сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2007 прочитания

    Какво е бъдещето на HR професията?

    По повод Международния HR ден попитахме HR Лидери във водещи компании в България как си представят, че ще се промени тяхната работа
    23 май 2023, 09:18 a+ a- a

    Колаж: Economy.bg

    Как се развива, накъде върви и какво е бъдещето на HR професията? По повод Международния HR ден, който отбелязахме на 20 май, попитахме HR Лидери във водещи компании в България как си представят, че ще се промени работата им през следващите пет години? Вижте какво прогнозираха пред Economy.bg.

    Евгения Стефанова - Ръководител ЧР България и Бизнес партньор ЧР Югоизточен пазар, Нестле България. Снимка: Личен архив

    Евгения Стефанова  

    Ръководител ЧР България и Бизнес партньор ЧР Югоизточен пазар, Нестле България

    Смятам, че ще нараснат очакванията за предлагане на все по-индивидуализирани услуги в областта на човешките ресурси. В основата на тази тенденция е стремежът на компаниите да са конкурентни в битката за таланти, да задържат и ангажират служителите си и да отговорят на очакванията на поколенията Y и Z. Но „персонализирането“ поставя нови въпроси за разрешаване пред нас, а именно как да подсигурим „справедливост“.

    През следващите 5 години дигитализацията и използването на изкуствен интелект в управлението на човешките ресурси ще ускори темповете си и е много вероятно да се зародят нови автоматизирани решения и технологии. Те ще стимулират ефективността на нашите процеси, ще поставят по-високи изисквания за качеството на данните, с които боравим, но и ще освободят време на професионалистите да бъдат по-близо до служителите и лидерите, защото изкуственият интелект не може да замести емпатията, уважението и в крайна сметка човечността в управлението на потенциала на нашите служители.

     

    Рада Йосифова - HR Директор, AG Capital. Снимка: Личен архив
    Рада Йосифова
     
    HR Директор, AG Capital 
     
    Работата все повече ще излиза извън доскоро познатите граници във всякакъв смисъл. Географското местоположение ще отпадне като ограничение; екипите ще бъдат още по-разнородни – наети служители, специалисти на свободна практика ръка за ръка с технологиите. 
     
    В същото време, хората ще станат все по-специализирани и дейността на т.нар. ЧР генералисти ще отпадне поради нарастващата комплексност. Стратегическата функция напълно ще измести административната, която вероятно ще бъде автоматизирана. Накратко, интелектуалните задачи ще преобладават пред механичните и рутинни дейности. Т.е. ще стигнем дотам, докъдето винаги сме мечтали. Колко вълнуващо е това! 
     
     
    Антонио Григоров - HR Manager, Plus500BOS. Снимка: Личен архив
     

    Антонио Григоров

    HR Manager, Plus500BOS

    Мисля, че процесите по дигитализация на процесите, свързани с човешките ресурси, ще продължат с пълна сила и всеки един от нас ще трябва да познава добре новите тенденции и технологии. Ще продължим трудно да балансираме предизвикателството, наречено home office.

    Все повече нови технологии ще предлагат инструменти в помощ на нашите злободневни задачи и по този начин ще имаме повече време да се концентрираме върху стратегически промени и работа върху менталното здраве на служителите.  

     

     

    Малина Чавдарова - Директор Човешки ресурси, Vivacom. Снимка: Личен архив

    Малина Чавдарова

    Директор Човешки ресурси,  Vivacom

    Виждам ЧР като ключова роля за бизнеса и в следващите 5 и повече години. Със сигурност трябва да ставаме още по-гъвкави, защото най-малкото изискванията на новите поколения и погледът им по отношение на работната среда и процеси са много различни от досегашните.

    Чисто процесно ще се оптимизират и улеснят определени действия, като например ще се заменят хартиените с електронни досиета. Това ще освободи ресурс специалистите ЧР да са насочени още повече върху стратегия и пряката комуникация с хората в организацията.

    Не на последно място, ще се засили ключовата роля на ЧР при изграждането на работодателската марка.

     

    Невена Танева - HR Director Bulgaria & Romania, SAP. Снимка: Личен архив

    Невена Танева

    HR Director Bulgaria & Romania, SAP 

    Вярвам, че работата в HR сферата ще бъде водена от комбинираната сила на хората, процесите и технологиите, които заедно ускоряват развитието на организациите. С навлизането на автоматизацията и изкуствения интелект ще става все по-важно HR професионалистите да поддържат „човешкия фактор“. Бъдещето на HR е в комбинацията от дигитализация и изграждане на необходимите за бъдещето умения, които да посрещнат радикалната трансформация на пазара на труда, която се очаква. Бъдещето е в осигуряването и на изключително потребителско изживяване и подкрепа на бизнеса за постигане на продуктивност, иновации и култура на здраве и благосъстояние. Ще има нужда да сме много креативни, за да намерим нови начини да поддържаме усещането за емоционална близост, принадлежност и свързаност и и да ги направим ключов елемент от културата на организациите ни.

