събота, 13 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1699 прочитания

  Проучване: Липсата на умения за работа с AI забавя иновациите в 62% от компаниите

  2/3 от компаниите не притежават достатъчни умения за работа с AI, а 41% от организациите изпитват затруднение в намирането на служители с опит и знания в изкуствения интелект
  13 юни 2024, 13:34 a+ a- a

  снимка: KTStock

  Най-сериозна пречка за дигитална трансформация в компаниите е разминаването между квалификацията на служителите и постоянно нарастващият темп на иновациите. Това сочи глобален доклад на SoftwareOne, доставчик на софтуерни и облачни решения, оперираща и в България. Проучването Cloud Skills Report подчертава необходимостта от преодоляване на разделението между човека и изкуствения интелект. 

  Данните сочат, че близо две трети (62%) от респондентите в проучването посочват, че не притежават достатъчни умения за работа с изкуствен интелект (AI), докато в същото време 41% от организациите изпитват затруднение в намирането на квалифицирани служители с опит и знания в AI.

  Изследването извежда на преден план важността да се даде приоритет на по-тясната работа на служителите с напреднали технологии, което се оказва ключово на фона на все по-големите пропуски в уменията за работа с облачни решения и AI. Това би трансформирало значително организационната динамика, като 97% от компаниите планират да повишат способностите на своите служители, сочи проучването.

  Недостигът на умения за работа с облачни технологии е увеличил натоварването на служителите (62% от респондентите) и е довел до значителни последствия, в това число професионално прегряване (burnout) и увеличено текучество. Близо една четвърт от глобалните ИТ мениджъри (23%) обмислят да напуснат работа именно заради този недостиг, а едновременно с това за 84% от компаниите задържането на ИТ талантите се превръща в значително предизвикателство.

  Проблемите със задържането на талантите в компаниите допълнително се нагнетяват от конфликтите в екипите. 34% от анкетираните сочат липсата на умения за работа с облачни технологии за причина за напрежение между тях и прекия ръководител, а 42% го възприемат за повод за конфликти в екипа. Всеки пети (22%) от анкетираните споделя, че не се чувства комфортно да поиска допълнително обучение, за да повиши компетенциите си.

  „Бързият напредък в AI и генеративния AI създават вълнуващи перспективи за компаниите по цял свят, но когато говорим за екипите, организациите седят върху бомба със закъснител, ако не повишат квалификацията и уменията на служителите си, за да реализират потенциала на AI“, споделя Браян Дъфи, главен изпълнителен директор на SoftwareOne. „Изследването ни сочи, че огромна част от организациите планират да повишат способностите на своите ИТ екипи, за да ускорят внедряването на AI и имплементирането на облачни технологии. Като поставят хората в центъра и демонстрират ползите от иновациите за техните роли в организацията, компаниите могат да изградят подкрепяща и позитивна среда, която помага за задържането на кадрите, повишава продуктивността и прави работата по-смислена.“

  „Ускореното развитие на новите технологии налага компаниите да работят приоритетно в няколко направления – наемане и развиване на нови таланти, задържане на настоящия екип с обучения и интересни проекти, преквалификация. Доколкото това отнема време и значителни ресурси, но и изисква опит, добра възможност е да се работи с партньор като SoftwareOne, който да консултира бизнеса и да поеме активна роля в управлението на определени процеси. За нас България е хъб за иновации в облачните технологии и технологичните услуги, имаме отлично подготвен екип, който работи с български и международни клиенти в сферата на дигиталната трансформация и AI“, споделя Кирил Изов, директор бизнес и технологични услуги за Западна, Централна и Източна Европа в SoftwareOne. 

  Проучването на SoftwareOne Cloud Skills Report обхваща 500 респонденти на високи управленски позиции в ITDM в Обединеното кралство, Бенелюкс, Северна Америка и Австралия, като изследва по какъв начин недостигът на умения за работа с облачни технологии влияе върху ИТ екипите и какви са плановете да се справят с него през 2024 г.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  преди 11 часа
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 12 часа
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 15 часа
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 16 часа
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство