четвъртък, 28 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1148 прочитания

  И Google връща хората в офисите

  Миналата седмица Meta излезе с подобни мерки
  09 юни 2023, 09:58 a+ a- a

  Снимка: Google

  Поредният технологичен гигант иска работниците да се върнат в офиса. Google удвоява налагането на присъствена работа, според ново известие на компанията.

  „За тези, които са отдалечени и живеят близо до офис на Google, се надяваме, че ще обмислите преминаването към хибриден работен график. Нашите офиси са мястото, където ще бъдете най-свързани с общността на Google“, пише главният директор Фиона Чикони във вътрешна бележка, получена от новинарските издания тази седмица. „В бъдеще ще разглеждаме нови заявки за отдалечена работа само по изключение.“ Според бележката служителите, които все още не са определени като отдалечени, вече ще имат проследяване на баджовете си, за да се гарантира, че се появяват в офиса три дни в седмицата; мениджърите могат да вземат предвид отсъствията им в прегледите на представянето.

  Изглежда, че дори технологичните гиганти — сектор с ресурси и инструменти да направи дистанционната работа ефективна – се поддава на инерцията на конвенционалната политика за присъствена работа. Това, което е поразително обаче, е, че същите тези компании, които се противопоставят на напълно отдалечените служители, са и тези, които създават основните инструменти за отдалечени работници във всички индустрии. Изглежда, че компаниите, които позволиха дистанционна работа по целия свят, вече не вярват в това, пише Quartz.

  Google започна да задължава служителите да се връщат в офиса през април миналата година, въпреки че не е ясно доколко тази политика е била наложена сред редовия персонал. С последните мерки, които предприема, Google се присъединява към списък от големи технологични компании, които наскоро заеха твърда позиция относно предишните меки хибридни политики – и ефективно обърнаха курса на дистанционна работа.

  Не толкова отдавна технологичният сектор бе водещ в предлагането на гъвкава работа. След като използваха уютни привилегии в офиса – като кафенета с кетъринг и автобуси до кампуса – за да се състезават за таланти, същите компании бяха едни от първите, които затвориха в полза на работата от вкъщи, когато пандемията удари САЩ. Оттогава технологичните компании се превърнаха в агресивен наемник на отдалечени работници – до миналата година, когато големи компании като Apple, Amazon и Meta започнаха да отменят своите отдалечени политики.

  Според изявленията на самите компании, те привикват служителите си обратно, защото смятат, че повече време в офиса е от ключово значение за усещането за свързаност на работното място. Според скорошно проучване на Pew Research Center повече от половината американци, които работят от вкъщи поне частично, казват, че това пречи на способността им да се чувстват свързани с колегите. Бележките от Google и Meta се основават на това мнение.

  „Чухме от служители на Google, че тези, които прекарват поне три дни в седмицата в офиса, се чувстват по-свързани с други служители на Google и че този ефект се засилва, когато колегите работят от едно и също място“, пише Чикони в бележката на Google. „Разбира се, не всеки вярва в „магическите разговори в коридора“, но няма съмнение, че съвместната работа в една стая дава положителна промяна.“

  Бележката на Meta също посочва връзката като една от основните причини, поради които компанията принуждава служителите си да се връщат в офиса, като изпълнителният директор Марк Зукърбърг казва, че времето, прекарано заедно на живо, е ключово за връзката между екипите.

  „Нашата хипотеза е, че все още е по-лесно да изградим доверие лично и че тези взаимоотношения ни помагат да работим по-ефективно“, написа Зукърбърг в публикация в блог през март. „Насърчавам всички вас да намерите повече възможности да работите лично с вашите колеги.“

  Но отговарят ли тези теории на това, което техните работници всъщност искат? Повечето хибридни служители, според Pew, биха предпочели да прекарват дори повече време в работа от вкъщи, отколкото сега. Тогава възниква въпросът в какво всъщност вярват шефовете, пише още Quartz.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Доклад на ЕК: Едва 8% от българите имат дигитални умения над средното ниво
  България трябва да ускори внедряването на 5G и цифровизацията на на обществените услуги и бизнеса, препоръчва ЕК
  преди 8 часа
  Временно е спряно плащането през Е-Pay в електронните услуги на НАП
  От следващия месец плащанията към приходната агенция ще се извършват по нови банкови сметки в БНБ
  преди 8 часа
  Проектите за завод за батерии и протонен център отпадат от Плана за възстановяване
  Засегнати са общо 18 проекта, обяви министърът на финансите
  преди 9 часа
  1800 багажа на час: Летище София внедрява нова система за проверка на багажа
  Инсталирането на новите системи се очаква да приключи преди лятото на 2024
  преди 10 часа
  Главният изпълнителен директор на японската „Мейджи“ стана почетен консул на България
  От години компанията си сътрудничи с България в производството на кисело мляко в Япония с българска закваска