четвъртък, 13 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1402 прочитания

  И Google връща хората в офисите

  Миналата седмица Meta излезе с подобни мерки
  09 юни 2023, 09:58 a+ a- a

  Снимка: Google

  Поредният технологичен гигант иска работниците да се върнат в офиса. Google удвоява налагането на присъствена работа, според ново известие на компанията.

  „За тези, които са отдалечени и живеят близо до офис на Google, се надяваме, че ще обмислите преминаването към хибриден работен график. Нашите офиси са мястото, където ще бъдете най-свързани с общността на Google“, пише главният директор Фиона Чикони във вътрешна бележка, получена от новинарските издания тази седмица. „В бъдеще ще разглеждаме нови заявки за отдалечена работа само по изключение.“ Според бележката служителите, които все още не са определени като отдалечени, вече ще имат проследяване на баджовете си, за да се гарантира, че се появяват в офиса три дни в седмицата; мениджърите могат да вземат предвид отсъствията им в прегледите на представянето.

  Изглежда, че дори технологичните гиганти — сектор с ресурси и инструменти да направи дистанционната работа ефективна – се поддава на инерцията на конвенционалната политика за присъствена работа. Това, което е поразително обаче, е, че същите тези компании, които се противопоставят на напълно отдалечените служители, са и тези, които създават основните инструменти за отдалечени работници във всички индустрии. Изглежда, че компаниите, които позволиха дистанционна работа по целия свят, вече не вярват в това, пише Quartz.

  Google започна да задължава служителите да се връщат в офиса през април миналата година, въпреки че не е ясно доколко тази политика е била наложена сред редовия персонал. С последните мерки, които предприема, Google се присъединява към списък от големи технологични компании, които наскоро заеха твърда позиция относно предишните меки хибридни политики – и ефективно обърнаха курса на дистанционна работа.

  Не толкова отдавна технологичният сектор бе водещ в предлагането на гъвкава работа. След като използваха уютни привилегии в офиса – като кафенета с кетъринг и автобуси до кампуса – за да се състезават за таланти, същите компании бяха едни от първите, които затвориха в полза на работата от вкъщи, когато пандемията удари САЩ. Оттогава технологичните компании се превърнаха в агресивен наемник на отдалечени работници – до миналата година, когато големи компании като Apple, Amazon и Meta започнаха да отменят своите отдалечени политики.

  Според изявленията на самите компании, те привикват служителите си обратно, защото смятат, че повече време в офиса е от ключово значение за усещането за свързаност на работното място. Според скорошно проучване на Pew Research Center повече от половината американци, които работят от вкъщи поне частично, казват, че това пречи на способността им да се чувстват свързани с колегите. Бележките от Google и Meta се основават на това мнение.

  „Чухме от служители на Google, че тези, които прекарват поне три дни в седмицата в офиса, се чувстват по-свързани с други служители на Google и че този ефект се засилва, когато колегите работят от едно и също място“, пише Чикони в бележката на Google. „Разбира се, не всеки вярва в „магическите разговори в коридора“, но няма съмнение, че съвместната работа в една стая дава положителна промяна.“

  Бележката на Meta също посочва връзката като една от основните причини, поради които компанията принуждава служителите си да се връщат в офиса, като изпълнителният директор Марк Зукърбърг казва, че времето, прекарано заедно на живо, е ключово за връзката между екипите.

  „Нашата хипотеза е, че все още е по-лесно да изградим доверие лично и че тези взаимоотношения ни помагат да работим по-ефективно“, написа Зукърбърг в публикация в блог през март. „Насърчавам всички вас да намерите повече възможности да работите лично с вашите колеги.“

  Но отговарят ли тези теории на това, което техните работници всъщност искат? Повечето хибридни служители, според Pew, биха предпочели да прекарват дори повече време в работа от вкъщи, отколкото сега. Тогава възниква въпросът в какво всъщност вярват шефовете, пише още Quartz.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  преди 9 часа
  Телерик Академия ще се фокусира повече върху доквалификацията на специалисти
  За 5 години Академията утроява броя на Upskill програмите за повишаване на знанията и добавя към портфолиото си нови формати
  преди 9 часа
  Проучване: Липсата на умения за работа с AI забавя иновациите в 62% от компаниите
  2/3 от компаниите не притежават достатъчни умения за работа с AI, а 41% от организациите изпитват затруднение в намирането на служители с опит и знания в изкуствения интелект
  преди 13 часа
  София Тех Парк получи български електрически камион
  Първият български мини товарен автомобил на ток има пробег от 300 км с едно зареждане
  преди 13 часа
  НАП: Клиентите могат да задържат плащането, ако не получат касова бележка
  Агенцията санкционира 433 търговци край морето за неиздаване на фискален бон