петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7799 прочитания

    Вижте иновациите през погледа на един посланик и един предприемач

    Зададохме три въпроса към Аник ван Калстър - посланик на Белгия, и Дилян Павлов - основател и мениджър на „Netage Solutions”
    12 март 2014, 14:45 a+ a- a

    Аник ван Калстър - посланик на Белгия, и Дилян Павлов - основател и мениджър на „Netage Solutions”

    Думата „иновации” днес се чува все по-често. Присъства както в дневния ред на политиците, така и в плановете на бизнеса. Какво обаче е значението на иновациите? Решихме да попитаме един дипломат и един успешен мениджър предприемач, за да видим близки ли са в своето разбиране за иновации, а и в своите практики в тази област.

    Вижте кратките блиц-интервюта с Аник ван Калстър - посланик на Белгия, и Дилян Павлов  - режисьор, основател и мениджър на „Netage Solutions” и „Commetric”,  специално за Economy.bg преди събитието INNOVATION TALKS на 19 март от 18:30 ч. в Клуба на архитектите, където двамата ще продължат с разговора на тема  „Иновации и предприемачество отвъд границите”. Събитието се организира за трети пореден път от Магистърската програма по иновации, предприемачество и финанси на ВУЗФ и The Business Institute.

    Какво разбирате под иновация?

    Аник ван Калстър: Това е състояние на ума. Постоянно търсиш начини да подобриш своята работа, за да постигнеш по-добри резултати.

    Дилян Павлов:  Иновацията е реализиране на нова идея, която подобрява ефективността или качеството на един продукт или услуга и води до измерими резултати – било то по-добри продажби или печалба, увеличен пазарен дял или задоволство на клиентите.

    Защо иновациите са важни за една компания/държава?

    Аник ван Калстър: Живеем в постоянно променящ се свят. Иновациите ни дават възможност да се адаптираме и да се справяме добре в една динамична среда. Като дипломати ние представляваме нашата страна в райони, които много често са доста по-различни от нашия, и понякога се озоваваме в много конкурентна среда. А иновативният подход със сигурност фокусира вниманието върху страната ти и ти помага за постигането на поставените цели.
    По време на INNOVATION TALKS, ще говоря например за моя опит като жена - посланик в района на Персийския залив, пристигайки горе-долу в началото на финансовата криза. Гледам назад към този момент с много мили спомени. Тъй като нямаше „модел” на поведение за жена посланик, това беше изключителна възможност за мен по нови начини да „поставя Белгия на картата”.

    Дилян Павлов:  Иновациите са основата на прогреса, чрез тях се подобряват съществуващите продукти или направо се създават нови. Ние живеем в конкурентен свят – компаниите се състезават за пазарен дял, а страните – за инвестиции.  Дори ако една компания (или страна) е водеща, ако тя не иновира, ще бъде задмината от конкурентите си. В миналото това е отнемало повече време, понякога столетия. Днес обаче живеем в един много по-отворен, по-свързан свят, в които информацията се обменя светкавично и промените в конкурентното положение могат – и стават – много по-бързо, в рамките на месеци. Иновациите не са екстра, а задължително условие за оцеляването и просперитета.

    Как ръководителите на една компания/държава могат да стимулират иновациите?

    Аник ван Калстър: „Поставянето на мостове” е много важна част от моята работа като посланик.  В широкия смисъл, разбирайте сближаването на две страни и култури.  Но и в по-тесен – много е важно да свързваш хората, като създаваш среда, в която да се срещат личното и институционалното.
    За да създадеш такава предпоставка, обикновено трябва да слушаш внимателно какво казват твоите събеседници. Като разбереш какво е важно за тях, с инструментите на дипломацията можеш да създадеш основа и предпоставки хората може да се срещнат и да предприемат стъпки, за да работят и  иновират заедно.

    Дилян Павлов:  Като премахнат бюрокрацията, която забавя прилагането на нови идеи в практиката  и като насърчи прилагането им чрез специална политика и фондове.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 7 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 23 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 23 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 24 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство