се развива и да работи качествено. Често си съдействаме по задачите или си поделяме отговорностите. Това не само сплотява, но и подобрява уменията на целия екип.

    Димитър: Бих казал, че това, което ни сплотява най-вече, са общите цели и удовлетворението от постигнатите резултати, за които основен принос има изключително добрата комуникация помежду ни.

    Как се вписват нови хора във Вашия екип?
    Александър: Екипите са разнообразни и имаме хора с всякакви истории и умения. Обикновено, когато започне нов човек има т.нар. onboarding buddy, който му помага с ориентацията в процесите. 

    Мартин: Всеки нов колега има свой неофициален ментор – buddy. Менторът основно помага с първоначалните срещи и въведението в проектите. От самото начало новите колеги участват активно във всички срещи на екипа, за да опознаят процеса на работа.

    Снимка: Questers

    Георги: Имаме т.нар. onboarding buddy – произволно избран човек от екипа, който има грижата да въведе новия колега във всички релевантни процеси, комуникации и технически проблеми. Освен това  разчитаме и на самоорганизацията на екипа. Важна роля играе pair programming практиката и в тази ситуация.

    За да работиш във Funding Circle, се изисква да имаш не само много добри технически познания, но и да умееш да балансираш усилията си над конкуриращи се по приоритет задачи.

    Николай: Доста добре! Хубавото, когато дойде нов човек, е, че имаме доста поддомейни и може спокойно да избере, кое му е най-приятно като старт.

    Петя: Новите колеги имат onboarding процес и team buddy, който им помага да навлязат в работата през първите седмици. Смятам, че сме екип, в който не е трудно да се впишеш, тъй като хората са доста отзивчиви и отворени към нови идеи. Аз самата бях изненадана от готовността на другите да ми помогнат, когато стартирах в компанията.

    Димитър: Новите колеги се вписват изключително лесно, тъй като има желание за това и от двете страни. На всеки новопостъпил в екипа се обръща необходимото внимание с цел максимално бързо адаптиране към работната среда.

    В началото всеки минава през вътрешни материали, за да се запознае с различните регулации и практики. Първият месец преминава предимно в pairing с останалите хора от екипа. А докато се борят да нагласят работната си среда, проектите локално и да разберат бизнеса, новите колеги се запознават и с много други хора и екипи.

    Как бихте допълнили изречението: „Ако ти си..., заповядай в нашия екип!"?
    Александър: Ако ти си внимателен към детайлите, заповядай в нашия екип!

    Мартин: Ако ти си програмист, който обича предизвикателства и иска да работи върху голяма, но непрекъснато развиваща се FinTech платформа, заповядай в нашия екип.

    Георги: Ако ти си различен, заповядай при нас.

    Николай: Ако ти си готин и мотивиран да учиш нови технологии, заповядай в нашия екип! Екипът е страхотен!

    Петя: Ако си човек, който има желание да работи в динамично развиващ се сектор и да научава нещо ново всеки ден, заповядай в нашия екип.

    Димитър: Ако ти си човек, който иска да се учи, да се развива и да работи със страхотни хора, заповядай в нашия екип!

    Снимка: Questers

    И накрая как бихте описали сами Вашия екип?
    Александър: Екипите са се доказали в годините и лесно се адаптират към нови проблеми. Винаги има нови неща за научаване/проучване и хора, които да помагат.

    Мартин: Нашият екип се състои от разнообразни личности с различен опит, експертиза и интереси, но с обща цел.

    Георги: Прагматичен, самоинициативен, добросъвестен и креативен.

    Николай: Имаме прекрасен главен инженер и доста опитни инженери, както и бързо напредващи ентусиасти.

    Следваме основните ценности на компанията:

    •Направи го възможно (Make it Happen)!

    •Изживей приключението (Live the Adventure)!

    •Мисли умно (Think smart)!

    •Действайте заедно (Stand Together)!

    •Бъди отворен към нови идеи (Be Open)!

    Петя: Нашият екип е международен и има разнообразие от характери и начини на работа. Харесва ми, че с общи усилия постигаме баланс между позитивна обстановка и висок професионализъм. Съвсем искрено бих казала, че съм изключително щастлива да попадна точно тук.

    Димитър: Въпреки че съм от кратко време в компанията, мога да кажа, че съм на точното място. Дадена ми е възможност да се уча и да се развивам, заобиколен от колеги със значителен професионален опит, които обичат това, което работят.

    Вижте по какви проекти работи News UK екипът на Questers

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЕКИПИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

    Екип DATA, Blankfactor
    Екип QA, SiteGround
    Екип WEX Health, Coherent Solutions Bulgaria
    Екип DevOps, Scalefocus
    Екип Внедряване SoftOne ERP
    Екип Infrastructure, Cloud & Automation, Milestone Systems
    Екип Data Quality, Experian България
    Екип Front-end Development, Scalefocus
    Екип SPA/front-end, SiteGround
    Екип RSM, Tek Expert
    Екип Engineering, Nexo
    Екип GetHelp, Tek Experts
    Екип Java, Scalefocus
    Екип QA, МенторМейт
    Екип Compliance, Digital Wallets, Paysafe
    Екип CritSit, Tek Experts
    Екип Scagile, Блубито
    Екип Технологични трейнъри в Telerik Academy Alpha
    Екип Worldwide Consulting Center - Center of Engineering, VMware
    Екипи Helios и Phoenix, интегриране на платежни доставчици в Skrill и Neteller, Paysafe
    Eкип Online Banking Project, DataArt
    Екип SOC, Paysafe
    Екип UX/UI Team, Scalefocus
    Екип Engineering & Product Development, Nexo
    Екип Marketing Services, Experian България
    Екип Rapid Transfer, Paysafe
    Екип BIS platform QA, SEEBURGER
    Екип News UK Tech, Questers
    Екип Quality Engineering, Scalefocus
    Екип Клиентски Анализи, Hewlett Packard Enterprise
    Екип Custom Development, Milestone Systems
    Екип Sitefinity Cloud, Progress 

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 6 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 7 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 8 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 11 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк