петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5582 прочитания

    HR Лидерите на България: Вяра Конакчиева, Skillo

    Желанието за учене и самоусъвършенстване е градивна сила за всеки човек и колкото повече я притежаваш, толкова по-успешен си, убедена е Вяра Конакчиева – People and Culture Manager в Skillo
    28 март 2023, 15:00 a+ a- a

    Снимка: Вяра Конакчиева – People and Culture Manager в Skillo

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „HR лидерите в България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция, с какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад.

    Представяме ви Вяра Конакчиева - People and Culture Manager в Skillo - българска тех компания, основана от ИТ специалисти с дългoгодишен опит в индустрията, която работи в две посоки: ИТ подбор и ИТ обучения.

    Вяра, разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
    Моето образование не следва „канона“, ако можем да приемем, че има такъв. Обичайно колегите от HR средите завършват специалности, обвързани с бизнес развитие, мениджмънт или човешки ресурси. В средното си образование аз имах възможността да бъда част от възпитаниците на Класическата гимназия „Константин Кирил Философ“. Там се занимавах изключително с литература, история и предмети, обвързани с древните езици и култури. Бих казала, че годините, прекарани в гимназията, ме изградиха съществено като личност и формираха светогледа ми. Като естествено продължение избрах за себе си да уча бакалавърска степен по философия към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тази специалност ми се виждаше като най-удачен избор, чрез който да продължа да задълбочавам общата си култура и по-широкото разбиране за това как функционира и е функционирал светът. Винаги съм се стремяла да мога да обхвана по-широкия контекст, голямата картина, да търся истината с главно “И”. По време на това следване се зароди в мен и интересът към човешките ресурси и избрах да направя MBA програма към The Business Institute с фокус именно върху HR. С този избор си начертах и моя по-конкретен бизнес контекст, в който знаех, че искам да се развивам.

    Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
    Със сигурност щях да повторя изборите си така, както се случиха и в действителност. Вярвам, че всичко, което съм научила по пътя дотук има своя цел и предназначение, както и своя полезност.

    Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
    В ранните си студентски години съм се занимавала с различни неща, но първата ми сериозна работа беше в едно издателство. Бях в трети курс на моята бакалавърска степен, когато стартирах там. Първоначално моята роля беше на технически сътрудник, но в годините, в които бях част от екипа там, успях да се развия до отговорности, свързани с маркетинг и реклама, работа с клиенти и издателска дейност.

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    Има няколко ключови момента в кариерата ми, които много живо изникват в съзнанието ми. Те са свързани или с кариерното ми израстване, или със сериозни бизнес ситуации, в които организацията, от която съм била част, е попадала. Ковид кризата е момент, който не мога да не определя като важен, защото, от една страна, именно тогава осъзнах колко значима е нашата роля като HR-и, за да подобрим и улесним живота и работното ежедневие на служителите, но за мен този период беше и катализатор да открия в себе си смелост да преследвам нови идеи и начинания.

    Как започнахте в настоящата си компания?
    Когато човек е част от нещо голямо и важно за него, обикновено му се иска да може да разкаже някаква епична история, почти граничеща с легенда за това „как започна всичко...“. Така и аз бих искала да споделя нещо впечатляващо относно това как стартирах в Skillo, но самата ситуация е тривиална. Търсех си работа, разглеждах обяви и просто кандидатствах по позицията за Recruitment Manager, която те тогава бяха обявили като свободна. Дотук нищо специално. Все пак признавам, че обявата за работа беше много стойностно написана и наистина си личеше, че който я е писал, е знаел какво точно търси. Мисля, че това ме мотивира да кандидатствам за ролята, и събуди сериозен интерес в мен, защото видях нещо различно, нестандартно, дори необикновено в една роля, която по принцип е стандартна и предвидима. И така двамата собственици на компанията ми звъннаха да се срещнем, и си спомням доста добре процеса на подбор, през който преминах, защото си беше необикновен. Той включваше няколко продължителни срещи, които проведохме, както и впечатляващо практическо задание, което следваше да подготвя за тях.

    Е, нищо не можеше да ме откаже да се боря да я получа тази работа, защото я исках и резултатът беше налице. Помня, че когато получих работната си оферта, отговорих утвърдително още в същия ден и се впуснахме в планове за това как бързо и ефективно да се присъединя към компанията и с какво ще се захванем като първи стъпки.

    Какви са Вашите отговорности днес?
    Към настоящия момент заемам ролята на People and Culture Manager в организацията, което ще рече, че се грижа за това нашите служители да са удовлетворени от средата, в която работят и да се чувстват приети и оценени. Менажирам работата на няколко екипа и имам грижата за това да следваме добрите практики в HR-a и да имплементираме идеи и концепции, които ще ни направят по-успешни като компания. За мен е важно хората, които работят при нас, да идват с удоволствие на работа и да чувстват, че са открили своето място, в което ги ценят, насърчават и развиват професионално. Обичам да работя със спокойни и щастливи хора и вярвам, че нашата професия трябва да служи на няколко основни цели и едната от тях е, доколкото ни е възможно, да правим служителите си такива.

    От известно време активно се занимавам и с бизнес развитието на компанията. Фокусирала съм време и усилия в популяризирането на бранда Skillo и в достигането до нови професионални партньорства в и извън България. Признавам, че това доста ми допада и кореспондира с моята вътрешна натура и удоволствието ми от това да се срещам с много хора и да обменям идеи и познанства.

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
    Всеки ден е предизвикателство да го употребиш по най-смисления и ефективен начин, да бъдеш креативен, да имаш куража да правиш избори и по възможност те да са добри и правилни. Стремя се да работя и живея целесъобразно и да държа пламъка на личната си мотивация силно горящ, защото това е, което ме събужда сутрин и ме кара да мечтая и да се боря за нещата, които са важни за мен.

