вторник, 29 септември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5978 прочитания

  Вкъщи или в офиса? Наистина ли е добре да работите откъдето и да е?

  Работата от вкъщи звучи много привлекателно, но има някои фактори, които често биват пренебрегвани
  20 февруари 2013, 15:34 a+ a- a

  Гъвкавите условия на труд са сред най-често използваните инструменти днес за мотивиране и задържане на служителите. Много от най-добрите работодатели предлагат тази опция. Но нима е толкова продуктивна, колкото се твърди?

  Главният финансов директор на Google Патрик Пишет коментира неотдавна пред Sydney Morning Herald, че според него работата от вкъщи не е най-добрият начин за генериране на идеи и иновации. Пишет направи този изненадващ коментар по време на посещението си в австралийския офис на Google, коментира Management-issues.com. На въпрос „Колко от хората в Google работят дистанционно?“, той отговорил „Възможно най-малко“. Определено неочакван и нелогичен коментар предвид факта, че в Google хората могат да работят от всяко едно място.  "Това е така, но повечето от тях пътуват до офисите ни, защото присъствието им е изключително важно“, обяснил Пишет.

  Главният финансов директор на Google засяга една много важна тема, която често се пренебрегва при дискусиите доколко продуктивна е работата от вкъщи, и тя касае социалните контакти и ползите от тях. „Работата от вкъщи изолира надомните служители от останалите, а идеите се раждат от контакта между хората. Това са вълшебни моменти, които помагат както за личностното развитие на служителите, така и за растежа на компанията“.

  Експеримент със служители в китайски кол център достига до любопитни заключения по темата. Авторите на проучването сравнили ефективността на две групи служители – с възможност и без възможност за работа от вкъщи. След 9 месеца се оказало, че хората на които било позволено да работят от вкъщи, повишили с 13% своята производителност. Резултатите от експеримента въодушевили мениджърите и те позволили на всичките си служители да изберат откъде да работят. Мнозина веднага се възползвали от тази възможност, но много скоро половината от тях променили мнението си. Самотата, по-слабите резултати и липсата на подкрепа ги мотивирали да се върнат обратно в офиса.

  Въпреки риска от изолация днес много компании прегръщат идеята за работата от вкъщи. Броят на хората, които работят дистанционно непрекъснато расте. Почти всеки десети служител в САЩ вече работи от дома си.  Безспорно всяка една от двете опции си има и преимущества, и недостатъци. Всичко е относително – възможността за работа от вкъщи може и да погуби определен тип бизнес, но да донесе огромни ползи за друг. А освен това е важно да се отчетат и личностните качества на служителите – за по-общителните хора работата от вкъщи би се превърнала в сериозно мъчение, но не и за социопатите. 

   

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 минути
  Илън Мъск планива IPO за Starlink
  Това ще стане след няколко години, когато финансовите потоци на компанията се стабилизират
  преди 23 минути
  преди 43 минути
  Стартира национална кампания за изследване на последиците при излекуваните от Covid-19
  Кардиолози ще извършват безплатни консултации, диагностика и лечение на пациенти, преболедували Covid-19
  преди 1 час
  Жертвите на коронавируса надхвърлиха 1 млн. в световен мащаб
  Потвърдените случаи са вече над 33,3 млн. души
  преди 2 часа
  216 са новите случаи на коронавирус в страната
  Общият брой лабораторно потвърдени инфекции е 20 271
  преди 17 часа
  Близо 550 хил. българи са посетили черноморските ни курорти през лятото
  Чуждестранните туристи у нас от началото на годината са около 1,1 млн.