четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    11998 прочитания

    „Зеебургер” стартира стажантската си програма SEEBURGER Academy

    Практикантите на компанията ще имат шестмесечен платен стаж, по време на който ще се обучават теоретично и ще работят по реални проекти
    25 юни 2013, 18:48 a+ a- a

    Българското представителство на немската софтуерна компания SEEBURGER AG стартира Академия. Чрез тази инициатива компанията дава възможност на млади хора без опит да се докоснат до реална работна среда, да работят по истински проекти, а най-добрите ще получат шанс за кариерна реализация.

    Срещнахме се с  Ива Иванова – мениджър човешки ресурси в компанията, за да ни разкаже повече за Академията и  кой може да се включи в нея.

    Как ще протече обучението на практикантите и с какви технологии ще се запознаят, попитахме Тодор Манахов – Project Manager, и  Георги Андреев – тийм лидер, в Data Transmission отдел.

    Разговаряхме и с Красимир Василев – Junior Java Developer,  и  Тони Димитрова – Quality Assurance Specialist, които са започнали кариерата си в компанията като стажанти, за да споделят личните си впечатления.

    Какво представлява SEEBURGER Academy и кой може да се включи, разказва Ива Иванова

    Какво представлява SEEBURGER Academy?
    Стартираме нова инициатива – SEEBURGER Academy, чиято цел е да назначим около 10 студенти без опит, за да могат да се докоснат до реална работна среда и да работят по истински проекти. Вече сме сключили договор със Софийския университет и стажът ще им бъдат признати като допълнителни точки към сесията. Вече сме сключили договор със Софийския университет и стажът ще им бъдe признат и ще им донесе допълнителни точки към сесията.

    Колко време ще продължи SEEBURGER Academy?
    SEEBURGER Academy ще бъде с продължителност шест месеца.  В момента студентите са във ваканция и имат повече свободно време, но разбира се, ще се съобразим с тяхната ангажираност, когато започнат заниманията си в университета. Ще планираме работното им време така, че да не пренебрегват ученето.

    До този момент имахте ли стажантски програми?
    Да, имаме стажантски програми, но не са толкова масови. Периодично през годината наемаме стажанти, но идеята със SEEBURGER Academy е да разпределим стажантите във всички отдели и да получат по-широк спектър от реалната работна среда.

    С какви технологии ще запознаят практикантите, разказва Георги Андреев - тийм лидер в Data Transmission отдел

    Кой може да се включи?
    Студентите, които планираме да се включат в тази кампания, трябва да са поне трети курс и да имат ИТ познания.

    Това означава, че не е задължително да имат техническо образование?
    Образованието е без значение. ИТ познания означава, че може да са учили в техническа специалност или да са преминали допълнителни курсове, които са били базирани на различни технологии. Например ако искат практика с технологията Java, те трябва да имат базата, на която ние да стъпим.

    Кога стартира Академията и как могат да се включат в нея?
    SEEBURGER Academy планираме да стартира в началото на юли месец. Всеки, който има желае и отговаря на тези изисквания, може да ни изпрати своята автобиография. Ние ще селектираме CV-та  и ще поканим подбраните кандидати. Те ще решат технически тест в нашия офис и ще направим кратко събеседване с тях.

    Как ще протече Академията, научете от Тодор Манахов – Project Manager


    Стажът ще бъде ли платен?
    Стажът ще бъде платен, така че те да бъдат допълнително стимулирани да направят практика при нас. Разбира се, най-добрите ще получат възможността да работят за „Зеебургер Информатик” след приключването на стажа им. Имаме много добри примери с колеги, които са започнали като практиканти и в момента работят по много сериозни и отговорни проекти.

    Кои са преподавателите?
    Преподавателите са наши колеги, които са старши програмисти в компанията. Планираме да наемем  10 практиканти, които ще бъдат разпределени в отделните екипи в компанията. Ангажирали сме колеги, които ще се заемат с тях, като обучението им ще включва както теоретична част, така и реална работа по проекти.

    Как протича стажът в компанията, вижте какво споделят Тони Димитрова и Красимир Василев, чиято кариера в „Зеебургер Информатик” е започнала със стаж.

    Какъв ресурс е необходим на една компания, за да стартира подобна инициатива?
    Разбира се, на първо място трябва да осигурим работни места. Да ангажираме колеги, които ще бъдат ментори на нашите практиканти и ще бъдат във всеки един момент до тях. Много е важно и това, че ще отделим време за обучение, което ще се извършва периодично. Практикантите ще имат възможност да се запознаят със специфични за нашата компания технологии.

    Защо решихте да отделите ресурси за подобна инициатива?
    Има тенденция компаниите да търсят опитни хора, а младите не могат да натрупат стаж, ако някоя компания не им даде такава възможност. Ние искаме да дадем възможност на младите хора да се научат и разбира се, при желание от тяхна страна и добро представяне да започнат кариерно развитие в компанията.


    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 2 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 2 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 3 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 4 часа
    преди 4 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС