петък, 21 септември 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3970 прочитания

  Вижте награждаването на победителите в „Иновация в действие 2017/2018“

  „Плети с тениска“ – проект за рециклиране на текстил, e големият победител в академията
  07 юни 2018, 16:00 a+ a- a

  „Плети с тениска“ – проект за рециклиране на текстил, e победител в академия „Иновация в действие 2017/2018“. На официална церемония на 6 юни бяха обявени победителите в четвъртото издание на инициативата, организирана от „Солвей Соди“ и от „Аурубис България“ като основен партньор. 

  Анелия Димова е с над 15 годишен опит в сферата на човешките ресурси. Кариерата си започва в „Рока България“, като опитът й включва ръководни позиции по управление на човешките ресурси в БТК и „Солвей Соди“. Към екипа на „Аурубис България“ се присъединява на 1-ви април 2016 г.

  Попитахме Анелия Димова, ръководител „Човешки ресурси Югоизточна Европа“ в „Аурубис България“ и част от журито на  „Иновация в действие 2017/2018“, кои бяха водещите критерии при оценка на проектите и как бе избран победителят:

  Критериите, които приложихме при оценка на проектите, са принос на проекта към обществото и дали това е подкрепено с изследване и анализ на данни; иновативност на проектите; устойчивост на бизнес модела; план за изпълнение и потенциал на проекта и представяне пред журито.

  Всички критерии имаха равно тегло и всеки от участниците в журито направи собствена преценка по тях. Накрая се получи много интересна дискусия, тъй като два от проектите имаха равен брой точки. Затова и взехме решение да има два проекта на трето място.  Дори и проектите, които не бяха класирани на първо, второ или трето място, са много смислени и виждаме потенциал за развитието им.  

  За нас всички участници в „Иновация в действие“ са победители, защото получиха ценни знания, опит и експертиза, които да им послужат занапред и да реализират тези или други свои идеи.“

  Големият победител в четвъртото издание е Мария Юрукова. Проектът ѝ „Плети с тениска“ цели да намали текстилните отпадъци в България, като същевременно се стреми да повиши информираността сред населението за последиците от текстилната индустрия. В рамките на проекта Мария събира стари тениски, които преработва и рециклира в прежда. С преждата изработва интериорни аксесоари за дома и офиса като пуфове, възглавници и прочие. Наградата, която печели Мария Юрукова, е участие в лятна програма на Solvay Brussels School of Economics and Management в Брюксел през 2018 г. Тя беше връчена лично от Н. Пр. Франсоа Бонтан, посланик на Кралство Белгия в България. 

  Проектът на Мария Юрукова беше безспорно оценен от всички членове с най-голям брой точки и по петте критерия. В този смисъл изборът на победител беше с абсолютно единодушие. Радваме се, че в проекта си Мария съчетава иновативен продукт с грижата за околната среда и потенциално с грижа за хора със специфични потребности или в неравностойно положение.  Проект, който много добре се вписва с политиките за корпоративна социална отговорност на компаниите партньори в „Иновация в действие“ – „Солвей Соди“ и „Аурубис България“, коментира още пред Economy.bg Анелия Димова.

  Второ място и Магистратура по иновации, предприемачество и финанси, съвместен продукт на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и The Business Institute, спечели Неделина Паянева с проект „Настолна игра с български фолклорни мотиви“. Това е игра с мотиви от българските митове, традиции и фолклор.  Различни елементи от играта имат образователен характер и ще са не само забавни, но и обучителни. 

  За първи път в историята на „Иновация в действие“ журито присъди две трети награди. 

  Първата от тях бе отредена на Стефан Григоров, с проект „Мотивация и обучение на човешките ресурси чрез VR технологии“. Проектът на Стефан е насочен към подготовка на новопостъпили служители в дадена компания. Благодарение на измислената от него технология те ще се обучават в неформална обстановка посредством виртуална реалност.

  Вижте награждаването на победителите

  Втората трета награда отива при екипа на Любомира Костова, Калоян Николов, Иван Стоянов и проекта им „3D culture“. Това е проект за интерактивен мобилен музей, в който изложбите се представят посредством миксирана и виртуална реалност. Спечелилите трето място ще могат да завършат курс по иновационен мениджмънт, организиран от The Business Institute.  

  Вижте награждававането на другите двама финалисти в „Иновация в действие 2017/2018“

  „Решението на „Солвей Соди“ да стартира инициативата е базирано върху нашите ценности и политиката ни за социална отговорност. Четири години ние помагаме на младите хора да развиват знанията и уменията си в областта на предприемачеството и иновациите. Вярваме, че тези иноватори ще са факторът, който ще движи обществото напред“, каза Спирос Номикос, изпълнителен директор на „Солвей Соди“. 

  „С „Иновация в действие" ние инвестираме в бъдещето. 150-годишните традиции на „Аурубис“ и 60-годишната история на завода ни в България са ни научили, че трябва да предаваме щафетата напред. Талантливите млади хора, които подкрепяме сега, са утрешните иноватори и предприемачи на България“, каза по време на церемонията Анелия Димова. 

  “Инициативата „Иновация в действие“ е повече от проект. Това е мисия и визия за утвърждаването на едно по-добро общество и за подкрепата на младите хора. Защото именно младите са тези, които ще водят света ни към едно по-добро, по-светло и по-устойчиво бъдеще“, каза Н. Пр. Франсоа Бонтан в обръщението си към финалистите в инициативата.  

  По време на церемонията по награждаване бяха обявени и резултатите от социалната кампания, част от „Иновация в действие“. В рамките на работилниците участниците от София избраха да подкрепят проекта „Заедно в час“, а тези от Варна и посредством онлайн платформата подкрепиха Социалната чайна във Варна. 

  В инициативата през 2017/2018 г. участие взеха над 170 млади хора от България и чужбина. От тях 100 бяха избрани да участват в сесиите онлайн и в градовете София и Варна. Тази година участниците трябваше да развиват идеи в три основни направления, а именно „Иновации за ефикасно използване на ресурсите“, „Дигитална трансформация на българската култура и традиции“ и „Образование“.

  През годините в обученията, част от академия „Иновация в действие“, са преминали над 400 млади хора с интерес към иновациите. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.