четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    16417 прочитания

    Онлайн революцията в образованието застигна и Европа

    Стартира първата общоевропейска инициатива за безплатни онлайн курсове за висше образование
    23 април 2013, 14:40 a+ a- a

    Университети от 11 страни дадоха старт на общоевропейската инициатива за масови отворени онлайн курсове (МООК) с подкрепата на Европейската комисия, съобщи пресслужбата на институцията.

    МООК са университетски онлайн курсове, които позволяват на гражданите да получат достъп до качествено образование, без да се налага да напускат домовете си. Близо 40 курса, които обхващат широк кръг специалности, ще бъдат на разположение безплатно на 12 езика.

    Тази инициатива се ръководи от Европейската асоциация на университетите с дистанционно обучение (EADTU). Участват университети от: Франция, Италия, Литва, Нидерландия, Португалия, Словакия, Испания, Обединеното кралство, Русия, Турция и Израел.

    Подробна информация за инициативата и за предлаганите курсове можете да се намери на портала: www.OpenupEd.eu.

    „Това е вълнуващо събитие и аз се надявам, че то ще отвори образованието към десетки хиляди студенти и ще стимулира нашите училища и университети да възприемат по-новаторски и гъвкави методи на обучение”, подчерта еврокомисарят по образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу. „Движението на МООК вече придоби популярност, особено в САЩ, но настоящият общоевропейски старт го извежда на ново равнище. За нас това е основна част от стратегията за отваряне на образованието, която Комисията ще стартира през лятото”, допълни Василиу.

    „Европейските МООК ще осигурят качествени материали за самообучение и ще бъдат мост между самостоятелното учене и формалното образование. При някои от курсовете ще се дават образователни кредити, които ще важат например за постигането на образователна степен”, отбеляза ръководителят на инициативата професор Фред Мълдър, който е председател на специалната група за отворено образование към EADTU и на катедрата на ЮНЕСКО по образователни ресурси със свободен достъп.

    Специалностите, които университети предлагат, обхващат математика, икономика, електронни умения, електронна търговия, изменение на климата, културно наследство, корпоративна социална отговорност, съвременен Близък изток, изучаване на чужди езици и творческо писане.

    Курсовете могат да протичат или за предварително определен период, или по всяко време и съобразно с ритъма на всеки студент. Обикновено броят на часовете варира от 20 до 200. Всички курсове могат да завършат със сертифициране: свидетелство за завършен курс или т.нар. „бадж”, или сертификат за кредити, които могат да се вземат под внимание при постигането на образователна степен. В последния случай студентите трябва да внесат такса за сертификата, варираща от 25 до 400 евро в зависимост от продължителността на курса (броя на часовете) и институцията, уточняват от Еврокомисията. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 52 минути
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 2 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 4 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 5 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 5 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки