петък, 19 април 2019  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3277 прочитания

  Изкуствен интелект помага на глухонемите да шофират

  Той превръща звуците във вибрации и визуални сигнали
  31 януари 2019, 11:27 a+ a- a

  Нова технология, по която работи Hyundai, цели да помогне на хората с увреден слух да шофират, без да се притесняват, че няма да чуят клаксон или други звуци от останалите участници в движението. Компанията започна изпробването на технологията през декември в Сеул.

  Системата използва софтуер и хардуер, за да идентифицира звуците и да ги превърне във визуални сигнали или вибрации, които водача с увреден слух може лесно да възприеме и разпознае. Изкуственият интелект на системата сканира околната среда и разчита какъв е звукът и откъде произлиза. Впоследствие изпраща информацията към други системи, с които работи – система за конвертиране на аудио-видео сигнал (AVC) и система за конвертиране на аудио във вибрации (ATC).

  AVC разпознава звуците и ги превръща в пиктограми, които се появяват на прозрачния екран пред предното стъкло. За пример Hyundai посочват сирената на линейка. Системата визуализира превозното средство на екрана и посоката, от която идва. Освен това технологията може да разпознае кога друг участник в движението е натиснал клаксона си и да го маркира на екрана. В същото време информация от навигационната система се появява на екрана и се визуализира чрез светодиоди във волана.

  ATC работи по същия начин, но преобръща звука във вибрации, които биват подавани към волана. Системата работи и със сензорите за паркиране, позволявайки на водача да прецени дистанцията до даден обект.

  От Hyundai все още не споделят колко са напреднали с тестовете, нито дали ще предложат системите в автомобилите си в масово производство. За момента изпробването на системите става само на територията на Корея.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 37 минути
  Стартира кандидатстването на финтех и стартъп компании в третото издание на Elevator Lab
  Българските компании могат да се включват в предизвикателството на Райфайзенбанк до 21 юни 2019
  преди 57 минути
  България ще кандидатства за седалище на Европейския орган по труда
  Очаква се новата структура да стартира своята дейност до края на 2019
  преди 20 часа
  Логистичният център на JYSK България стартира до края на есента
  Дотогава компанията планира да открие поне още 5 обекта в страната
  преди 23 часа
  BILLA отвори врати в Paradise Center
  Търговската верига откри 126-ия си магазин в страната