     

    Анна Габровска - Head of People & Culture, Philip Morris Bulgaria. Снимка: Личен архив

    Анна Габровска

    Head of People & Culture, Philip Morris Bulgaria  

    Ще започна от културата в организацията – това ще е нашата пътеводна светлина в бъдеще и ще залегне много дълбоко както във вътрешните стратегически планове, така и в процесите по избор на служители. Ще търсим все повече хора, които да отговорят не просто на функционалните изисквания, но най-вече да са близки до нашите ценностни и културни специфики като организация. 

    Ще дигитализираме все повече процеси, ще се фокусираме върху иновациите и анализирането на данни. Ще предоставяме нови методи на мениджърите, ще улесняваме тяхната работа и ще увеличим скоростта на промените. 

    Организационните структури на бизнесите ще се променят все по-бързо и все по-често, за да отговарят на изискванията на бързо променящите се условия на пазара и това ще ни стимулира да сме все по-близо до стратегическите бизнес решения. 

    Ще се фокусираме върху устойчивостта на бизнеса чрез служителите, като ще наблегнем на грижата за хората (Wellbeing), тяхното развитие и принадлежност.  

     
    Маргрет Бързачка – Николова, Директор Човешки ресурси на Тева в България. Снимка: Личен архив

    Маргрет Бързачка-Николова

    Директор Човешки ресурси на Тева в България

    Смятам, че тенденциите, които вече наблюдаваме ще продължат и ще се ускорят, а фокусът на ЧР ще бъде да съдействат на организациите да подобряват така наречения опит или преживяване на хората на работното място (employee experience). Спазването на законите вече е минималното изискване към отговорните работодатели -  служителите очакват лидери с емпатия, които разбират техните нужди и предизвикателства, гъвкавост и индивидуален подход, грижа за физическото и психичното здраве, баланс между работа и личен живот. Ролята на ЧР професионалистите ще бъде все повече да вгражда отговори на тези очаквания в ежедневните процеси в организациите, да ги прави устойчиви и да ги развива. Средата, в  която работим, ще е  все по-сложна, бързо променяща се, с много приоритети и противоречия. Със скоростта на развитие на технологиите и изкуствения интелект конкретно, вероятно в следващите 5 години ще видим промени, които днес не можем да си представим и опишем. В светлината на всичко това към дългия списък от изисквания към успешния ЧР специалист бих добавила няколко, които смятам за важни – автентичен интерес и емпатия към хората, здравословна доза съмнение в това, че винаги сме прави, интерес към търсене на нови и нестандартни решения и смелост да ги прилагаме.

    Петя Войнова - HR Manager, Paysafe Group. Снимка: Личен архив
    Петя Войнова

    HR Manager, Paysafe Group
     
    Определено виждам промяната, свързана с гъвкавия модел на работа и затвърждаване на автоматизациите в сферата. Докато с първото вече придобихме някакъв опит, то с второто тепърва ще се сблъскваме все повече. Автоматизациите ще променят динамиката на нашата работа.
     
    Докато чатботът отговаря на административни и процесуални въпроси, това ще ни осигури време и възможност да се фокусираме все повече върху това да бъдем човешкият фактор, да бъдем партньорът. За целта ще се наложи да обърнем по-голямо внимание на психологическия елемент в нашата работа, на това да бъдем по-добри медиатори, консултанти, сътрудници за нашите служители.
     
      
    Ралица Иванова - Мениджър човешки ресурси в Гебрюдер Вайс. Снимка: Личен архив
    Ралица Иванова
     
    Мениджър човешки ресурси в Гебрюдер Вайс
     
    Сериозно предизвикателство ще бъде навлизането на AI в различни области от живота ни. 
     
    И въпреки че не знам какво точно ще бъде различно, мисля, че някои неща ще останат същите. Сътрудничеството и взаимодействието между нас и ръководството ще продължава да е от съществено значение за успешното постигане на стратегическите цели на компанията.
     
    А настоящите и бъдещите ни колеги ще продължават да търсят в нас човека, който ще застане насреща им с добро отношение, усмивка и подкрепа в различни ситуации.
     
    Виктория Чорбаджийска, Мениджър Човешки ресурси, АББ България ЕООД. Снимка: Личен архив

    Виктория Чорбаджийска

    Мениджър Човешки ресурси, АББ България ЕООД

    Смятам, че тенденциите ще се запазят, като фокусът към грижата за хората ще е все по-силен както за развитието и разгръщането на потенциала, така и чисто човешки за менталното и физическо здраве предвид динамиката на работа и живот.

    Компетенциите на HR ще продължат да стават все по-силни и надявам се все по-често CEO ролите да бъдат заемани и от HR професионалисти 12.

     
     
     
     
     
     
    Галина Димитрова - Мениджър „Човешки ресурси“, Нова Броудкастинг Груп. Снимка: Личен архив
    Галина Димитрова

    Мениджър „Човешки ресурси“, Нова Броудкастинг Груп
     
    Според мен промяната, която ще донесат следващите пет години, ще бъде свързана  с появата на нови длъжности, преквалифициране на специалисти и отпадане на  съществуващи позиции.
     
    Ще се обръща все по-сериозен поглед върху баланса на личния живот и психологическия микроклимат в екипите.
     
    Може би и в намиране на възможности за работа на открито. 
     
     
     
     
     
     
     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 16 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 17 часа
    преди 17 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 20 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 20 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд