събота, 23 февруари 2019  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3227 прочитания

  Изкуствен интелект помага на глухонемите да шофират

  Той превръща звуците във вибрации и визуални сигнали
  31 януари 2019, 11:27 a+ a- a

  Нова технология, по която работи Hyundai, цели да помогне на хората с увреден слух да шофират, без да се притесняват, че няма да чуят клаксон или други звуци от останалите участници в движението. Компанията започна изпробването на технологията през декември в Сеул.

  Системата използва софтуер и хардуер, за да идентифицира звуците и да ги превърне във визуални сигнали или вибрации, които водача с увреден слух може лесно да възприеме и разпознае. Изкуственият интелект на системата сканира околната среда и разчита какъв е звукът и откъде произлиза. Впоследствие изпраща информацията към други системи, с които работи – система за конвертиране на аудио-видео сигнал (AVC) и система за конвертиране на аудио във вибрации (ATC).

  AVC разпознава звуците и ги превръща в пиктограми, които се появяват на прозрачния екран пред предното стъкло. За пример Hyundai посочват сирената на линейка. Системата визуализира превозното средство на екрана и посоката, от която идва. Освен това технологията може да разпознае кога друг участник в движението е натиснал клаксона си и да го маркира на екрана. В същото време информация от навигационната система се появява на екрана и се визуализира чрез светодиоди във волана.

  ATC работи по същия начин, но преобръща звука във вибрации, които биват подавани към волана. Системата работи и със сензорите за паркиране, позволявайки на водача да прецени дистанцията до даден обект.

  От Hyundai все още не споделят колко са напреднали с тестовете, нито дали ще предложат системите в автомобилите си в масово производство. За момента изпробването на системите става само на територията на Корея.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  Системите за автономно спиране може да станат задължителни в ЕС
  Европейският парламент ще гласува въвеждането на закон, изискващ наличието на технологиите за сигурност
  преди 14 часа
  Каква ще е 2019 през погледа на строителния бранш?
  Строителните предприемачи очакват умерено поскъпване на имотите в рамките на 5%
  преди 15 часа
  Потвърдено: Кирил Домусчиев купува "Нова телевизия"
  MTG потвръди, че ще продаде 95% от "Нова броудкастинг груп" за 185 млн. евро
  преди 16 часа