четвъртък, 13 декември 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1718 прочитания

  Изкуствен интелект учи езици като дете

  Той разбира заобикалящата среда без нуждата от сложна система за обучение
  07 ноември 2018, 08:18 a+ a- a

  Обучаването на изкуствен интелект да разбира даден език изисква въвеждането на анотации, които обясняват функцията и значението на думите. В много случаи този метод не е практичен, тъй като създаването и въвеждането на анотациите отнема много време и не е естествен метод за обучение. Масачузетският технологичен университет намери решение на проблема и създаде изкуствен интелект, който се учи по същия начин като малко дете – наблюдавайки различни събития и осъществявайки връзката между тях.

  Системата изучава видео клипове със субтитри и се учи да свързва думите с обекти и действия, определяйки точността на описанието. Технологията превръща възможното значение в логически математически обяснения, избирайки описание на думата, което най-подхожда на случващото се. Изкуственият интелект започва с много предположения за възможното значение и не знае нищо за думата, но постепенно се учи и отсява резултатите. Анотациите забързват процеса, но технологията не се нуждае от тях, за да се учи.

  Тъй като системата наблюдава околната среда, тя може да се учи от начина, по който говорят хората, а не просто да усвои книжовния език. Според Масачузетския технологичен университет технологията може да даде живот на нови роботи, които да се адаптират към лингвистичните навици на хората около тях.

  Според учените методът може да забърза процеса на обучение на изкуствен интелект и да позволи адаптацията му към форми на езика, за които няма създадени анотации. Следващата стъпка в развитието на технологията е обучението на роботи чрез взаимодействие и комуникация с тях, а не просто чрез видео клипове.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Папа Франциск ще посети България през май
  От 5 до 7 май той ще посети градовете София и Раковски
  преди 11 часа
  Столична община пусна електронен калкулатор за данъка на колите
  Чрез калкулатора всеки собственик на автомобил в София може да се ориентира какъв данък МПС дължи
  преди 12 часа
  Две трети от младите българи до 29 години живеят в пренаселени домакинства
  България е на второ място в ЕС по този показател
  преди 13 часа
  Тереза Мей оцеля при вота на недоверие
  Тя се зарече да реализира Brexit