събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8280 прочитания

    Economy Talks: HR-ът в България и по света – прилики и разлики

    Текущите и бъдещи приоритети на HR екипите у нас и по света дискутират Добромира Манасиева, Ани Габровска и Бранимира Нешовска - HR професионалисти с дългогодишен опит в България
    26 март 2024, 16:06 a+ a- a

    От ляво надясно: Добромира Манасиева, Ани Габровска и Бранимира Нешовска. Снимка: Economy.bg

    В рубриката Economy Talks на Economy.bg и Jobs.bg професионалисти от различни области обсъждат актуални икономически и бизнес теми. Новата дискусия от поредицата е посветена на HR-а и на текущите възможности и бъдещи приоритети за местните и глобални HR екипи.

    Данни за глобалната картина и ситуацията в България представи неотдавна проучване на Boston Consulting Group и Световната федерация на асоциациите за управление на хора сред 6893 участници в 102 пазара във всички индустрии. За да коментират резултатите и пресечните точки между текущите и бъдещи приоритети пред HR екипите в България и по света, поканихме Добромира Манасиева, Ани Габровска и Бранимира Нешовска - HR професионалисти с дългогодишен опит в България. В разговора те споделят и иновативни, модерни и различни практики от управлението на хора и екипи.

    Добромира Манасиева е член на Управителния съвет на Българската асоциация за управление на хора, Мениджър Човешки Ресурси и Оперативен Управител на стартъп компания. Професионалният опит на Добромира е в сферата на управление на хора и процеси основно в компании, свързани с IT, телекомуникации и аутсорсинг на бизнес процеси, сред които Alcatraz AI, Experian, Vivacom, IBM, Sitel. Понастоящем фокусът й е към новостартиращи и трансформиращи се бизнеси, на които оказва подкрепа в организационен и стратегически план.  

    Ани Габровска има над 22 години опит в разработването на стратегии в областта на човешките ресурси, организационната култура и управлението на екипи. Била е Директор Човешки Ресурси в Кока-Кола ХБК България, както и Мениджър в отдела по управленско консултиране в Делойт. Завършила е социология, но започва кариерата си като журналист. От 2019 г. насам ръководи отдел „Култура и човешки капитал“ във Филип Морис България, където отговаря за развитието на таланти, грижата за служителите и вътрешната трансформация на компанията, като част от изпълнението на мисията за бъдеще без дим.

    Бранимира Нешовска е Ръководител Отдел Хора за България и Хърватска и Бизнес партньор за Източна и Централна Европа в „Ейч Пи Инк България“. В компанията е от януари 2008 г. Експертизата на Бранимира включва управление на таланти, обучение и развитие, коучинг, ангажираност на служителите, вътрешни комуникации, ЧР политики и т.н. През тези години тя е натрупала ценно ноу-хау в различни области и играе важна роля ЧР отделът да бъде позициониран като стратегически бизнес партньор.  

    Кои са най-важните теми по отношение на текущите възможности на HR екипите в България и по света? Отрази ли се и как пандемията на текущите приоритети на HR екипите в България и кои са те в момента? Къде сме ние по отношение на развитието на служителите в сравнение с картината по света и какво правят HR екипите в България в тази насока? Вижте дискусията във видеото: 


    Защо в България сме по-назад в развитието на лидери и мениджърски умения в сравнение с Европа и света? Кои са добрите практики за обучение на лидери и индивидуално или групово е по-добре да се подходи? Вижте дискусията във видеото: 


    Кои са най-важните теми и приоритети за HR екипите в бъдеще и какви са приликите и разликите между резултатите за България и света? Финансовите или нефинансовите стимули имат по-голяма тежест, когато говорим за хората в компаниите? Как в България оценяваме значението на Employer Branding-а като бъдещ приоритет? Вижте дискусията във видеото: 


    Приоритет ли са технологиите за HR екипите? Какво е нивото на дигитализацията на HR функцията в България и как на практика се случва в HR екипите в България? За какво могат да бъдат полезни данните в HR-а?  Ползват ли HR екипите в България изкуствен интелект и за какво? Вижте дискусията във видеото: 


    Кои са личните топ 3 HR приоритети на Ани Габровска и Бранимира Нешовска в техните организации?

     

    ВИЖТЕ още от рубриката ECONOMY TALKS

    Поколението Z на работното място
    Пазарът на труда в България днес
    Тенденциите на пазара на труда в България

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години