четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1625 прочитания

    Откриха как Wi-Fi може да се използва за засичането на оръжия и бомби

    Системата е на по-достъпна цена от скъпите скенери по летищата
    17 август 2018, 15:08 a+ a- a

    Стандартният сигнал за безжичен интернет (Wi-Fi) може да бъде използван за засичането на оръжия и бомби на публични места, разкрива проучване на Университета Rutgers в Ню Джърси, САЩ. Безжичните сигнали преминават през чанти и дрехи и са способни да помогнат за измерването на налични метални обекти или да преценят количеството течности.

    Първоначалните тестове сочат, че системата работи с точност 95% и може да предложи метод за проверка и безопасност на по-ниска цена от системите, използвани по летищата. Екипът, работещ по проекта, изпробва 15 типа обекти в 6 типа чанти.

    Технологията успя да познае 99% от опасните обекти, 98% от металните и 95% от течностите. Положени в чанти, системата се справи да разпознае обектите с 90% точност.

    Системата се нуждае от Wi-Fi устройство с две или три антени и може да бъде интегрирана в съществуващи мрежи. За целта технологията анализира какво се случва с безжичните сигнали при проникването им през прегради или отразяването им от определени повърхности. Скенерът може да бъде лесно монтиран на публични места като музеи, стадиони, увеселителни паркове, училища или други обекти, в които има струпване на хора, чиято безопасност може да бъде застрашена.

    „Трудно е да бъдат монтирани скъпи системи за наблюдение на публични площи. Проверките винаги трябва да бъдат съпроводени от персонал, който да преглежда чантите. Искаме да разработим метод, който ще изисква възможно по-малко персонал за проверките. Това ще позволи предпазването на обществото от опасни обекти. Живеем във времена, в които това е наложително“, разказа Ингюинг Чен, съавтор на проучването и професор в Департамента по електрическо и компютърно инженерство в Rutgers.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 11 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 12 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 12 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 14 часа
    преди 17 часа