четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3008 прочитания

    Изкуствен интелект измисля цели дигитални светове

    За основа той използва проста скица
    07 декември 2018, 09:19 a+ a- a

    Създаването на дигитална сцена, която прилича на истинска, изисква умения, креативен опит и търпение. Сега задачата може да бъде възложена на изкуствен интелект. Производителят на графични чипове Nvidia създаде алгоритъм, който автоматично генерира елементи за виртуална реалност, както и такива за обучението на автономни автомобили и роботи.

    Създателите на видео играта Red Dead Redemption 2 споделят например, че за създаването на сцените са били нужни близо хиляда програмисти и осем години труд със 100-часови работни седмици.

     „Можем да създаваме нови скици на сцени, които не са били виждани допреди и да използваме интелекта да ги превърне във виртуални подвижни обекти. Учим интелекта как да чертае триизмерни обекти на базата на реално видео“, сподели вицепрезидентът по приложно задълбочено обучение в Nvidia Браян Катанзаро.

    За целта бе използван стандартен метод за машинно обучение, чрез който да бъдат идентифицирани различни обекти в една видеосцена: автомобили, дървета, сгради, хора и други. Впоследствие екипът използва познатите обекти за създаването на мрежа, с която да обучи компютъра да добавя реалистични триизмерни образи.  Готовата система изисква само въвеждането на чертеж на сцената, показващ как са разположени различните обекти, а алгоритъмът запълва всички останали детайли, изграждайки цялата триизмерна графика.

    „Класическите компютърни графики са изградени чрез наслагването на начина, по който светлината взаимодейства с обектите. Помислихме как да използваме изкуствен интелект, за да променим процеса“, допълни Катанзаро.

    Софтуерът може да намали работата, нужна за изграждането на дизайна на видео игри, както и да насложи кадри с реални хора в интерфейса на игри след обучението от истинско видео. Освен това технологията може да бъде използвана за генерирането на реалистични пейзажи за виртуална реалност или да предложи база от сценарии за обучението на роботи и безпилотни автомобили.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 7 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 9 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 10 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 12 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк