сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1781 прочитания

    HR Лидерите на България: Веселина Стайкова, People Lead, Commercial Unit BG в Монделийз България

    Това, което със сигурност научих дотук, е, че няма нищо по-постоянно и сигурно от промяната, казва Веселина
    16 май 2023, 11:45 a+ a- a

    Веселина Стайкова, People Lead, Commercial Unit BG в Монделийз България. Снимка: Монделийз

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „HR лидерите в България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция, с какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад.

    Запознайте се с Веселина Стайкова - People Lead, Commercial Unit BG в Монделийз България.

    Разкажете ни за Вашето образование и първата Ви работа.
    В гимназията дълго време виждах себе си като адвокат, професионалист в сферата на правото и се подготвях за тази стъпка, но в последната година преди кандидатстването за университет и под влиянието на актуален по това време филм реших, че моето призвание е психологията. Разбира се, започвайки своето висше образование в Софийския университет, тези мои кариерни перспективи често се променяха (така като „приляга“ на нас, децата на първите демократични години), докато не се „срещнахме“ със социалната психология и по-точно организационната психология. Въпросите, които и досега ме вълнуват, са именно в тази област на психологическата наука. Своята магистратура по „Организационна психология“ надградих и с магистратура в областта на човешките ресурси в току стартиралата съвместна програма на Нов български университет и Open University.

    Обичайно споделям, че аз съм един истински късметлия, започвайки работа по специалността си, и то в компания и със специалисти, от които и до днес уча. Моят пръв опит е основополагащ за мен, защото ми даде опит и познания, както и професионален хоризонт, каквито рядко млад професионалист би получил, ако не е част от консултантска компания. Достъпът до различни бизнес сфери, компании и начини на управление на бизнеса ми даде възможността да взема информирано решение за следващата си кариерна стъпка. И до днес с носталгия си спомням тези „романтични“ първи години и първите сериозни проекти, по които съм работила. А сбъднах и мечтата си за професионално профилиране чрез години работа в процесите по подбор, които ми дадоха една много различна гледна точка за човека, както и много истории, които се превърнаха в част от моята голяма лична история (напр. предлагали ли са ви да ви се отблагодарят за обратна връзка чрез правене на нумерологичен хороскоп).

    Разбира се, като човек, който силно вярва в продължаващото през целия живот учене, продължавам да бъда любопитна към много сфери, доближаващи до моя професионален път. В момента съм дипломант на Aligned Action International и вървя по пътеката към ICF акредитация. От 2017 г. съм сертифициран НЛП практик с коучинг умения, както и сертифициран Emеrgenetics практик. 

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    Стартът, разбира се, но и всяка една нова позиция и компания, към която съм се присъединила през годините. Не знам дали съм се учила повече от успехите, или от провалите си (или по-скоро грешките), но за най-важни смятам хората, а не моментите, с които съм работила и работя, защото всеки от тях е бил мой учител, макар и често да не е разбирал за това. 

    Мисля, че никога няма да забравя своето първо интервю в ролята ми на интервюиращ. Важен за мен бе и моментът, когато преминах от страната на клиента и това промени голяма част от тогавашното ми разбиране за ролята на HR екипа. От последните години важен момент, с който изключително се гордея, е възможността да представим и въведем програма, която да подкрепи нашите колеги в следващите им не само кариерни стъпки, но и разбиране за бизнеса.Това бе един от случаите в моята практика, когато различни функции, йерархични нива в организацията и участници не само подкрепиха инициативата, но и я извършихме по един брилянтен начин. Живият спомен от дипломирането на нашите участници и гордостта в погледите им са един от моите днешни мотиватори.

    Как започнахте в Монделийз Интернешънъл?
    През последните години съм силно отдадена на един „луд“ бизнес, какъвто е FMCG, и заменяйки вкуса на горчивата бира със сладкия шоколад, но оставайки вярна на темпото и омайващото чувство, че си на въртележка, стартирах в Монделийз преди повече от три години. Често се шегувам, че съм една от новодошлите, тъй като при нас „дълголетието“ в компанията е характерно. 

    Какви са Вашите отговорности днес?
    Винаги съм приемала своята роля като партньор на бизнеса и това разбиране ме е водело през всичките години опит. И днес в ролята си на People Lead моят фокус е върху „смисленото“ преживяване на работното място и изграждането/поддържането на култура на доверие и позитивизъм. Отговорностите ми са изключително разнообразни и често свързани не само с типични за функцията задачи (като организационен дизайн, планиране и развитие на талантите), но и свързани и с непрекъснато променящата се бизнес среда и нужди на бизнеса. Голяма тема през последните години е дигитализацията, както и прилагането на Agile принципите в един бих казала консервативен бизнес като FMCG. Изграждането на вътрешни политики в унисон с променящата се среда и ангажирането на екипа с тези две теми са също част от отговорностите ми, които ми носят висока степен на удовлетвореност.

