четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6149 прочитания

    Стажантските програми са чудесен начин да започнете кариерата си

    Единственият българин, който работи в easyJet - Николай Стойчев, разказва как протича програмата в авиокомпанията и с какво най-вече му е била полезна
    13 декември 2012, 18:04 a+ a- a

    easyJet e водеща европейска авиокомпания, която оперира въздушно-транспортна мрежа №1 в Европа с присъствие в топ 100 маршрутите и в 50-те най-големи европейски летища. easyJet лети до повече от 600 маршрута между 130 летища в 30 държави. Авиокомпанията лети от София до Лондон Гетуик и до Манчестър, а в началото на следващата година ще открие нови 2 дестинации от България – едната от София до Лондон Станстед, а другата - от София до Берлин.

    Единственият българин, който работи в easyJet, е Николай Стойчев. Той завършва специалност „Управление на въздушния транспорт” в британския университет Cranfield и през миналата година беше избран за един от 17-те таланти от цяла Европа, които авиокомпанията нае на работа чрез своята кариерна програма за студенти. В момента Николай работи в отдел „Полетни операции“ в easyJet Потърсихме го отново, една година по-късно, за да ни разкаже как протича стажантската програма в easyJet и с какво най-вече му е била полезна.

    Николай, ти вече от една година си част от екипа на easyJet. Какво се случи през това време?
    По време на моята първа година в easyJet аз работих в отдела за оперативно планиране на екипажите за полетите. Бях част от 2 различни екипа - единият за далечно планиране, а другият – за близко планиране на полетната програма. Какво означава това? Първият се занимава с преобразуване на търговската програма за летене в полетна такава, като се взема предвид наличната бройка екипажи в различните ни бази. Вторият екип създава график за летене на екипажите. Самите екипажи (пилоти, стюарди и стюардеси) имат право да работят точно определен максимум от часове в зависимост от страната, в която се извършват полетите, да го кажем по-просто. Ние трябва да сме сигурни, че полетните графици на всеки един отговарят на тези изисквания. Това се прави, за да се гарантира, че екипажите получават достатъчно почивка и че се спазва съответното законодателство, уреждащо колко време може да лети един наш екипаж на ден / месец / година.

    Какво ти беше най-интересно и силно те впечатли?
    По време на моята първа година в easyJet научих много за дейността на авиокомпанията,  за себе си и развих интерес към приемането и решаването на нови по-трудни предизвикателства. Това, което ме впечатли в най-голяма степен, е колко сложни са нашите ежедневни полетни операции и колко много работа има „зад кулисите“, за да се подготви, планира и изпълни всеки един полет.

    За много млади хора в България би било любопитно да разберат как протича подобна програма във Великобритания.
    От началото на програмата може да избирате в кой отдел искате да отидете. В моя случай, това беше „Полетни операции“. След това, през първите две години на студентската програма, се правят ротации в различни сфери на компанията, свързани с избрания отдел. Това се прави за подобряване на вашия опит и познания и е наистина много ценно нещо, тъй като не си изолиран само до една сфера на работа, а виждаш и усвояваш познания за авиокомпанията от по-широка гледна точка.

    Какви задачи и отговорности имаш и по какво те се различават от тези на останалите ти колеги в същия отдел?
    Не мисля, че има някакви големи разлики между мен и моите колеги, които работят в отдел „Полетни операции“. Първо избирам различни проекти, с които искам да се занимавам, след което поемам отговорност за тях и ги изпълнявам.

    Кое считаш за най-полезното умение, което придоби за тази една година?
    Да, харесвам добрите и интересни предизвикателства.

    Защо според теб подобни стажантски програми са полезни за младите хора?
    Те са полезни за хора, които имат умения, но не и професионален опит в сферата, в която желаят да се реализират. Мисля, че са чудесен начин да започнете кариерата си, тъй като са гъвкави и разнообразни по отношение на трудовите задължения и възможности.
    Кариерната програма за развитие на студенти на еasyJet предлага широк достъп до различните отдели на авиокомпанията. Това означава, че вие можете да избирате в кои сфери на бизнеса искате да се включите и да оформите кариерата си по този начин. Да бъда част от еasyJet, за мен представлява придобиване на огромен опит, тъй като за поддържане на конкурентно предимство ние трябва да бъдем иновативни във всички аспекти на нашия бизнес. Страхотно е да бъда част от този процес и постоянно да се опитвам и да правя нещата по-добре.

    Кога приключва стажът ти в easyJet и какви са плановете ти за кариерно развитие след това?
    Всички участници в кариерната програма на easyJet са на постоянен трудов договор.  Плановете ми след това са за още по-голямо развитие в сферата на полетните операции на еasyJet.

    Как виждаш себе си след 10 години?
    Нямам планове за 10 години напред в бъдещето. Осъзнавам, че моите възгледи ще се променят с натрупването на опит в авиокомпанията. Засега посоката, която искам да следвам, е да придобия по-голям стаж в отдел „Наблюдение на полетните данни“ и в „Оперативния център за контрол на полетите“ на easyJet. Това, което гледам да правя най-вече, е да придобивам знания, да помагам на авиокомпанията да се развива и най-вече да се забавлявам, докато го правя.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 36 минути
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 1 час
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 3 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 4 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 6 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк