събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1050 прочитания

    Телерик Академия обяви старта на изцяло нова програма Upskill Data Analyst

    Участниците ще се подготвят за кариера в сферата на анализа на данни с помощта водещи лектори с богат международен опит
    07 декември 2023, 10:29 a+ a- a

    Снимка: Телерик Академия

    Телерик Академия обяви старта на изцяло нова програма Upskill Data Analyst. Обучението ще бъде практически насочено, като целта е курсистите да усвоят набор от умения и знания, нужни за професията „анализатор на данни“. Програмата е подходяща за хора, които искат да изградят здрава основа за кариера като специалисти по анализ на данни, както и за професионалисти с известен опит в области като банкиране, счетоводство, финанси и др., които имат желание да повишат уменията си и да променят кариерния си път.

    Според доклад на Световния икономически форум анализаторите на данни са четвъртата най-бързо развиваща се технологична професия за 2022 г. и се предвижда да бъдат шестата най-бързо развиваща се професия през следващите 4 години. Нуждата от подобни специалисти се очаква да нарасне до 30-35% в световен мащаб.

    „В днешния свят, управляван от данни, тези роли ще имат все по-голямо значение за бизнес растежа на компаниите. Нарастващото търсене на анализатори на данни и важността на ролята бяха определящи за решението ни да добавим в портфолиото си нова програма за анализ на данни. Upskill Data Analyst е част от мисията на Телерик Академия да бъдем адаптивни и да отговаряме в максимална степен на нуждите на бизнеса и таланта. Щастливи сме, че в подкрепа на реализацията на този наш проект, имаме до себе си изключително опитни специалисти в лицето на Павлин Мавродиев, Георги Смилянов и Николай Трифонов - водещи трейнъри в програмата.“ – споделя Александра Мечкова, главен изпълнителен директор на Телерик Академия.

    Трейнърски екип
    Екипът от лектори в програмата включва водещи специалисти с богат практически опит в България и чужбина в областта на инженерството и анализа на данни, бизнес операциите и др.

    Павлин Мавродиев – понастоящем специалист по данни във водещата швейцарска банка UBS, има над 10-годишен опит в сферата. Той изминава пътя от академичните среди до бизнеса, като изгражда кариера в науката за данните (data science). През годините заема различни позиции: инженер по данни (с първата версия на Spark), технологичен ръководител в стартираща компания за криптовалути, технически директор и data science ръководител. Със своите обширни технологични познания и практически опит в областта на инженерството на данни и науката за данни в някои от най-големите корпорации в Швейцария, Павлин е много подходящ да преподава и напътства нашите студенти в кариерното им развитие. Той има докторска степен по моделиране на данни от един от най-престижните технически университети в Европа - ETH Zurich, и е запален по преподаването - външен лектор е в Университета за приложни науки и изкуства в Люцерн, където преподава „Модерно инженерство на данни“ с Apache Kafka.

    Николай Трифонов - директор Data Insights Services в Coca Cola European Partners, притежава над 15-годишен опит в областта на бизнес операциите, анализа на данни и продуктовата стратегия както в стартиращи организации, така и в големи мултинационални компании. Професионалният му фокус е върху решенията, които добавят стойност, операциите, базирани на данни и върху изграждането на овластени екипи, които решават проблеми. Преподавателската му роля в Телерик Академия е логично продължение на стремежа и желанието на Николай да ръководи и менторира екипи, като им предава опита и практическите си знания.

    Георги Смилянов – също водещ лектор в програмата, има бакалавърска степен по компютърни науки и бакалавърска степен по икономика и финанси, и двете от Bard College, САЩ. Започва кариерата си в Move Digital Zurich, където работи като количествен анализатор и софтуерен инженер, натрупвайки всеобхватен опит във всички етапи от жизнения цикъл на разработката на софтуер. През 2019 г. Георги предлага и ръководи създаването на инженеринговия офис на Move Digital в България, като понастоящем е негов генерален мениджър.

    Към водещите трейнъри като гост лектори в програмата ще се присъединят още Кристина Русева - Team Leader Data Analytics, Луфтханза Техник, Васил Петков - директор BI & Revenue Systems, Payhawk и Виктор Цветков - главен технологичен директор в Телерик Академия и Campus X.

    За обучението и приема в програмата
    Тримесечната програма стартира на 1 април, а лекциите ще се провеждат два пъти седмично в онлайн формат. Това прави обучението подходящо за хора, които работят и искат да направят следващата стъпка в кариерата си или да се преквалифицират в специалисти по анализ да данни. Практическият фокус на курса дава възможност и за компаниите да инвестират в развитието на служителите си и надграждането на екипите с профилирани кадри, които да умеят да превеждат процесите в компанията на езика на цифрите, а след това – с помощта на статистиката да предлагат начини, по които тези процеси да дават по-добри резултати за бизнеса.

    В края на обучението курсистите ще имат задълбочени познания за това как да управляват и структурират процеса по анализ на данни от начало до край, както и натрупан практически опит с инструменти за данни (като Tableau, Python, SQL, изкуствен интелект за анализ на данни) и методологии, използвани от водещи фирми днес.

    Крайният срок за кандидатстване е 10 март през сайта на Академията и включва CV, мотивационни въпроси и онлайн тест. Входящият тест оценява как разсъждава кандидатът, когато е изправен пред често срещани проблеми с анализ на данни, независимо от техническото изпълнение. Тестът също така установява минималните технически познания във фундаментални области на анализ на данни, каквито са бази данни, SQL и статистика.
    Обучението се провежда в програма, валидирана от водещи български и глобални ИТ компании, за да отговаря напълно на нуждите на бизнеса.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години