петък, 16 ноември 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1124 прочитания

  Обучиха дрон да гони птици от летищата

  Той използва изкуствен интелект, за да лети сам
  09 август 2018, 14:28 a+ a- a

  Птици, летящи самостоятелно или в ято, могат да причинят сериозни проблеми за пилотите. Пример за това е самолетът, който трябваше да се приземи аварийно в река Хъдсън в САЩ, след като се сблъска с ято гъски по време на излитане.

  Инцидентът вдъхнови инженери от Калифорнийския технологичен институт в САЩ да създадат нов алгоритъм, който управлява безпилотен дрон с цел да прогонва птици от летищата. В момента много летища по света използват пилотирани дронове или обучени соколи.

  Софтуерът на Суун-Джо Чунг и Бен Сколар позволява на всеки дрон с четири ротора, наличен на пазара да прогонва цели ята от птици. За да бъде успешен, апаратът трябва да подмами цялото ято, че птиците са в опасност, за да ги принуди да избягат заедно. Именно затова всяко движение на дрона трябва да е много прецизно, карайки една птица да отлети в дадена посока.

  Това подканва други птици в най-голяма близост да направят същото. Ако маневрите на дрона на са прецизни, птиците ще се разбягат в различни посоки вместо като едно цяло ято, споделят учените.

  В момента алгоритъмът работи само с един дрон. Това позволява пропъждането на само на малки ята птици. Учените се надяват да успеят да обучат още роботи.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Над 28 милиона касови бележки са регистрирани в Лотарията на НАП
  Остават 20 дни до тегленето на голямата награда от 50 000 лева
  преди 4 часа
  преди 4 часа
  Как технологиите промениха аутсорсинга и какво означава това за специалистите в сектора?
  Вижте какви са наблюденията на технологичната компания „Тек Експъртс“
  преди 5 часа