сряда, 24 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3149 прочитания

  Уроци по слушане

  Вижте полезни съвети от инструктора по комуникация Кармайн Гало
  12 юни 2013, 13:57 a+ a- a

  Ефективното слушане означава нещо повече от  това де си държиш устата затворена. Големите слушатели приканват хората в процеса на творчеството и съзиданието, показват  искрен интерес и използват информацията, която научават, за да подобрят начина, по който правят бизнес. В „ Запали ги“ (Ciela) инструкторът по комуникация Кармайн Гало предлага полезни съвети как да слушаме ефективно:

  1. Избягвайте прекъсването.Оставате хората да се изкажат. Позволете им да завършат мисълта си, преди да заговорите. Повечето хора прекарват по-голямата част от разговора си или като говорят, или като мислят за това, което ще кажат след това. Избягвайте да правите така – използвайте повече време в слушане и по-малко в мислене за това, което ще кажете.

  2. Изложете отново информацията. Обобщете ключовите точки от изказването на събеседника си, за да проверите дали правилно сте разбрали и за да покажете, че слушате внимателно.

  3. Отървете се от смартфона. Изключете го поне  по време на срещата. Най-добре е това да стане пред самия слушател. Хората очакват вашето пълно внимание. То показва уважение.

  4. Фиксирайте погледа си. Поддържането на зрителен контакт с човека, с когото говорите, е един от най-лесните начини  да осъществите връзка и да предадете, че се интересувате от това, което той казва. Слушайте не само с ума си, а и с тялото си.

  5. Оставате егото си настрани. Ралф Уолдо Емерсън някога е казал „Всеки човек, с когото съм се срещал, ме превъзхожда в някакво отношение. И аз се уча не него от това“. Оставете егото си на вратата и се учете от предната линия.

  6. Използвайте четири магически думи. Проучванията показват, че простото питане за мнението на другия значително увеличава вашия  положителен имидж пред него. Хората искат да говорят за себе си и да знаят, че са били чути. Не забравяйте силата на четирите магически думи: „Бих искал вашето мнение“.

  Не можете да вдъхновявате хората, ако не ви харесват, а те няма да ви харесват, ако не искате тяхното мнение, ако не го чуете истински и ако не превърнете техните предложения в действие.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Държавата пое нов дълг за още 200 млн. лева
  Заемът е под формата на 3-годишни държавни ценни книжа
  преди 13 часа
  Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида
  Първият полярен астрономически проект на България ще се осъществи през 2024-2025
  преди 15 часа
  Анализ: Над 20% спад в броя на предлаганите имоти за продажба у нас
  Продавачите отлагат решението за продажба, въпреки високите цени в момента, отчитат от АДРЕС Недвижими имоти
  преди 15 часа
  Проучване: Китай е 1-ви в света по използване на GenAI
  Банковото и застрахователното дело са водещи по отношение на включването на GenAI в ежедневните бизнес операции
  преди 18 часа
  Вдигат двойно туристическия данък в София
  Близо 10% увеличение в броя на туристите, отчита столицата
  преди 19 часа
  Германската METZ открива логистична база у нас
  Технологичните продукти на германския бранд вече са достъпни за българските потребители