понеделник, 22 април 2019  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  883 прочитания

  Нова материя е едновременно в твърда и течна форма

  12 април 2019, 14:30 a+ a- a

  Използвайки компютърни симулации, учени успяха да приведат виртуален калий във верижно разтопено състояние, излагайки метала на екстремна температура и налягане. Откритието доказа, че новата материя може да запази едновременно твърдото си и течно състояние дори при драстична промяна на условията на експеримента. Проучването доказа още, че състоянието на верижно разтопяване не е преход от твърдо към течно състояние, а е стабилно положение.

  „Ще изглежда и ще се усеща като твърдо вещество, което може да повдигнете, но има и течна форма, която може да изтече. Веднъж щом течността се отдели от твърдото тяло, част от солидния обект ще се втечни, за да замени загубите”, разказва съавторът на проучването Андреас Херман от Университета в Единбург.

  Предишно прочуване разкри, че калият има нестандартно поведение. В стария експеримент изследователите доказаха, че при наличието на голямо налягане металът образува необикновена кристална структура от две различни преплетени решетки – от изключително проста атомна подредба до много сложна.

  Новата симулация изложи метала не само на екстремно налягане, но и на високи температури. В този случай атомите в едната част на мрежата бяха силно свързани, поддържайки твърдото състояние, докато в останалата част имаше смущения, водещи до течното състояние.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Colliers: Може да се очаква недостиг на студентски жилища
  Инвеститорският апетит в ЦИЕ към сегмента се увеличава, показва доклад на компанията
  преди 5 часа
  преди 9 часа
  МВнР в контакт с 18 българи в Шри Ланка
  Загиналите при атентатите са над 290, а над 500 са ранените
  преди 9 часа
  България спечели делото срещу фонда на Оман за КТБ
  Държавният фонд претендираше за обезщетение в размер на 80 милиона евро