сряда, 12 декември 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  456 прочитания

  Нов робот засича течове

  Той може да спести 62 трилиона тона питейна вода
  12 септември 2018, 15:03 a+ a- a

  Студентът от Масачузетския технологичен университет Ию Ву направи робот, който открива течове във водопроводни тръби. Той се движи по течението на водата в тръбата, като тялото му докосва стените и засича силите на привличане, причинени от течове. Разработката на работещ прототип отнела 5 години. Сега Ву и състудентът му Тайлър Мантел работят по нов метод за разразрастване на бизнеса си WatchTower Robotics, който основаха през юни 2018.

  Новата технология може да спести до 62 трилиона тона питейна вода на годишна база само в САЩ, откривайки бързо и лесно течове във водоснабдителната система.

  На пазара има много системи за откриване на течове, но повечето от тях разчитат на улавянето на шума, причинен от вибрацията на тръбите, както и спада във водното налягане. Тези методи често са неефективни в градска среда поради нивата на шума от околната среда.

  Новият робот се справя ефективно в засичането на течове както в градска, така и в извънградска среда. Прегледът на тръбите става без нарушаване на доставката на питейна вода. Технологията може да бъде положена в тръбите във водоснабдителни станции, както и в тройни разклонения. Впоследствие система за анализ изготвя карта, показваща на водните компании къде има теч, колко голям е той и какви са възможностите за по-голяма авария.

  До момента роботите бяха тествани в Саудитска Арабия, Вирджиния, Великобритания, САЩ и Австралия. WatchTower Robotics ще продължи работа по проекта с цел пускане на устройството на пазара.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Европейският парламент поиска издаване на хуманитарни визи за бежанците
  90% от лицата, на които е предоставена международна закрила, достигат до Европейския съюз по незаконен начин
  преди 14 часа
  ЕП настоя България и Румъния да влязат в Шенген възможно най-бързо
  Евродепутатите призоваха за премахване на проверките по всички гранични пунктове с държавите от Шенген: сухопътни, морски и въздушни
  преди 15 часа
  Турска компания превръща пътищата в източници на енергия
  "Умните" турбини на компанията в момента се тестват в Истанбул
  преди 17 часа
  Манолев: Всеки месец изнасяме стоки за 2,2 млрд. евро
  Китай все по-бързо се доближава до топ 10 на експортните дестинации за българския бизнес