сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5820 прочитания

    Желко Кхермайер: Реализацията на проект изисква много упорита работа

    За предизвикателствата и мотивацията да стане социален предприемач, вижте какво сподели изобретателят на една от 150-те най-добри световни иновации според UNESCO
    26 ноември 2018, 16:34 a+ a- a

    „Да станеш социален иноватор не е решение, което може да бъде взето след провеждане на рационален анализ на минусите и ползите. То произтича от дълбокото вътрешно усещане, че някакъв проблем напълно Ви е завладял. Не можете да спрете да мислите за него и се чувствате задължени да помогнете", разказва ни Желко Кхермайер. Той е изобретателят на Feelif - устройство, което осезаемо подобрява живота на хората с нарушено зрение. Feelif е победител в конкурса European Social Innovation Competition за 2017 г. и е определен от UNESCO като една от 150-те най-добри световни иновации.

    Свързахме се с Желко Кхермайер по повод лекцията му на 27 ноември от 12:45 в Гранд Хотел София в рамките на конференцията „Партньорство за промяна", която е със свободен вход. Искахме да разберем повече за предизвикателствата, с които се сблъсква, мотивацията му и плановете му за бъдещо развитие. Ето какво сподели той пред Economy.bg: 

    Коя беше най-трудната част в превръщането на Feelif от идея в работещо решение и колко време отделихте за този проект?
    Проектът Feelif започна през ноември 2013 г., тогава за пръв път разбрах за проблемите на хората, които имат увредено зрение и слух. Започнах да  работя върху идея, която би им позволила да използват умни устройства. Голяма част от моето време и това на колегата ми са инвестирани в устройствата Feelif. Реализацията на проект изисква много упорита работа. Предизвикателства никога не свършват. Няма „едно-единствено най-трудно нещо“, което, когато бъде решено, да направи останалата част от работата лесна. Проектът е като организъм, изграден от множество части, които се допълват взаимно и са зависими едни от други. Всеки нерешен проблем, макар и банален, има потенциал да застраши целия проект. Това може да бъде много стресиращо от време на време. Всичко е трудно - получаване на финансиране, тестване на вашите идеи, намиране на правилните колеги и проникване на нови пазари – всичко това може да бъде много трудно. Затова сме благодарни, че работим съвместно с хора, които вярват в нас от наша страна.

    Какъв проблем ще реши следващият ви проект от същия мащаб и защо решихте да се съсредоточите върху него?
    Успяхме да постигнем значителни резултати: доближихме цифровото съдържание до слепи и зрително затруднени, включително цифрови тактически игри и образователни приложения. Намерихме начин да ги оставим да нарисуват рисунките си на сензорните си екрани. Нашето последно приложение, с което ние сме много горди, дори им позволява да почувстват снимки. Благодарение на приложението FeelBook, хората със зрение могат да използват Feelif за създаване на мултисензорно съдържание за частично и напълно незрящите, което предоставя нови, забавни и привлекателни начини за учене. Фактът, че Feelif наистина помага на хората, ме зарежда с енергия и насърчава въображението ми. Това ме вдъхновява да търся повече идеи, които биха могли още повече да подобрят качеството на живот на. За следващата ни стъпка искам да подобрим качеството на нашия софтуер за разпознаване на снимки. Ние в известен смисъл вече използваме тази технология в нашите други приложения, но в доста по-опростен вариант, използвайки различни инструменти като начин да представяме цветовете. Сега ще се опитаме да превърнем картината в звук с нов и иновативен процес. Нашата цел е незрящите хора да могат да „видят" със своето чувство за слух, подобно на ехолокацията, използвана от прилепите и делфините.

    Какво послание искате да изпратите на хората, които се колебаят дали да станат социални предприемачи?
    Смятам, че да станеш социален иноватор не е решение, което може да бъде взето след провеждане на рационален анализ на минусите и ползите. То произтича от дълбокото вътрешно усещане, че някакъв проблем напълно ви е завладял. Не можете да спрете да мислите за него и се чувствате задължени да помогнете. Никога не бих се описал като социален иноватор. Вярвам, че това е определение, давано от околните, които отчитат влиянието на нашата работа. 
    Мога обаче да кажа, че съм много щастлив, че тръгнах по този път. Да видите идеята Ви да процъфтява сред хората, на които искате да помогнете; да видите, че това повишава качеството на живота им – това лесно компенсира тревогите и спънките, които обикновено са част от пътя до крайната цел. Да видя слепи деца като Мия, Йоана, Дамян и други, които са били с нас от самото начало, да се забавляват и да се смеят, когато използват FeelIf, стопля сърцето ми. Радостните изражения на лицата на техните родители и учители, които виждат голяма помощ и бъдеще в нашите устройства, ме правят щастлив всеки път, когато ги погледна.
     
     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 минути
    преди 1 час
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 3 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 18 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 19 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 20 часа