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
    Това, което със сигурност научих дотук, е, че няма нищо по-постоянно и сигурно от промяната. В моя опит можете да откриете различни трансформационни проекти и в началото на всеки един от тях пред мен е стоял и въпросът дали ще се справя. Предизвикателствата, с които съм се сблъсквала, сякаш винаги са идвали в точния момент, когато съм била готова за тях и мога да „си науча урока“. И точно тези различни организационни проекти (а и различните „клиенти“ зад тях) ми дават и един от най-ценните уроци, а именно увереността, че гъвкавата и навременна комуникация е ключът към успешния резултат. 

    Сигурни сме, че Вашият екип е от съществено значение. Как го формирате? Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
    Аз вярвам в силата на екипа – в „Нас“, а не в „Аз“. Затова и може би няма да чуете от мен „моят екип“. Това е нашият екип. Силно вярвам и в споделената отговорност и знание, в това да научиш човек „да лови риба“, а не да му дадеш рибата. В момента съм част от екип, който не само че умее да лови сам риба, но и уверено плува в океани от предизвикателства.

    С какво не бихте направили компромис?
    С несправедливостта, дискриминацията и жестокостта. Не правя и компромис с неграмотността (не само изразена в уменията за писмена комуникация, а и като отношение към случващото се наоколо).

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява днес служителите в голяма компания?
    Да бъде адаптивен, гъвкав и емпатиен. Вдъхновяващ също е ключово умение, за да може да поведеш своите екипи в такива динамични времена. Лично за мен е изключително важно лидерът да бъде и човек, ролеви модел, от който да се уча. 

    За успешния лидер е важен балансът работа – почивка. Вие как релаксирате и какво Ви зарежда?
    Не вярвам във философията „баланс работа – личен живот/почивка“. Това са параметрите на едно цяло, а именно нашият живот. И в този смисъл моите „батерии“ са усещането за лекота, смисъл и полезност, които са част и от работния ми ден. 

    От друга страна, сред моите приятели съм известна като киноман, дори се шегуваме, че аз съм предпочитаният им филмов критик. Към батериите, ми се иска да добавя и йога, но ще бъда самокритична и  го променям като „желание за йога“. 

    Кои са Вашите източници на вдъхновение?
    Ако ми позволите ще перифразирам заглавието на един филм и книга – „светът е голям и вдъхновение дебне отвсякъде“. Намирам вдъхновение в различни неща и места. Понякога това може да е успешно завършеният проект или пък не толкова успешно завършеният. Могат да бъдат хората около мен или пък статия, която съм прочела. През последните години менторската ми работа също е източник на вдъхновение, както и влизането ми в роля на „менти“. Това, което обичайно ме мотивира и вдъхновява, е чувството за полезност, че това, което ще създам, ще бъде приложимо и носещо полза.

    От позицията на днешния си опит бихте ли променили нещо по пътя на Вашата кариера?
    Мисля, че бих променила. Бих била по-смела и предприела някои кариерни стъпки по-рано. Но както и сами питате, тези прозрения идват от позицията на настоящия опит и към дадения момент взетото решение е било най-доброто. 

    Как си представяте развитието на HR функцията през следващите години?
    В динамичната среда, в която нашите бизнеси оперират, подкрепата при процесите на промяна, адаптацията към темпото продължават да налагат нашата функция като стратегически партньор на бизнеса. Това отчитам като една позитивна тенденция, която наблюдавам в последните години. Дигиталната трансформация и гъвкавите решения ще продължат все по-осезаемо да бъдат част от нашите отговорности, както и менторството и коучинг подходът. 

    Това, което със сигурност няма да се промени, е фокусът върху хората, тяхното развитие, благосъстояние и смислено преживяване на работното място. Или казано по друг начин – тези човешки умения, които придават добавената за всеки бизнес стойност на HR функцията.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Монделийз България ЕООД в JOBS.bg 

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА HR ЛИДЕРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ:

    Цветелина Данчева, Бизнес партньор ЧР, BILLA България
    Мартин Димитров, Партньор Човешки ресурси за Декатлон България
    Ангелина Иванова - Бизнес партньор ЧР, Coca-Cola HBC, BSO
    Анна Костова, Brandwatch
    Вяра Конакчиева, Skillo
    Eлена Стоянова, „Латекоер България“
    Лили Коевска, ITGix
    Добринка Йорданова, Access Finance
    Калин Стоянов, Бългериан пропертис
    Марияна Броняр, VSG Bulgaria
    Борислав Борисов – Head of HR в UltraPlay
    Таня Иванова - Lead Recruiter в Coretech Bulgaria
    Ралица Бояджиева-Цветанова, Мениджър Човешки ресурси в WINBET
    Цветослав Йотов, мениджър „Човешки ресурси“, „Арома“ АД
    Виолета Караначева- Цветанова, University Relations, Diversity and Learning Country Lead, IBM
    Севастияна Христова, HR Recruiter, „Вюрт България
    Ива Николова, „Анакатек“
    Атанаска Николова, „Бошнаков“
    Даниела Йорданова, VIVACOM
    Магдалена Петракиева, „Силвър Стар Моторс“
    Яна Папардова, Schwarz IT Bulgaria
    Надя Михова, EY Bulgaria
    Радослава Кроснева, ДСК

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    преди 4 часа
    преди 6 часа
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 7 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 22 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 1 ден