вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1937 прочитания

    Какво е бъдещето на HR професията?

    По повод Международния HR ден попитахме HR Лидери във водещи компании в България как си представят, че ще се промени тяхната работа
    23 май 2023, 09:18 a+ a- a

    Колаж: Economy.bg

    Как се развива, накъде върви и какво е бъдещето на HR професията? По повод Международния HR ден, който отбелязахме на 20 май, попитахме HR Лидери във водещи компании в България как си представят, че ще се промени работата им през следващите пет години? Вижте какво прогнозираха пред Economy.bg.

    Евгения Стефанова - Ръководител ЧР България и Бизнес партньор ЧР Югоизточен пазар, Нестле България. Снимка: Личен архив

    Евгения Стефанова  

    Ръководител ЧР България и Бизнес партньор ЧР Югоизточен пазар, Нестле България

    Смятам, че ще нараснат очакванията за предлагане на все по-индивидуализирани услуги в областта на човешките ресурси. В основата на тази тенденция е стремежът на компаниите да са конкурентни в битката за таланти, да задържат и ангажират служителите си и да отговорят на очакванията на поколенията Y и Z. Но „персонализирането“ поставя нови въпроси за разрешаване пред нас, а именно как да подсигурим „справедливост“.

    През следващите 5 години дигитализацията и използването на изкуствен интелект в управлението на човешките ресурси ще ускори темповете си и е много вероятно да се зародят нови автоматизирани решения и технологии. Те ще стимулират ефективността на нашите процеси, ще поставят по-високи изисквания за качеството на данните, с които боравим, но и ще освободят време на професионалистите да бъдат по-близо до служителите и лидерите, защото изкуственият интелект не може да замести емпатията, уважението и в крайна сметка човечността в управлението на потенциала на нашите служители.

     

    Рада Йосифова - HR Директор, AG Capital. Снимка: Личен архив
    Рада Йосифова
     
    HR Директор, AG Capital 
     
    Работата все повече ще излиза извън доскоро познатите граници във всякакъв смисъл. Географското местоположение ще отпадне като ограничение; екипите ще бъдат още по-разнородни – наети служители, специалисти на свободна практика ръка за ръка с технологиите. 
     
    В същото време, хората ще станат все по-специализирани и дейността на т.нар. ЧР генералисти ще отпадне поради нарастващата комплексност. Стратегическата функция напълно ще измести административната, която вероятно ще бъде автоматизирана. Накратко, интелектуалните задачи ще преобладават пред механичните и рутинни дейности. Т.е. ще стигнем дотам, докъдето винаги сме мечтали. Колко вълнуващо е това! 
     
     
    Антонио Григоров - HR Manager, Plus500BOS. Снимка: Личен архив
     

    Антонио Григоров

    HR Manager, Plus500BOS

    Мисля, че процесите по дигитализация на процесите, свързани с човешките ресурси, ще продължат с пълна сила и всеки един от нас ще трябва да познава добре новите тенденции и технологии. Ще продължим трудно да балансираме предизвикателството, наречено home office.

    Все повече нови технологии ще предлагат инструменти в помощ на нашите злободневни задачи и по този начин ще имаме повече време да се концентрираме върху стратегически промени и работа върху менталното здраве на служителите.  

     

     

    Малина Чавдарова - Директор Човешки ресурси, Vivacom. Снимка: Личен архив

    Малина Чавдарова

    Директор Човешки ресурси,  Vivacom

    Виждам ЧР като ключова роля за бизнеса и в следващите 5 и повече години. Със сигурност трябва да ставаме още по-гъвкави, защото най-малкото изискванията на новите поколения и погледът им по отношение на работната среда и процеси са много различни от досегашните.

    Чисто процесно ще се оптимизират и улеснят определени действия, като например ще се заменят хартиените с електронни досиета. Това ще освободи ресурс специалистите ЧР да са насочени още повече върху стратегия и пряката комуникация с хората в организацията.

    Не на последно място, ще се засили ключовата роля на ЧР при изграждането на работодателската марка.

     

    Невена Танева - HR Director Bulgaria & Romania, SAP. Снимка: Личен архив

    Невена Танева

    HR Director Bulgaria & Romania, SAP 

    Вярвам, че работата в HR сферата ще бъде водена от комбинираната сила на хората, процесите и технологиите, които заедно ускоряват развитието на организациите. С навлизането на автоматизацията и изкуствения интелект ще става все по-важно HR професионалистите да поддържат „човешкия фактор“. Бъдещето на HR е в комбинацията от дигитализация и изграждане на необходимите за бъдещето умения, които да посрещнат радикалната трансформация на пазара на труда, която се очаква. Бъдещето е в осигуряването и на изключително потребителско изживяване и подкрепа на бизнеса за постигане на продуктивност, иновации и култура на здраве и благосъстояние. Ще има нужда да сме много креативни, за да намерим нови начини да поддържаме усещането за емоционална близост, принадлежност и свързаност и и да ги направим ключов елемент от културата на организациите ни.

     

    Анна Габровска - Head of People & Culture, Philip Morris Bulgaria. Снимка: Личен архив

    Анна Габровска

    Head of People & Culture, Philip Morris Bulgaria  

    Ще започна от културата в организацията – това ще е нашата пътеводна светлина в бъдеще и ще залегне много дълбоко както във вътрешните стратегически планове, така и в процесите по избор на служители. Ще търсим все повече хора, които да отговорят не просто на функционалните изисквания, но най-вече да са близки до нашите ценностни и културни специфики като организация. 

    Ще дигитализираме все повече процеси, ще се фокусираме върху иновациите и анализирането на данни. Ще предоставяме нови методи на мениджърите, ще улесняваме тяхната работа и ще увеличим скоростта на промените. 

    Организационните структури на бизнесите ще се променят все по-бързо и все по-често, за да отговарят на изискванията на бързо променящите се условия на пазара и това ще ни стимулира да сме все по-близо до стратегическите бизнес решения. 

    Ще се фокусираме върху устойчивостта на бизнеса чрез служителите, като ще наблегнем на грижата за хората (Wellbeing), тяхното развитие и принадлежност.  

     
    Маргрет Бързачка – Николова, Директор Човешки ресурси на Тева в България. Снимка: Личен архив

    Маргрет Бързачка-Николова

    Директор Човешки ресурси на Тева в България

    Смятам, че тенденциите, които вече наблюдаваме ще продължат и ще се ускорят, а фокусът на ЧР ще бъде да съдействат на организациите да подобряват така наречения опит или преживяване на хората на работното място (employee experience). Спазването на законите вече е минималното изискване към отговорните работодатели -  служителите очакват лидери с емпатия, които разбират техните нужди и предизвикателства, гъвкавост и индивидуален подход, грижа за физическото и психичното здраве, баланс между работа и личен живот. Ролята на ЧР професионалистите ще бъде все повече да вгражда отговори на тези очаквания в ежедневните процеси в организациите, да ги прави устойчиви и да ги развива. Средата, в  която работим, ще е  все по-сложна, бързо променяща се, с много приоритети и противоречия. Със скоростта на развитие на технологиите и изкуствения интелект конкретно, вероятно в следващите 5 години ще видим промени, които днес не можем да си представим и опишем. В светлината на всичко това към дългия списък от изисквания към успешния ЧР специалист бих добавила няколко, които смятам за важни – автентичен интерес и емпатия към хората, здравословна доза съмнение в това, че винаги сме прави, интерес към търсене на нови и нестандартни решения и смелост да ги прилагаме.

    Петя Войнова - HR Manager, Paysafe Group. Снимка: Личен архив
    Петя Войнова

    HR Manager, Paysafe Group
     
    Определено виждам промяната, свързана с гъвкавия модел на работа и затвърждаване на автоматизациите в сферата. Докато с първото вече придобихме някакъв опит, то с второто тепърва ще се сблъскваме все повече. Автоматизациите ще променят динамиката на нашата работа.
     
    Докато чатботът отговаря на административни и процесуални въпроси, това ще ни осигури време и възможност да се фокусираме все повече върху това да бъдем човешкият фактор, да бъдем партньорът. За целта ще се наложи да обърнем по-голямо внимание на психологическия елемент в нашата работа, на това да бъдем по-добри медиатори, консултанти, сътрудници за нашите служители.
     
      
    Ралица Иванова - Мениджър човешки ресурси в Гебрюдер Вайс. Снимка: Личен архив
    Ралица Иванова
     
    Мениджър човешки ресурси в Гебрюдер Вайс
     
    Сериозно предизвикателство ще бъде навлизането на AI в различни области от живота ни. 
     
    И въпреки че не знам какво точно ще бъде различно, мисля, че някои неща ще останат същите. Сътрудничеството и взаимодействието между нас и ръководството ще продължава да е от съществено значение за успешното постигане на стратегическите цели на компанията.
     
    А настоящите и бъдещите ни колеги ще продължават да търсят в нас човека, който ще застане насреща им с добро отношение, усмивка и подкрепа в различни ситуации.
     
    Виктория Чорбаджийска, Мениджър Човешки ресурси, АББ България ЕООД. Снимка: Личен архив

    Виктория Чорбаджийска

    Мениджър Човешки ресурси, АББ България ЕООД

    Смятам, че тенденциите ще се запазят, като фокусът към грижата за хората ще е все по-силен както за развитието и разгръщането на потенциала, така и чисто човешки за менталното и физическо здраве предвид динамиката на работа и живот.

    Компетенциите на HR ще продължат да стават все по-силни и надявам се все по-често CEO ролите да бъдат заемани и от HR професионалисти 12.

     
     
     
     
     
     
    Галина Димитрова - Мениджър „Човешки ресурси“, Нова Броудкастинг Груп. Снимка: Личен архив
    Галина Димитрова

    Мениджър „Човешки ресурси“, Нова Броудкастинг Груп
     
    Според мен промяната, която ще донесат следващите пет години, ще бъде свързана  с появата на нови длъжности, преквалифициране на специалисти и отпадане на  съществуващи позиции.
     
    Ще се обръща все по-сериозен поглед върху баланса на личния живот и психологическия микроклимат в екипите.
     
    Може би и в намиране на възможности за работа на открито. 
     
     
     
     
     
     
     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 14 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 14 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 15 часа
    преди 16 часа
    В тази част на София цените на жилищата стигат 7 000 евро на кв. м
    Покупките на имоти на абсолютна стойност над 600 000 евро в столицата растат с 50%, отчитат от Unique Estates
    преди 20 часа
    Паскал Донахю: Ползите от приемането на еврото в България ще са за всички – и за българите, и за цяла Европа
    По време на посещението си у нас председателят на еврогрупата се срещна и с президента Радев