четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8030 прочитания

    3D революция в производството

    Ще измести ли 3D принтерът традиционното производство?
    16 февруари 2012, 14:47 a+ a- a

    „3D принтер създаде човешка челюст”, „Германски учени произведоха изкуствени кръвоносни съдове с 3D принтер”, "3D принтер „отпечата” първата кола". Това не е сценарий от поредния фантастичен филм. Това са заглавия, отразяващи последните постиженията на революционното устройство, което ще промени света. Очаква се до няколко години технологията да напредне толкова, че да позволи на хората да „произвеждат” от дома си необходимите им предмети или стоки.

    Как работи 3D принтерът?

    3D принтерът работи като обикновения. Разликата е, че мастилото е заменено от материал – обикновено пластмаса или метал.



    Вижте как работи 3D принтерът?


    Преди да започнете да принтирате обаче трябва да проектирате обекта чрез специален софтуер. Програмата прави разрези на 3D модела на стотици дигитални напречни сечения или слоеве. После „подавате” модела към 3D принтера. Устройството „разпечатва” всеки слой един върху друг. Процедурата наподобява реденето на листове точени кори за баклава. След като машината завърши окончателния слой, започва кратък цикъл на сушене. В края на процеса получавате желания от вас 3D обект сред доста голямо количество прах, който трябва да изчистите със силна водна струя. В някои случаи 3D принтерите използват и лазерни лъчи, за да се втвърди само на определени места субстанцията.

    Нова индустриална революция

    Ако през 20 век индустриалната революция направи възможно масовото производство на стоки и промени из основи икономиката чрез принципа икономия от мащаба, днес 3D принтерът може да направи точно обратното, отбелязва списание Economist.
    Новата технология има потенциала да промени изцяло производството. Фабриката ще бъде заменена от 3D принтер вкъщи. С него ще можете да си проектирате и изработите евтино онова, което на вас ви харесва. Ще отпадне нуждата да се създават стотици хиляди бройки на един и същ продукт и след това да чакате разпространението му в търговската мрежа.
    Анализатори сравняват новата технология с изобретяването на парния двигател, електрическата крушка, атомната енергия и микрочипа.  

     
    3D принтерът като убиец на работни места
    Експерти смятат, че в бъдеще технологията ще напредне толкова, че ще са нужни само минути, за да свалим от Интернет виртуален прототип и на желания от нас продукт и да го принтираме. Това означава, че с подобен принтер под ръка вкъщи ще можем да си създадем всичко по свой вкус – от предмети на бита до бижута, обувки, дрехи. Иновативната технология ще направи излишни фабриките, а с тях в миналото ще останат и множество професии.

    Други са на мнение, че 3D принтерът ще нанесе сериозен удар върху страните с ниско заплащане на труда. С други думи технологията ще унищожи сравнителното им предимство в конкуренцията за инвестиции с богатите страни.

    Освен върху пазара на труда, 3D принтерът ще отправи предизвикателство и към защитата на авторските права. Конфликт с авторските права може да има, ако човек реши да копира творба на изкуството например, обясняват експерти. Няма да има нарушение, ако човек използва новосъздадения обект в рамките на дома си без търговски цели.

    Бъдеще на 3D технологията

    В момента човек трудно може да си представи как 3D принтерът ще измести традиционното производство. Една от пречките пред масовото навлизане на технологията в индустрията е високата цена на устройствата. И макар през последните години тя да се понижава, тя все още е твърде висока за обикновените потребители. Цената варира между 10 хиляди и 1 милион долара. Има и инициативи като RepRap, които предлагат 3D принтер, който се самовъзпроизвежда. С други думи може да принтира сам себе си, така че ако вие сте си го закупили, можете да принтирате други принтери и за приятелите си.

    Освен за индустрията на 3D принтерите се възлагат огромни надежди за решаването на проблема с недостига на органи за трансплантация. Вече се правят редица проучвания в тази посока.

    Вижте как в бъдеще може да се "принтира" бъбрек


    Очевидно технологията си има плюсове и минуси. Кой ще загуби и кой ще спечели обаче от напредъка на 3D принтерите, предстои да видим.




    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 13 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 13 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 14 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 15 часа
    преди 18 часа