вторник, 27 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2641 прочитания

  Какво четат HR лидерите в България: Ралица Рускова, Siemens Bulgaria

  „Черният Лебед“ спомага за това да разширим кръгозора си и да променим визията си за света, разкривайки дефектите на статистическите знания, казва Ралица
  22 май 2023, 11:09 a+ a- a

  Ралица Рускова - Talent Acquisition Expert в Siemens. Колаж: Economy.bg

   Какво четат HR лидерите в България? Кои са книгите и авторите, от които черпят вдъхновение? Какви уроци и поуки си извличат от тях? Economy.bg попита HR професионалисти във водещи компании в България. Вижте какво отговори Ралица Рускова -  Talent Acquisition Expert в Siemens.

  Често в ежедневието си четем и си вадим изводи от различни статистики, проучвания, осреднени величини. Но сякаш винаги, когато го правя, си давам сметка, че реалността много често е различна. Понякога животът може да ни поднесе по-изненадващи обрати и от най-развинтеното въображение, които просто не подлежат на прогнозиране и анализ.

  Именно затова прочетох с голям интерес книгата на Насим Талеб, „Черният Лебед“. Теорията за Черния Лебед гласи накратко, че истински значимите събития са тези, които никой не прогнозира и планира. Тези събития, които преобръщат хода на история, ежедневието на хората, развитието на пазарите, са именно слабовероятните. Те се характеризират с огромно въздействие, непредсказуемост и много често биват обяснявани със задна дата. 

  Четейки книгата, открих множество потвърждения на теорията в личен, професионален и обществен план. Та нима някои здравен експерт или политик бе прогнозирал COVID вируса и начина, по който пандемията промени и преструктурира живота ни?! 

  В контекста на професионалните ми активности и спецификата на компанията, в която работя, не мога да избегна аналогията с технологичните иновации, променили развитието на човечеството за броени години благодарение на един-единствен човек – основателя на Siemens AG Вернер фон Сименс (1816 – 1892). Неговите изобретения в сферата на енергетиката, транспорта, комуникациите правят възможни неща, които повечето му съвременници трудно можели да си представят дори,  и бележат дългосрочно историята на човечеството.  

  Същото е в сила и за хората в Siemens Bulgaria! Новите таланти, които привличаме в екипите, в комбинация с професионалистите, работещи от 5-10-15 или повече години в компанията, постигат резултати, които често надхвърлят планираните. 

  В книгата е отделено специално внимание на аргументацията на теорията за „Черния лебед“, която авторът открива още в ранна възраст. Талеб е роден в Ливан и споделя, че гражданската война (която той определя като Черен лебед) между християни и мюсюлмани превръща страната му в изпарил се „рай“. 

  Твърдения, които ми въздействаха и останаха у мен след прочитането на книга, са следните:

  - Историята нe пълзи, тя прави скокове. А също така, че често се пише в обратна посока. Тук се има предвид, че документирането на историческите събития в повечето пъти се пише след, а не по време на случването им, което често изкривява реалността. 

  - Нима наистина е възможно да проумеем свойствата на безкрайно непознатото въз основа на крайно познатото? Изводът, до който достигнах е, че макар да можем поне донякъде да предвидим предстоящото, именно това, което не сме в състояние да прогнозираме, защото изглежда абсолютно немислимо и непознато, е това, което може да промени най-много живота ни. Това е Черният лебед. 

  - Работейки в инженерна компания, вниманието ми беше привлечено от факта, че инженерите са склонни да разработват иновации (технологии, уреди, прибори и т.н.) заради самото удоволствие от това занимание, без винаги да очакват, че някои от тях ще доведат до забележителни открития и резултати. Но пък дори и само 1 от тези изобретения да успее да се наложи масово, то може да промени живота на милиони, често по непредвидим начин (за справка – електрическия локомотив, изобретен от Вернер фон Сименс).

  Книгата определено има силно въздействие и спомага за това да разширим кръгозора си и да променим визията си за света, разкривайки дефектите на статистическите знания и неприложимостта на част от тези методи. 

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Сименс ЕООД в Jobs.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА КАКВО ЧЕТАТ HR ЛИДЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

  Даяна Гочева, Appolica
  Васил Николов, Дев-Харбор
  Ралица Бояджиева-Цветанова, WINBET
  Михаела Георгиева, Progress
  Йорданка Манчева, Агенция за събиране на вземания
  Милена Хаджииванова, Булсатком
  Катерина Кабакова, Senior HR Consultant
  Цанислав Генчев, NOTO – 360 Fraud and Compliance
  Албена Паралингова, А3-ВД
  Илиян Бойчев, IBTrainings
  Петър Джугански, OpenTag
  Галина Георгиева, Дунапак Родина
  Ваня Колева, WePrevent Велико Търново
  Даниела Назим, Endava 
  Рада Йосифова, AG Capital
  Радослава Кроснева, Банка ДСК
  Никола Киров, Американски Университет в България
  Борислава Георгиева, DHL Freight ESS

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Луксозно жилище с отстъпка? Такива са 22% от сделките
  Пазарът на жилища от средно висок и висок клас у нас се очаква да продължи да бъде стабилен, сочи проучване на Colliers
  преди 2 часа
  Проучване: С 1/3 ще се стопи трудоспособното население у нас до 2050
  Трудовият пазар в България е с най-лошата прогноза в ЕС, сочи доклад на Allianz Trade
  преди 2 часа
  До седмици започват да се секат тестови български евро монети
  Приемането на еврото повишило инфлацията в Хърватия само с 0,2%, заяви управителят на Хърватската народна банка
  преди 3 часа
  Подписахме Меморандум за насърчаване на търговията и инвестициите с Южна Корея
  Обсъждат се възможни инвестиции в аутомотив сектора, енергетиката и отбраната
  преди 3 часа
  Нова космическа лаборатория отвори врати в България
  „Азимов” е плод на съвместните усилия на EnduroSat и Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“
  преди 3 часа
  За 10 секунди: Толкова ще отнемат паричните преводи в евро в ЕС
  ЕС прие правила за незабавните плащания