събота, 13 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2441 прочитания

  Как се подготвят поколенията Алфа и Z за своя професионален път?

  В началото на 2024 попитахме гимназисти и студенти, участвали в образователния проект „Аз мога – тук и сега”
  08 януари 2024, 14:36 a+ a- a

  Снимки: „Аз мога – тук и сега”

  Как се подготвят поколенията Алфа и Z за своя професионален път? Как мислят и какви уроци вярват, че ще им помогнат за тяхната успешна бъдеща реализация? В началото на 2024 попитахме гимназисти и студенти, участвали в образователния проект „Аз мога – тук и сега”.  С различни събития, състезания и академии инициативата подкрепя деца, юноши, младежи и преподаватели в цялата страна. „Аз мога – тук и сега” са организатори на национално състезание по ИТ, информатика и визуални изкуства и на национално състезание по чужди езици, речеви и комуникативни умения. Техни инициативи са също SUPERлятна Академия, която дава възможност на ученици и учители да се усъвършенстват и развиват в различни области, както и Поход на вдъхновителите, които срещат успяващи хора с ученици и учители от различни населени места в България.

  Вижте какво разказаха за инициативата ученици и студенти, каква е философията им за успех и какво считат, че било ключово по пътя на професионалното им развитие .

  Кристи-Анна Шаламанова. Снимка: „Аз мога – тук и сега”

  Кристи-Анна Шаламанова, 10. клас, Национална търговска гимназия, град Пловдив

  Ключът към успеха не е само талантът, а и упоритата работа

  Запознах се с „Аз мога – тук и сега” през 2022 година, когато за пръв път участвах в чуждоезиковото състезание, което толкова много ми хареса, че се включих в последните две издания на SUPERЛятна академия, поход на вдъхновителите в моя роден град – Пловдив, отново на чуждоезиковото през 2023, ИТ състезанието 2023 и в първото издание на състезанието по публицистика, проза и рецитал. През това време страшно много се промених и оформих като личност. Открих някои от най-добрите си приятели и се срещнах с много професионалисти от различните индустрии, които ме научиха на много ценни уроци и ми помогнаха да открия какво ми харесва и да се развия като личност. Един от тях е именно това да не се отказвам и да вярвам в себе си, както и че ключът към успеха не е само талантът, а и упоритата работа. Осъзнах, че няма недостижими мечти и че винаги има хора около мен, които са насреща за съвет, за насока в труден момент или просто за да ме подкрепят по пътя на мечтите.

  Александър Джаджев. Снимка: „Аз мога – тук и сега”

  Александър Джаджев, 10. клас, Природо-математическа гимназия „Акад. С. Корольов“, град Благоевград

  Съвместният труд превъзхожда самостоятелния във всяко едно отношение

  Инициативите „Аз мога – тук и сега” са състояние на творчески душевен подем, размисли и възвишени емоции. Там, в дебрите на Родопите, освен красивия пейзаж и чистия въздух съпреживях и научих много за кратко време. В съвременното общество, в което повечето са индивидуалисти, тази иницаитава ме научи на работа в екип, открих будни млади хора. Родом от провинциалния Благоевград често се оказвах единственият кон, дърпащ дадения проект напред. Бързо свикнах да върша всичко сам.

  Участието ми в SUPERлятната Академия ме преобрази. Разбрах, че сам човек няма нито времевия, нито финансовия, нито качествения ресурс да действа посвоему. Съвместният труд превъзхожда самостоятелния във всяко едно отношение, когато екипът е читав. Там  освен да се създават силни индивидуалности, нужни за подобен екип, се учим как се създава и укрепя такъв. Изпитах ново удовлетворение от добре свършената работа, споделените смях, безсънни нощи и труд. Благодарен съм, че мога да участвам в инициативите, да се уча и творя заедно с най-добрите.

  Василена Станойска. Снимка: „Аз мога – тук и сега”

  Василена Станойска, първи курс студентка във ФМИ към СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Софтуерно инженерство“

   Сам човек не може да постигне нищо, тайната на успеха се крие в сплотения и хармоничен екип

  За пръв път се срещнах с инициативата благодарение на моята братовчедка, когато бях 10. клас. Тя беше участвала на няколко събития до момента и успя да запали същата искра на вдъхновение  в мен  само с изречението: „По-готини, целеустремени и мотивирани хора не бях срещала никога, камо ли за толкова кратко време“. Веднага след първото ми участие в SUPERлятната академия разбрах наистина колко са верни нейните думи.

  В 11. клас, за пръв път  от 11 години, ми се случи с нетърпение да очаквам да дойде краят на лятото, защото с началото на септември идва и началото на най-запомнящата се академия някога – SUPERлятната академия, по време на която  за една седмица се учим на реални умения от различни сфери, като фотография и мултимедия, технологии, бизнес умения и т.н. Тъй като от малка имам интерес към технологиите и също така се и развивам в тази област, очаквах, че с участието си в академията, ще надградя своите познания в тази област… е, аз не само ги надградих, но и създадох контакти, с чиято помощ да мога да продължавам да ги надграждам. „Аз мога – тук и сега” ми даде увереността, която на моменти трудно намирах, да вървя безотказно напред независимо от това, което правя. Контактите, които създадох, докато участвах в изданията на SUPERлятна Академия 2022 и 2023 година, изиграха ключова роля в моя както професионален, така и личностен път на развитие.

