събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2559 прочитания

    HR Лидерите на България: Анелия Симеонова - Chief Strategy Officer and Head of HR, By Far

    Запознайте се с една от финалистките в категория „HR директор/мениджър на годината“ в Годишните HR награди на БАУХ 2022
    29 май 2023, 10:01 a+ a- a

    Анелия Симеонова - Chief Strategy Officer and Head of HR, By Far. Снимка: KARE Studio

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „HR лидерите в България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция, с какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад.

    Запознайте се с Анелия Симеонова - Chief Strategy Officer and Head of HR в By Far, и финалист в категория „HR директор/мениджър на годината“ в Годишните HR награди на БАУХ 2022.

    Какво означава за Вас достигането до финала в Годишните HR награди на БАУХ 2022?
    За мен достигането до финала в Годишните HR награди на БАУХ 2022 е огромно признание за усилията и отдадеността през годините и за успеха на целия екип на BY FAR. 

    Разкажете ни за Вашето образование и първата Ви работа.
    Още от първите години в гимназията родителите ми ме подготвяха да продължа образованието си в чужбина. Веднага след като завърших, заминах за Канада, където в продължение на четири години учих бакалавър „Психология“ в Brock University. През цялото време, прекарано там, копнеех някой ден да се върна в България и тук да градя своя живот. Това ме накара да продължа образованието си по-близо до родината - в Англия, където завърших „Организационна психология и психиатрия“ в един от най-престижните университети King’s College London.  

    След завършването на магистърската ми степен се върнах в България и започнах кариерата си като Специалист човешки ресурси в Hewlett Packard, работейки за Западна Европа (Австрия, Белгия, Люксембург, Холандия, Скандинавските страни и Швейцария). Работата ми обхващаше широк набор от отговорности в областта на човешките ресурси в различните страни, в това число управление на работната сила за население от 12 000+ души, анализиране на данни и ръководене на HR програми. През годините участвах активно в множество инициативи за ангажираност и благосъстояние на служителите като допълнителен принос към регионалните HR практики. По време на мащабното разделяне на Hewlett Packard през 2015 г. имах ключова роля в подкрепата на различните бизнеси на компанията при планирането на трансформацията, вкл. синхронизиране на графика за преговори между работническите съвети на множество държави и представители на служителите, проектиране на въздействието на преразпределението на работната сила и преквалификацията между страните и прилагане на глобалната комуникационна стратегия на HP. След разделянето се присъединих към Hewlett Packard Enterprise, където поех ролята на HR Програмен мениджър, партнирайки си с HR директорите по разнообразни проекти, подкрепящи непрекъснатите бизнес трансформации и преструктурирания, както и развитието на хората и тяхната ангажираност. 

    Как започнахте в BY FAR?
    В BY FAR се присъединих през септември 2019 г., когато компанията беше само на три години и имаше едва 15 служители, които правиха всичко. С присъединяването си имах възможността да създам цялостната организационна визия на BY FAR и да обособя и изградя връзки между отделните звена. Заедно с това имах възможността да изградя HR функцията буквално от нулата, като бързо внедрих най-добрите решения, които професионалната сфера познава. Постепенно BY FAR се сдоби с процес по подбор и оценка на кадри, система за възнаграждения и разрастващи се социални придобивки, действаща HR софтуерна система и още много други HR практики. 

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    Никога няма да забравя първата си работа в Hewlett Packard. Само месец след започването се организира екипна среща във Виена, където имах възможността да се среща на живо с целия екип, състоящ се от HR мениджъри, директори и специалисти с дългогодишен опит. Изпитвам огромна благодарност към мениджъра ми, който повярва в мен и ми даде шанс да бъда част от един невероятен екип, независимо от това, че нямах никакъв работен опит. Това ми предостави възможност почти 10 години да се уча от страхотни професионалисти, ментори и хора и да се изградя като професионалиста, който съм днес.

    Последният ми много жив спомен е моментът, когато след около година и половина в BY FAR получихме 98 eNPS при поредното периодично проучване на мнението на служителите. Срещнах безброй предизвикателства по пътя на промяната, но позитивната обратната връзка от служителите беше огромно признание за усилията и доказателство, че когато даваш сърцето си и не се отказваш, всичко е възможно. Тогава се почувствах истински горда, че съм част от екипа на BY FAR и че всички заедно имаме възможността да израстваме с компанията.

    Какви са Вашите отговорности днес?
    Днес отговарям за всички процеси по отношение на управлението на човешките ресурси, както и за всички стратегически решения относно вътрешната организация, процесите и планирането на екипите. Чувствам ролята си много специална, тъй като идеята е чрез хората да постигаме големите стратегически цели, подпомагайки ги да преминат успешно през постоянните промени. 

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
    Още в самия старт на кариерата ми в Hewlett Packard попаднах на страхотен екип от професионалисти с дългогодишен опит на много високи позиции, с които трябваше бързо на намеря общ език. Всички ме наричаха „детето“ и беше огромно предизвикателство да се докажа като истински професионалист. От всичко, което преживях, научих колко е важно да вярваш в себе си и способностите си и да градиш доверие във взаимоотношенията с хората. 

    Най-голямото предизвикателство до този момент в моята кариера беше изграждането на доверие в хората в BY FAR. Когато се присъединих към компанията, за много кратък период от време се наложи цялостна трансформация на начина на работата, ролите и подхода. Екипът ни само за няколко месеца се увеличи двойно. Това за пореден път ми доказа, че всичко е възможно с постоянство, много работа и слагайки хората на първо място. Научих, че от ключово значение за ролята ми е да бъда близо до хората, грижейки се за тях, изслушвайки ги и подкрепяйки ги да преминават успешно през всички трансформации. 

    Сигурни сме, че Вашия екип е от съществено значение. Как го формирате? Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
    За мен екипът е всичко! Това са хората, без които не мога и без които нищо нямаше да е същото. Работим като един добре смазан механизъм, в която има пълна прозрачност и всеки един има възможността да бъде себе си, да изразява гледната си точка и да преодолява личните си бариери. В екипа си се стремя да привлека хора, които са готови да надграждат и предизвикват себе си. Това, което ценя, са честността, прозрачността, проактивността и желанието за непрекъснато усъвършенстване и подобряване на всичко, което правим и в личен, и в професионален план.  

    С какво не бихте направили компромис?
    Не бих направила компромис с насилието независимо дали е психическо, или физическо. 

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява днес служителите в голяма компания?

    Аз вярвам, че хората имат неограничен потенциал и точно поради тази причина мениджърът има толкова значима роля. За мен от ключово значение са заинтересоваността и отношението към хората, както и умението да вдъхновява, насърчава, насочва и подкрепя служителите си. Поставяйки хората преди всичко друго, дарявайки ги с криле и възможността те сами да изберат пътя, показвайки им единствено посоката. Също така личният пример, професионализмът и експертизата са много важни. 

    За успешния лидер е важен баланса работа – почивка. Вие как релаксирате и какво ви зарежда?
    Аз съм човек, който наистина много трудно изключва и успява да почива активно, но това, което най-много ме зарежда, е природата и моментите, когато наистина съм тук и сега, наслаждавайки се на облаците, слънцето, луната, вятъра, чуруликането на птиците и уханието на люляка. 

    Кои са Вашите източници на вдъхновение?
    Вдъхновяват ме хората, усмивките, силата на това да продължиш, дори когато не е лесно и силата на това да надскочиш себе си и своите собствени бариери. 

    От позиция на днешния си опит, бихте ли променили нещо по пътя на Вашата кариера?
    Не, гордея се с всичко, което съм постигнала досега. Гледайки назад във времето дори тогава, когато е било трудно, си е струвало усилията. Вярвам, че всичко по пътят ми ме е направило човека и професионалиста който съм днес. 

    Как си представяте развитието на HR функцията през следващите години?
    HR функцията се трансформира постоянно и в годините се е развила и разгърнала изключително много. Надявам се през следващите години все повече компании да разберат важността на човешкия капитал и наистина да слагат хората на първо място, тъй като всичко е постижимо с правилния подход и нагласа. Твърдо съм убедена, че HR функцията има стратегическо значение и само и единствено чрез хората е възможно постигането на големите стратегически цели. 

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на BY FAR/СОЛМЕЙТ ООД в Jobs.bg

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА HR ЛИДЕРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ:

    Тея Стоянова, Kей Би Си Глобал Сървисис Н.В. – Клон България
    Стефка Танчева - Ръководител направление „Развитие“, „Адрес недвижими имоти“ 
    Веселина Стайкова, People Lead, Commercial Unit BG в Монделийз България
    Цветелина Данчева, Бизнес партньор ЧР, BILLA България
    Мартин Димитров, Партньор Човешки ресурси за Декатлон България
    Ангелина Иванова - Бизнес партньор ЧР, Coca-Cola HBC, BSO
    Анна Костова, Brandwatch
    Вяра Конакчиева, Skillo
    Eлена Стоянова, „Латекоер България“
    Лили Коевска, ITGix
    Добринка Йорданова, Access Finance
    Калин Стоянов, Бългериан пропертис
    Марияна Броняр, VSG Bulgaria
    Борислав Борисов – Head of HR в UltraPlay
    Таня Иванова - Lead Recruiter в Coretech Bulgaria
    Ралица Бояджиева-Цветанова, Мениджър Човешки ресурси в WINBET
    Цветослав Йотов, мениджър „Човешки ресурси“, „Арома“ АД
    Виолета Караначева- Цветанова, University Relations, Diversity and Learning Country Lead, IBM
    Севастияна Христова, HR Recruiter, „Вюрт България
    Ива Николова, „Анакатек“
    Атанаска Николова, „Бошнаков“
    Даниела Йорданова, VIVACOM
    Магдалена Петракиева, „Силвър Стар Моторс“
    Яна Папардова, Schwarz IT Bulgaria
    Надя Михова, EY Bulgaria
    Радослава Кроснева, ДСК

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство