неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    986 прочитания

    Какво е бъдещето на хибридната работа?

    Наред с многобройните предимства дистанционната работа има и редица недостатъци, отчита доклад на Colliers
    05 декември 2023, 14:24 a+ a- a

    снима: ЕК

    Според доклад на Colliers, хибридният модел на работа вече е въведен в 92% от организациите. Въпреки това не всяка компания преминава безпроблемно към този формат - има значително разминаване между предпочитанията на организацията и очакванията на служителите.

    Според доклада "Hybrid and Beyond 2023" дистанционната или хибридната работа вече се е превърнала в нова норма, а 73% от респондентите, участвали в проучване, проведено от Colliers, твърдят, че техните организации смятат прилагания в момента модел за оптимално решение. Този брой се е увеличил в сравнение с 2022 г. - тогава са били отбелязани само 55%. В същото време организациите се опитват да балансират дистанционната работа с работата в офиса, като често предприемат различни мерки, за да насърчат служителите да се върнат в офиса. Показателно е, че 64% от организациите предприемат такива инициативи, а други 9% планират да ги въведат в близко бъдеще. Това обаче не е лесен процес. Сред компаниите, които се опитват да насърчат служителите да се върнат в офиса, делът на тези, които срещат нежелание от страна на служителите, се е увеличил на годишна база от 66% на 79%.

    "Като се има предвид до каква степен хибридният модел на работа се е превърнал в част от ежедневието ни, особено в начина на мислене на служителите, организациите трябва да се съсредоточат върху адаптирането на своите дейности, вместо да се стремят да се върнат към традиционните решения” - съветва Дорота Осиецка от Colliers. “Независимо дали служителите работят дистанционно един или три дни в седмицата, ефективното прилагане на хибриден модел означава промяна на начина на работа на организацията и адаптирането ѝ към новата реалност. Това, което сега е от ключово значение, е способността за ефективно управление на процесите и гъвкавостта при използването на нови решения, индивидуално съобразени с целите на компанията, начина на работа и очакванията на служителите" - добавя Дорота.

    Данните, представени в доклада Hybrid and Beyond '23, показват, че въздействието на хибридния формат върху организациите е комплексно и може да донесе както ползи, така и предизвикателства. През последните 12 месеца оценката на ефекта на работата от разстояние върху баланса между професионалния и личния живот на служителите значително се е подобрила. По-голямата част от анкетираните организации (65%) оценяват, че дистанционната работа има положително или много положително въздействие върху благосъстоянието на хората. На годишна база участието в изграждането на индивидуални и екипни взаимоотношения чрез регулярни индивидуални срещи и екипни сесии, както и организирането на социални събития, също се е увеличило значително (съответно от 46% на 64% и от 29% на 46%). През изминалата година значителна промяна е настъпила и в областта на осигуряването на гъвкави условия на труд (увеличение от 47% на 70%).

    Въпреки това, както показват резултатите от доклада, работата от дома има и своите недостатъци. Цели 70% от анкетираните посочват намаляването на чувството за принадлежност към екипа като един от отрицателните ефекти. Влошаване на комуникацията на екипно ниво е регистрирано от 52 % от анкетираните, а 48 % заявяват, че работата от разстояние влияе отрицателно върху сътрудничеството.

    Предизвикателствата, свързани с разработването на ефективни начини на работа в хибридна реалност, изискват използването на подходящи инструменти. "Хибриден барометър" е методология, разработена от Colliers, която се използва за диагностика на функционирането на организацията при този формат на работа. Инструментът позволява бързо да се събере най-важната информация по отношение на ключови аспекти като - обмен на информация, усещане за екипност и координация на дейностите. Благодарение на такава диагностика организациите могат бързо да идентифицират потенциалните рискове, да посочат екипите, които ефективно се справят с хибридната реалност, и тези, които се нуждаят от допълнителна подкрепа.

    "Хибридният барометър" не само посочва областите, изискващи намеса, но и насърчава културата на учене от другите. В резултат на това компаниите получават инструмент, който им помага да подредят сложната реалност на хибридната работа", обяснява Дорота Осиецка. Хибридният модел поставя пред ръководния екип предизвикателства, свързани не само с адаптирането на логистиката на работата и използваните инструменти и технологии, но и с въвеждането на ефективни методи на управление и развиването на ключови управленски умения. Наред с многобройните предимства на гъвкавостта трябва да признаем и потенциалните последици, като например загуба на чувство за принадлежност, пречки пред комуникацията и риск от прегаряне. Ключът към успешното навигиране в този пейзаж е итеративният подход - метод на постоянно тестване, оценяване и адаптиране. Организациите трябва да ангажират служителите в диалог, да наблюдават показателите за риск и да са готови да правят бързи промени в отговор на идентифицираните проблеми. В епохата на работа, която се променя с главоломни темпове, способността да разпознавате тенденциите и да се адаптирате към тях е ключът към успеха.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години