  Бих определила себе си като човек, който обича предизвикателствата и изобщо да излиза от зоната си на комфорт, но на моменти няма достатъчна вяра в себе си… „Аз мога – тук и сега” ми помогна да променя това. Сравнявайки себе си по време на първото и по време на второто си участие в лятната академия, намирам наистина големи разлики и това, което още повече ме зарадва тази година е, когато видях как ученици, които първия ден бяха свити и срамежливи, само за ден-два се отпуснаха и се почувстваха на място… намериха приятели и най-вече се забавляваха истински. 

  Един от множеството ценни уроци, които научих от академията е, че сам човек не може да постигне нищо, тайната на успеха се крие в сплотения и хармоничен екип.

  Радвам се, че независимо от това, че вече не съм ученичка, аз все още съм част от семейството на инициативата, посредством членството ми в allУМНИ клуба. По този начин мога да изпълня мечтата си все повече ученици да имат възможността да срещнат възможно най-рано вдъхновението, вярата и мотивацията да вървят напред и да се развиват, защото това правим в „Аз мога – тук и сега”... градим бъдещите таланти на България. 

  Спасимир Павлов. Снимка: „Аз мога – тук и сега”

  Спасимир Павлов, 11. клас, ПГЕЕ, град Пловдив

  Да вярват  теб те кара да постигаш неща, които никога не си си представял че можеш

  Аз лично нямам един най-вдъхновяващ момент от преживяванията ми с „Аз мога – тук и сега”. Дори и да избера един сега, знам че следващия път, когато отида на някое тяхно събитие, той сигурно ще бъде надминат. За мен не е важно най-доброто, което хората могат да ти дадат веднъж, а това, което те ти дават всеки път, без пропуск. Немалко хора могат да „фалшифицират“ еднократни, „върховни“ моменти, но никой не може да фалшифицира невероятната атмосферата на всяко събитие. Всички там – участници, организатори, ментори не искат нищо друго, освен да видят тези около тях щастливи и успешни. Всеки иска да помогне на всеки и не за лична изгода, а от чиста човечност. Постоянно да си заобиколен от такива хора просто няма как да не мотивира тази човечност у теб, да сложи непрекъсната усмивка на лицето ти и да те накара да дадеш абсолютно всичко от себе си за всяко състезание, за всеки проект. Всеки там вярва повече в теб, отколкото ти в самия себе си и това те кара да постигаш неща, които никога не си си представял че можеш. Именно това прави всеки момент изключително вдъхновяващ.

  Дарина Тодорова. Снимка: „Аз мога – тук и сега”

  Дарина Тодорова, първи курс студентка по уеб дизайн и графична реклама в Нов български университет

  Няма нищо по-ценно от провала и той е най-добрият ни учител

  Участвала съм веднъж в състезанието по чужди езици, два пъти в SUPERлятна Академия – едната от които спечелена, и два пъти в състезанието по IT, информатика и визуални изкуства.

  Най-вдъхновяващият момент за мен в рамките на инициативата е това, че успях да създам истински приятелства, които и до днес пазя, и усетих подкрепата на толкова много хора в трудни за мен мигове. Когато прохождах като дизайнер ми беше дадена възможността да работя по реални проекти с истински професионалисти, което много ме разви като човек и дизайнер.

  Другият най-ценен урок за мен е, че няма нищо по-ценно от провала и той е най-добрият ни учител. Успехът идва с ученето и работата, а тази инициатива ми показа, че зад всеки успех се крие отдаденост и екипност. Аз имам удоволствието и честта да черпя опит от хора, доказали се във времето като членове на allумни клуб „Аз мога – тук и сега”, и за мен това е постижение, защото в момента, в който разбрах, че съм приета, бях най-щастливият човек – тук и сега, винаги.

  Таня Божкова. Снимка: „Аз мога – тук и сега”

  Таня Божкова, 11. клас, ПМГ „Константин Величков“ – град Пазарджик

  Открих това, с което наистина ми харесва да се занимавам

  Участието ми в „Аз мога – тук и сега” започна през 2021 година – SUPERлятна Академия беше първото събитие, в което се хвърлих в напълно непознати води. Сега те вече са добре познати, защото през този септември бе третата ми академия. :) Освен в тях съм участвала и в три състезания – едно по чужди езици и две по IT, информатика и визуални изкуства. 

  Запознах се с инициативите им благодарение на един много близък до мен човек –  г-жа Валя Малинова. До онзи момент тя само ни бе разказвала колко невероятно е в Девин и чакахме с нетърпение да дойде времето, когато и ние, зайците, да се запишем.

  Още в първото им събитие припознах себе си. Хората, атмосферата, участниците, всичко е много различно от това, с което обикновено се сблъскваме. Менторите имат своята малка мисия да вдъхновяват, предавайки своя опит, и чрез своята добродетелност ми помогнаха да открия това, с което наистина ми харесва да се занимавам. Тази инициатива ми помогна и да израсна като личност. Благодарение на тях аз започнах да виждам надежда в бъдещето на България.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  преди 13 часа
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 14 часа
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 17 часа
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 18 часа
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство