четвъртък, 24 януари 2019  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  471 прочитания

  Изкуствен интелект помага за откриването на извънземни радиовълни

  Системата е засякла нови сигнали в стара база данни от космически наблюдения
  11 септември 2018, 15:10 a+ a- a

  Според учени изблиците на радио вълни, идващи от Космоса може да са предизвикани от извънземни технологии. Нов изкуствен интелект ще помогне за засичането и анализирането на повече подобни сигнали. По информация на програмата Breakthrough Listen, търсеща доказателства за извънземен живот, обучените невронни мрежи са засекли 72 нови вълни, неоткрити до сега. Всички те идват от едно и също място – галактика на 3 млрд. светлинни години от Земята.

  Учените все още не могат да установят какво генерира сигналите. Според някои от теориите радиовълните може да са в резултат на силно магнетизирани неутронни звезди или извънземни средства за комуникация.

  Изкуственият интелект, който откри новите сигнали, претърси база от данни с обем 400 терабайта. Системата бе обучена да търси подобни изблици на радиовълни и да ги разпознава сред други данни.

  „Не всички открития идват от нови наблюдения. В този случай приложихме нови идеи към съществуваща стара информация. Технологията ни помогна да подобрим познанията си за някои от най-трудните за доказване мистерии в астрономията“, разказа Пийт Уордън – изпълнителен директор на Breakthrough Initiatives.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 17 часа
  преди 17 часа
  Американска компания откри завод в Димитровград
  Varroc Lighting System ще открие над 150 работни места
  преди 17 часа
  преди 17 часа
  Китайски проект ще конкурира Силициевата долина
  Технологичният район ще бъде изграден в южната част на страната