вторник, 23 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3349 прочитания

  Какво четат HR лидерите в България: Даяна Гочева, Appolica

  Последната книга, която ме впечатли, е „Изяж жабата!“ от Брайън Трейси, споделя Даяна
  09 май 2023, 12:54 a+ a- a

  Даяна Гочева – People & Culture Manager в Appolica. Снимка: Appolica

  Какво четат HR лидерите в България? Кои са книгите и авторите, от които черпят вдъхновение? Какви уроци и поуки си извличат от тях? Economy.bg попита HR професионалисти във водещи компании в България. Вижте какво отговори Даяна Гочева – People & Culture Manager в Appolica.

  Последната книга, която прочетох и която оказа влияние върху мен, е „Изяж жабата!“ на Брайън Трейси. Това е кратка, но изключително полезна книга, която ни учи как да се освободим от навика да отлагаме задачите си и да се фокусираме върху важните неща. Реших да я прочета, защото в момента в Appolica работим върху различни глобални инициативи, една от които е свързана с подобряването на управлението на времето и приоритизацията на задачите. 

  „Изяж жабата!” представя 21 правила, които могат да ни помогнат да подобрим тези ключови аспекти от работата ни. Най-полезните за мен принципи от книгата, които вече прилагам в ежедневието си, са:

  1. Да подредим масата. Трябва да решим какво искаме и да определим ясни цели, които да постигнем. Това ни помага да организираме работата си по-ефективно и да се фокусираме върху важните задачи.

  2. Принципът първо да се справим с най-голямата и най-трудна задача. Идеята тук е да започнем с най-трудната и най-важната задача, така че след като я завършим, останалите задачи да ни се сторят по-леки и по-бързи за изпълнение.

  3. Принципът 80/20. 20% от дейността води до 80% от резултатите. Този принцип е валиден за почти всичко, случващо се около нас, и може да ни помогне да се съсредоточим върху най-важните задачи и да постигнем максимален ефект.

  4. Планирайте деня предварително. Мислете на хартия или използвайте различни инструменти за визуализация на целите и задачите си. Това ще ви помогне да организирате деня си по-ефективно и да се справите с важните задачи, без да губите време.

  5. Научете се да делегирате. Умението да делегирате правилно задачите ще ви спести време и ще позволи на вашите колеги да развият своите умения и компетентност.

  Въвеждането на тези принципи в моята ежедневна рутина ми помогна да подобря начина, по който управлявам времето си, което доведе до по-голяма продуктивност и успех в работата ми. Считам, че книгата „Изяж жабата!“ е много ценен ресурс за всеки HR лидер или професионалист, който иска да постигне по-добри резултати. Тя също може да е полезна на всеки, който се интересува от изграждане на култура на работното място и развитието на ефективна комуникация. Успешното изграждане на култура на работното място изисква лидерите да се съсредоточат върху задачите, които имат най-голямо влияние върху атмосферата и удовлетвореността на служителите. 

  В заключение смятам, че един от големите плюсове на книгата „Изяж жабата!“ е стилът, в който е написана. Брайън Трейси представя своите идеи и съвети по един прост, разбираем и забавен начин, което прави четенето лесно и приятно. Стилът на автора позволява на читателите да поемат информацията бързо и да започнат да прилагат наученото незабавно в своята работа и ежедневие. Това е още един аспект, който прави книгата подходяща за широка аудитория – от начинаещи специалисти до опитни HR лидери и мениджъри, търсещи практически съвети и вдъхновение за подобряване на техните умения и работна ефективност.

  Вижте по какви проекти работи Appolica

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Appolica Ltd. в JOBS.bg


  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА КАКВО ЧЕТАТ HR ЛИДЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

  Васил Николов, Дев-Харбор
  Михаела Георгиева, Progress
  Йорданка Манчева, Агенция за събиране на вземания
  Милена Хаджииванова, Булсатком
  Катерина Кабакова, Senior HR Consultant
  Цанислав Генчев, NOTO – 360 Fraud and Compliance
  Албена Паралингова, А3-ВД
  Илиян Бойчев, IBTrainings
  Петър Джугански, OpenTag
  Галина Георгиева, Дунапак Родина
  Ваня Колева, WePrevent Велико Търново
  Даниела Назим, Endava 
  Рада Йосифова, AG Capital
  Радослава Кроснева, Банка ДСК
  Никола Киров, Американски Университет в България
  Борислава Георгиева, DHL Freight ESS

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 минути
  Вдигат двойно туристическия данък в София
  Близо 10% увеличение в броя на туристите, отчита столицата
  преди 1 час
  Германската METZ открива логистична база у нас
  Технологичните продукти на германския бранд вече са достъпни за българските потребители
  преди 3 часа
  Meta спира някои от своите ИИ разработки
  Компанията няма да пусне мултимодалните си AI в Европа и постави на пауза генеративния AI в Бразилия
  преди 20 часа
  Започна строителството на нов корпус на НПМГ
  Изградени ще бъдат и физкултурен салон с многофункционална зала и STEM център
  преди 1 ден
  Байдън се отказа от президентската напревара
  Той подкрепи Камала Харис за следващия кандидат на демократите в САЩ