    За всеки лидер екипът е от съществено значение. Как го формирате? Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
    Аз търся няколко основни качества и нагласи в хората, с които работя. Много е важно за мен човекът, който ще наема, да обича работата си. Когато човек обича това, с което се занимава, тогава той „гори“ и се припознава в ролята си, става съпричастен към целите и каузите на организацията, към успехите и неуспехите, които неизменно са част от пътя и се мотивира да се развива и да става по-добър в това, което прави.

    Друго важно качество, което аз ценя, е желанието за учене и за самоусъвършенстване. Вярвам, че това е градивна сила за всеки човек и колкото повече я притежаваш, толкова по-успешен си. А аз искам и се стремя да работя с хора, които са успешни. Не на последно място, търся честни и отговорни хора, на които мога да разчитам и с които да вървим по пътя към общите ни цели и мисия.

    С какво не бихте направили компромис?
    Не правя компромис с лъжата във всяка нейна форма. Вярвам, че както в личния, така и в професионалния си живот човек трябва да бъде открит и да може да застане зад думите и действията си с достойнство.

    Друго, с което също не мога да направя компромис, е статуквото, което ме лишава от това да бъда креативна и проактивна, да давам идеи, да тествам предложения и хипотези и да нямам свободата да говоря директно. Конкретно в професионален план не мога да направя компромис с това да бъда част от организация, в чийто бизнес и кауза не вярвам и не се припознавам. 

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява днес служителите в голяма компания?
    Моята приоритизация на топ-мениджмънт уменията е такава:
    • мениджърът трябва да бъде гъвкав и да чува бизнеса, но също така да умее да слуша и разбира и хората си.
    • мениджърът следва да бъде честен и открит и дори когато има да се свърши някоя тежка и непопулярна задача, да може да го направи с професионализъм и уважение към всички.
    • мениджърът трябва да бъде човечен и да е този, на когото можеш да се довериш и да разчиташ, че ще се отнесе с разбиране и със справедливост към теб. Особено в големите компании със сериозен брой служители има огромно значение дали човекът ще има един разбран мениджър, който е близко до него, или ще се сблъсква просто с една безлика административна роля.

    За успешния лидер е важен балансът работа – почивка. Вие как релаксирате и какво Ви зарежда?
    Ежедневието ми е динамичен микс от отговорности, предизвикателства и задачи от работно и лично естество. Искреният отговор на този въпрос е, че ми остава по-рядко време и възможност за релаксиране, но когато имам такова, ми е приятно да почета книга с чаша кафе, да си сипя чаша вино вечер след уморителен ден или да прекарам време сред природата в тишина и спокойствие и да мога да си събера мислите.

    Кои са Вашите източници на вдъхновение?
    Най-различни неща ме вдъхновяват:
    • изкуството във всичките му форми;
    • морето и всяко друго кътче от природата, което ми дава пространство, хоризонт и възможността да се чувствам свободна;
    • развитието на бизнеса и технологиите, както и постиженията на другите хора;
    • човешкият безкраен потенциал и свободата на личността.
    Също така силно се възхищавам и се вдъхновявам от жени, които успяват да постигат значими неща, докато се борят с ежедневието, с което се боря и аз.

    От позиция на днешния си опит, бихте ли променили нещо по пътя на Вашата кариера?
    Както и с образованието ми не заменям придобития опит и научените уроци за нищо друго. Човек винаги може да подобри нещо или да подходи по-умно в някоя ситуация, но аз се радвам на начина, по който кариерата ми се е развивала до момента, и вярвам, че пътят е правилен и е твоят, когато имаш желанието и смелостта да го следваш.

    Как си представяте развитието на HR функцията през следващите години?
    С навлизането на всички технологии и възможности, базирани на изкуствения интелект нашата професия също ще се промени. Със сигурност знаем, че има сфери на човешките ресурси, където автоматизираните процеси ще изместят нуждата от човешка намеса. Аз винаги съм смятала, че HR-ът е преди всичко професия, в която трябва да сме ориентирани към хората и да правим неща, които подобряват работните условия и възможности за развитие на хората около нас. В този ред на мисли, за мен това е бъдещето на нашата функция. Да мислим повече за развитието на таланта и потенциала на нашите служители, докато помагаме и на бизнеса да просперира, така че в крайна сметка балансът удовлетворени служители/успешен бизнес да излезе.

    Вижте профила на Skillo Ltd. в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА HR ЛИДЕРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ:

    Eлена Стоянова, „Латекоер България“
    Лили Коевска, ITGix
    Добринка Йорданова, Access Finance
    Калин Стоянов, Бългериан пропертис
    Марияна Броняр, VSG Bulgaria
    Борислав Борисов – Head of HR в UltraPlay
    Таня Иванова - Lead Recruiter в Coretech Bulgaria
    Ралица Бояджиева-Цветанова, Мениджър Човешки ресурси в WINBET
    Цветослав Йотов, мениджър „Човешки ресурси“, „Арома“ АД
    Виолета Караначева- Цветанова, University Relations, Diversity and Learning Country Lead, IBM
    Севастияна Христова, HR Recruiter, „Вюрт България
    Ива Николова, „Анакатек“
    Атанаска Николова, „Бошнаков“
    Даниела Йорданова, VIVACOM
    Магдалена Петракиева, „Силвър Стар Моторс“
    Яна Папардова, Schwarz IT Bulgaria
    Надя Михова, EY Bulgaria
    Радослава Кроснева, ДСК

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 10 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 11 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 18 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 18 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава