сряда, 06 юли 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5087 прочитания

  Робот под наем

  За търсенето и използването на роботи за корпоративни събития, разказва пред Economy.bg Каролин Харисън от Robo4hire
  01 февруари 2017, 11:21 a+ a- a

   Вижте видео с робота Борис, който беше на 25-годишнината на E&Y в София

  Припомнете си последното корпоративно събитие, на което сте били. Коя беше най-запомнящата се личност, с която се запознахте? По време на честването на 25-годишнината на E&Y се срещнахме с Борис. Той е дружелюбен, обича да танцува, висок е около 1.5 м. и е хуманоид – робот, наподобяващ човек. Борис е един от четирите робота, които 360Globalnet чрез подразделението си Robo4hire отдава под наем. Обърнахме се към Каролин Харисън, директор бизнес развитие в британската компания, за да ни разкаже повече за този вид услуга.

  Г-жо Харисън, с какво точно се занимава Robo4hire и как се насочихте към този сегмент?

  Каролин Харисън

  През 2015 се присъединих се към екипа на 360Globalnet. От както компанията е стартирала през 2010,  е купила 4 робота, модел Robothespian, от Engineered Arts – друга британска компания, с цел да популяризираме нашите собствени събития. Дадохме си сметка, че има логика в това да отдаваме под наем наши роботи на други компании, които организират събития. На пазара има търсене за това. Така се роди идеята за Robo4hire. Това наше подразделение се занимава с отдаването под наем на роботи. Услугата, която предлагаме е комплексна – включва предварителното програмиране на робота, неговото управление и организирането на транспорта му.

  Какво намират хората за най-забавно в роботите, които отдавате под наем?
  Да разговарят с роботите и да ги чуят да пеят. Хората обичат да ги слушат как пеят, особено известни песни от филми. Харесва им, когато роботът казва нещо закачливо или забавно и са впечатлени от начина, по който роботът се движи, звучи и изглежда.

  Кое е най-нетипичното събитие, за което са наемали робот от Вас?
  Повечето събития са фирмени събития – семинари, речи – нещо, което нормално се очаква от големите компании. Понякога високопоставени мениджъри си поделят сцената с робота и изнасят презентация съвместно. На едно събитие роботът презентираше заедно с много известен презентатор и направи няколко много закачливи коментара по отношение стила на презентацията. Публиката искрено се забавляваше.

  От кои държави и индустрии получавате най-много запитвания?
  Повечето запитвания са от Европа, включително Обединеното кралство. Но сме получавали запитвания и от Азия и Африка, както и от Австралия и Близкия изток. През септември миналата година отдадохме под наем робот в Канада.

  Отчитате ли търсене на този тип услуга в България?
  Да, мисля, че компаниите виждат потенциала в това как роботите могат да направят събитието им по-запомнящо се и интересно, това обикновено води до повече запитвания. В България има добра бизнес среда и апетит нещата да се правят различно.

  Socibot

  Какъв тип роботи могат другите компании да наемат от Вас? Наблюдавате ли търсене на пазара за наемането на други видове роботи?
  Robothespian е хуманоиден робот с размерите на човек, който е проектиран да забавлява хората на различни шоута, конференции, семинари и други събития. Притежаваме и друг модел роботи, създадени от Engineered Arts. Нарича се ‘Socibot’ и е приблизително с размерите на монитор на компютър. Върху главата на робота може да се прожектира лицето на човек.

  Ориентировъчно колко струва да се наеме робот?
  За един ден началната цена за наемане на робот от нас към днешна дата е 3 хил. британски паунда. Това включва програмирането на робота,  създаването на словосъчетания, които да са подходящи за съответното събитие както и организирането на логистичната част. Когато роботът трябва да се „командирова“  извън Великобритания, има допълнителни транспортни разходи.

  Обикновено за какъв период от време наемат компаниите роботи от Вас?
  Обикновено за един ден, тъй като повечето събития са еднодневни. Но някои клиенти са използвали роботите за 4 и дори 5 дни. Също така някои клиенти са наемали повече от 1 робот. Имали сме случай да бъдат наети 3 робота едновременно, което наистина създаде „уау“ ефект.

  Според вас след колко години на пазара ще има хуманоиди, които ще могат да разговарят напълно самостоятелно?
  Това предстои и вероятно ще се случи по-скоро, отколкото си мислим. Днес можем да ползваме телеприсъствие, така че някой може успешно да говори през робота. В този случай човек, който не се вижда от аудиторията, може да чува всичко, което се казва на робота, а след това роботът възпроизвежда с гласа на човека казаното от него. Това може да бъде много забавно особено когато публиката разпознава гласа.

  Мислите ли, че в бъдеще не само бизнесите, но и обикновените хора ще започнат да наемат роботи и според вас за какви типове работа?
  Да, определено. Вече доста се говори за „Интернет на нещата“ в дома и това е продължение на това, което ние правим. Така че хората ще имат роботи, които да извършват цялостно почистване съвсем скоро.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 31 минути
  От септември дневниците ще са само електронни
  Това е важи и за детските градини, отпадат хартиените лични картони на учениците, по решение на училището бележникът също може да бъде само електронен
  преди 1 час
  Глобалният корпоративен дълг се е свил с 2%
  Очаква се задлъжнялостта да намалее с $270 млрд. през следващата година, показва проучване на инвестиционната компания Janus Henderson
  преди 2 часа
  Германия отчете търговски дефицит за първи път от 1991 г.
  Износът е с близо 12% по-висок спрямо година по-рано, но с 0,5% по-малко спрямо предходния месец
  преди 2 часа
  Мария Габриел представи новата Европейска иновационна програма
  Целим мобилизирането на 45 млрд. евро в подкрепа на стартъпите, създаването на „регионални иновационни долини“ и привличането на таланти, коментира българският еврокомисар
  преди 3 часа
  Подвариантът на Омикрон BA.5 е доминиращ в САЩ
  54% от новите случаи на Covid-19 в страната са предизвикани от този вариант