понеделник, 20 август 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  960 прочитания

  Обучиха дрон да гони птици от летищата

  Той използва изкуствен интелект, за да лети сам
  09 август 2018, 14:28 a+ a- a

  Птици, летящи самостоятелно или в ято, могат да причинят сериозни проблеми за пилотите. Пример за това е самолетът, който трябваше да се приземи аварийно в река Хъдсън в САЩ, след като се сблъска с ято гъски по време на излитане.

  Инцидентът вдъхнови инженери от Калифорнийския технологичен институт в САЩ да създадат нов алгоритъм, който управлява безпилотен дрон с цел да прогонва птици от летищата. В момента много летища по света използват пилотирани дронове или обучени соколи.

  Софтуерът на Суун-Джо Чунг и Бен Сколар позволява на всеки дрон с четири ротора, наличен на пазара да прогонва цели ята от птици. За да бъде успешен, апаратът трябва да подмами цялото ято, че птиците са в опасност, за да ги принуди да избягат заедно. Именно затова всяко движение на дрона трябва да е много прецизно, карайки една птица да отлети в дадена посока.

  Това подканва други птици в най-голяма близост да направят същото. Ако маневрите на дрона на са прецизни, птиците ще се разбягат в различни посоки вместо като едно цяло ято, споделят учените.

  В момента алгоритъмът работи само с един дрон. Това позволява пропъждането на само на малки ята птици. Учените се надяват да успеят да обучат още роботи.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 минути
  Правителството поиска оставката на зам.-председателя на КФН
  Ралица Агайн трябва да си подаде оставката заради случая със ЗК "Олимпик", заяви министърът на финансите Владислав Горанов
  преди 2 часа
  SPD: Германия може да предостави финансова помощ на Турция
  Преди посещението на турския президент в Берлин през септември лидерът на германските социалдемократи намекна за подобна възможност
  преди 4 часа
  Гърция напуска окончателно спасителната програма
  След 62 млрд. евро помощ страната може да стои на краката си, счита Eврогрупата
  17 август 2018, 15:25
  Ангелкова: Очакваме около 5% ръст на чуждите туристи
  През октомври ще бъдат представени винено-кулинарните дестинации