събота, 21 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  11208 прочитания

  10 научно доказани начина да водим по-щастлив живот

  За да усмихнем деня си, не е нужно много, убедени са учени
  13 август 2013, 10:52 a+ a- a

  Темата за щастието – какво и как да постигнем, е необятна, но има няколко лесни научно доказани начина, които могат да усмихнат деня ни и направят живота ни по-щастлив. Ето кои са най-добрите сред тях според Бед Купър от Fast Company:

  1. Правете упражнения - 7 минути на ден са достатъчни. Те са отлично лекарство срещу депресията – действат релаксиращо, стимулират мозъчната дейност и ни помагат да се чувстваме по-добре в тялото си, дори и да не губим килограми.

  2. Спете достатъчно – добрият сън ни прави по-малко чувствителни към негативни емоции, отбелязват учените. Недостатъчният сън нарушава концентрацията, намалява продуктивността и ни кара да се чувстваме по-нещастни.

  3. Изберете си по-близка работа. Дългото пътуване до работа може да навреди сериозно на нашето щастие, въпреки по-високата заплата и по-големи придобивки. Пътуването повече от час в трафика, два пъти на ден, 5 дни в седмица, оказва огромно въздействие върху емоционалното ни състояние в дългосрочен план.

  4. Прекарвайте повече време със семейството и приятели. Богатият социален живот може да повиши значително нивата на щастие, дори и на интровертите. Редица проучвания достигат до извода, че колкото повече време прекарваме с близки и приятели, толкова по-щастливи се чувстваме.

  5. Излезте навън.  Свежият въздух също е в състояние да ни накара да се почувстваме по-щастливи. Само 20 минути навън са достатъчни да подобрят настроението ни и мисловните ни функции. Нещо повече – температурата също има значение От The American Meteorological Society твърдят, че щастието се максимизира при температура 13.9°C. 

  6. Помагайте на другите. Един от най-мощните начини да се почувстваме по-щастливи, е да помогнем на някой, без да очакваме нещо в замяна. 100 часа на година (или 2 часа седмично) е оптималното време, което трябва да отделим за помощ на околните, изчисляват учените. Също така, ако похарчим пари за някой друг (за подарък например), ще се почувстваме по-щастливи, ако си купим нещо за себе си, отбелязват те.

  7. Усмихвайте се (дори и без повод) и мислете положително. Създайте си навика да се усмихвате редовно – дори и една изкуствена усмивка, когато не сме в настроение, може да облекчи значително болката ни и да ни помогне да преодолеем стреса. Ефектът обаче е много по-мощен, ако успеем да преобърнем мислите си в положителна посока и се усмихнем истински.

  8. Планирайте пътуване. Планирането на ваканция също повишава нашето щастие. Ако нямате време за почивка в момента, планирайте предстоящо пътуване – само мисълта за него ни кара да се чувстваме по-щастливи. 

  9. Медитирайте. Медитацията помага за по-добра концентрация, прояснява мозъка и действа успокояващо. Учените са категорични, че редовното й практикуване може да ни направи по-щастливи в дългосрочен план.

  10. Благодарете. Това е изключително лесна стратегия, която не коства почти никакви усилия. Редовно благодарете на хората, които ви помагат и ще се чувствате по-щастливи и удовлетворени от живота.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 23 часа
  Проучване: Първи признаци на консолидация на ритейл парковете у нас
  Споделените пространства се превръщат във все по-важен елемент от офис средата, отчитат от Cushman & Wakefield Forton
  преди 1 ден
  ЕК признава COVID-19 за професионално заболяване
  Вижте работници от кои сектори ще получават обезщетения
  преди 1 ден
  262 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 162 986
  преди 2 дни
  DHL Freight отваря нова логистична база в София
  Ще бъдат открити 100 нови работи места
  преди 2 дни
  Основаната от българин Leanplum е придобита от CleverTap
  Офисът в София става вторият най-голям развоен център в новата компания, броят на служителите в България ще се увеличи с 20% до края на годината.